Boekenplank:
Kies

Boeken van Dorothy Backer

Meer over Dorothy Backer

Genre: Roman

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

De jonkvrouw en de bisschop
De jonkvrouw en de bisschop is de geschiedenis van drie vrouwen: de jonkvrouw Catherine, het dienstmeisje Martine en Angélique, dochter van een rentmeester.

Zij allen dragen de lusten en de lasten van het vrouwenbestaan in het zeventiende-eeuwse Frankrijk. Ieder van hen lijdt op haar manier onder de sterke druk van deze strak gescheiden klassenmaatschappij en alle drie ervaren zij op wrede wijze de beperkte mogelijkheden van een vrouw in de door mannen overheerste samenleving.

Ieder voor zich probeert aan deze grenzen te ontsnappen, in haar verliefdheden of in haar jacht op roem, een adellijke echtgenoot of geld.

Gedurende korte tijd hebben zij hetzelfde doel: Gaspard, een knappe, flirtende charlatan, die de illusies bij Catherine levendig houdt, zijn naam voor geld aanbiedt aan Angélique en het kind van Martine een wettige naam verschaft.

Martine vertelt gedetailleerd over het bonte 17e-eeuwse leven: zij is in deze roman de heldin, intelligent, mooi, dapper, nuchter en niet van geluk gespeend. Zij bekijkt deze wereld met open ogen, plaatst soms vraagtekens, maar weet te accepteren wanneer dat nodig is. Waar Martine overwint door vriendelijkheid en nuchter verstand, daar falen Catherine en Angélique door hoogmoed en naijver.
Schrijver: Dorothy Backer
Oorspronkelijke titel: The Parma legacy
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789060574461
Uitgever: Nieuwe Wieken