Boekenplank:
Kies

Boeken van Richard Zimler

Meer over Richard Zimler

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1956

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Richard Zimler


Overzicht

  • De laatste kabbalist van Lissabon - The last kabbalist of Lisbon
  • De Warschau-anagrammen - The Warsaw anagrams

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe laatste kabbalist van Lissabon
Eind 15e eeuw belanden veel joden, op de vlucht voor de Spaanse inquisitie, in Portugal. In plaats van hen uit te wijzen tracht de Portugese koning deze joden te bekeren tot het christendom. Vele van deze Nieuwe Christenen blijven echter in het geheim hun joodse rituelen uitoefenen.

In april 1506, tijdens het joodse paasfeest, worden zo'n 2000 Nieuwe Christenen gedood tijdens een pogrom. Hun lijken worden verbrand op het Rossio, het grote plein in Lissabon.

Berekiah Zarco ontsnapt aan deze slachtpartij, maar vindt bij thuiskomst het lijk van zijn oom Abraham Zarco. Werd Abraham vermoord door een medegelovige?
Schrijver: Richard Zimler
Oorspronkelijke titel: The last kabbalist of Lisbon
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789055016105
Uitgever: BZZTôH
De Warschau-anagrammen
Polen 1941. Uit het getto van Warschau verdwijnen joodse kinderen...

Op zekere dag wordt psychiater Erik Cohen net als alle andere joodse inwoners van Warschau door de nazi's gedwongen zich in het getto te vestigen. De 67-jarige einzelgänger moet intrekken bij zijn veel jongere nicht Stefa en haar negen jaar oude zoontje Adam. Tussen de knorrige oude man en het vrolijke en levenslustige kind ontstaat langzaamaan een vriendschappelijke verstandhouding.

Tot zich een tragedie voltrekt als Erik op zekere dag - tegen het uitdrukkelijke verbod van Stefa in - zijn neefje toestaat alleen de straat op te gaan. Adam keert die dag niet terug, pas een dag later wordt zijn lijkje thuisgebracht. Het lichaam is naakt en er is een been afgehakt; in zijn mond zit een stukje draad. Het verminkte lijfje van Adam is teruggevonden in het prikkeldraad dat het getto omgeeft, maar is er aan de - christelijke - buitenkant in gegooid.

Kapot van verdriet zweert Erik niet te rusten voordat hij de moordenaar heeft opgespoord. Zijn naspeuringen brengen aan het licht dat er al eerder een kind uit het getto is verdwenen en op vergelijkbare wijze is teruggevonden: een meisje genaamd Anna, van haar was een hand afgesneden. Weer wat later verdwijnt nog een kind, een weesjongen; als zijn lijk wordt teruggevonden mist een deel van de huid van de heup. In zijn hand zit een lapje gaas.

In het kader van zijn onderzoek waagt Erik zich in de voor hem verboden christelijke wijk van Warschau, waar hij er door middel van een raadselachtige therapiesessie met de dochter van een hooggeplaatste nazi achter komt dat de verdwenen kinderen wel degelijk iets gemeen hadden: op elk van hun missende lichaamsdelen bevonden zich moedervlekken. Zodoende ontkomt Erik uiteindelijk niet aan het gruwelijke besef dat het de moordenaar om de huid van de joodse kinderen is te doen...
Schrijver: Richard Zimler
Oorspronkelijke titel: The Warsaw anagrams
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789045203942
Uitgever: Karakter