Boekenplank:
Kies
  • Home
  • A
  • Susanna Alakoski

Boeken van Susanna Alakoski

Susanna Alakoski is geboren in Finland, maar groeide op in Zweden. Ze studeerde sociale wetenschappen. Alakoski is schrijver, columnist en gastdocent.

Meer over Susanna Alakoski

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Finland

Website: Susanna Alakoski


De Katoenfabriek / Bomullsfabriken

  1. De meisjes van de katoenfabriek - Bomullsängeln
  2. Het Londen meisje - Londonflickan

gedetailleerd overzicht

De Katoenfabriek / BomullsfabrikenDe meisjes van de katoenfabriek

Met De meisjes van de katoenfabriek begint Susanna Alakoski aan een vierdelige romanreeks over het leven, werk en de verlangens van vrouwen in Finland en Zweden, die de hele twintigste eeuw omspant. Een verhaal over vrede en oorlog, waarin het dagelijks leven en de wereldpolitiek draden in hetzelfde weefsel zijn.

Hilda is niet alleen. Ze heeft haar kat Kisuli. Ze heeft Sanna-täti, die voor alles zorgt en die een eeuwigheid geleden is geboren, op de dag waarop het oude Vaasa tot de grond toe afbrandde. En ze heeft haar moeder, die niet goed bij haar hoofd is en staar heeft gekregen.

Wanneer Hilda per ongeluk zwanger wordt, moet ze de veilige omgeving van de boerderij verlaten om te gaan werken. In de stad ontmoet ze de avontuurlijk ingestelde Helli, die Hilda meeneemt naar de katoenfabriek van rode baksteen waarvan de pijp hoger is dan de Drievuldigheidskerk. Hier zullen ze werken, hier zullen ze wonen en leven. Hier zullen ze de meisjes van de katoenfabriek worden.

De meisjes van de katoenfabriek is het eerste deel van een romanserie over vriendschap en kwetsbaarheid, over de dorst naar kennis van een vrouw in een tijd waarin de periode waarin je leeft veel bepalender is voor je leven dan de keuzes die je maakt.

Schrijver: Susanna Alakoski
Oorspronkelijke titel: Bomullsängeln
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789083335728
Ebook: 9789083335735
Uitgever: Orlando
Het Londen meisje

De jaren vijftig van de twintigste eeuw. Greta heeft haar moeder Hilda en de oude katoenfabriek in het Finse Vasa verlaten voor een beter leven in Stockholm. Ze deelt een kamer met haar beste vriendin en werkt als verpleeghulp in een ziekenhuis, waarna haar dromen haar nog verder voeren: naar Londen. Daar vindt Greta werk bij de familie Conley, ze leert Engels en sluit vriendschap met andere au pairs. De katoenfabriek en de textielindustrie lijken ver weg.

Thuis in Vasa is Hilda nog steeds katoenengel in een industrie die meer en meer bedreigd wordt door de automatisering en de concurrentie uit zowel Zweden als verre landen. Ze schrijft lange brieven aan Greta, en kan haar geluk niet op als haar dochter aankondigt naar huis te komen. Totdat blijkt dat Greta ongehuwd zwanger is.

Schrijver: Susanna Alakoski
Oorspronkelijke titel: Londonflickan
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789083375755
Uitgever: Orlando