Boekenplank:
Kies

Boeken van Fredrik Backman

Fredrik Backman is columnist, blogger en auteur.

Meer over Fredrik Backman

Genre: Roman

Geboren: 1981

Geboorteland: Zweden

Website: Fredrik Backman


Overzicht

  • Angstige mensen - Folk med ångest
  • Britt-Marie was hier - Britt-Marie var här
  • De deal van je leven - Ditt livs affär
  • Een man die Ove heet - En man som heter Ove
  • En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer - Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
  • Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt - Mormor hälsar och säger förlåt

Björnstad

  1. Björnstad - Björnstad
  2. Wij tegen jullie - Vi mot er
  3. De winnaars - Vinnarna

Non-Fictie

  • Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld - Saker min son behöver veta om världen

gedetailleerd overzicht

OverzichtAngstige mensen

Angstige mensen is een tragikomisch verhaal over een klungelig gijzeldrama in een appartementencomplex. Een bankrover verschanst zichzelf na een mislukte overval in een flat waar precies op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. Als de overvaller het na verloop van tijd opgeeft en iedereen vrijlaat, bestormen agenten het appartement maar treffen het leeg aan.

In een reeks verhoren met onder andere de hyperenthousiaste makelaar, twee verbitterde Ikea-verslaafden, een suïcidale multimiljonair, een zwangere vrouw en een halfnaakt persoon met een konijnenkop op, horen we ieders versie van wat er is gebeurd, waarna zich een klassiek mysterie ontwikkelt rond de vragen: Wie is de dader en waarom lijkt niemand de waarheid te spreken?

Naarmate het verhaal vordert blijkt er bij de verschillende individuen én bij de agenten meer te spelen. Met zijn vlijmscherpe humor, fantastische taalvondsten en superieure schrijfstijl heeft Fredrik Backman opnieuw een ijzersterk boek afgeleverd waarin hij de lezer voortdurend op het verkeerde been zet.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Folk med ångest
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789021406428
Uitgever: Volt
Britt-Marie was hier

Britt-Marie is een 63-jarige vrouw waarvan wordt gezegd dat ze een passief-agressieve zeurkous is. Ze kan zich nogal opwinden over rommel, slecht ingedeelde besteklades en tafels zonder onderzetters. Ze haat viezigheid maar houdt van routine.

Britt-Marie is sinds kort op zoek naar werk en wordt door het uitzendbureau naar het dorpje Borg gestuurd. Het beste dat je van Borg kunt zeggen is dat het dicht aan de weg ligt. De plaats zucht onder de gevolgen van de financiële crisis. Het enige wat er nu nog opvalt zijn alle TE KOOP-borden en een slechte pizzeria.

Wat nog wel is overgebleven: voetbal. En Britt-Marie haat voetbal. Maar het jeugdelftal heeft dringend een nieuwe coach nodig. Ze zijn bereid om wie dan ook het team onder zijn hoede te geven. En wie maakt zich er dan nog druk om dat Britt-Marie de baan absoluut niet wil?

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Britt-Marie var här
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021400679
Ebook: 9789021400686
Uitgever: Querido
De deal van je leven

Een man die zijn hele leven alleen maar aan succes en geld heeft gedacht blijkt ernstig ziek. In het ziekenhuis ontmoet hij een vijfjarig meisje dat zijn leven voor altijd zal veranderen. Ze is een slimme meid - slim genoeg om te weten dat ze de tumor in haar lichaam niet zal kunnen verslaan door de hele dag met haar kleurpotloden tekeningen te maken. Maar het lijkt de volwassenen in haar leven gelukkig te maken, dus blijft ze het doen.

Op kerstavond kijkt de man terug op zijn leven: zijn successen in het bedrijfsleven, zijn falen als ouder, zijn spijt over wat er gebeurd is in het verleden, zijn hoop voor de toekomst. Nu, op deze koude winternacht, krijgt hij een onverwachte kans om iets opmerkelijks te doen, iets wat grote gevolgen zal hebben voor het vijfjarige meisje. Maar voordat hij de deal van zijn leven kan maken, moet hij erachter komen wat zijn eigen leven werkelijk waard is geweest.

In deze korte, geïllustreerde novelle herinnert Fredrik Backman ons eraan dat het leven een vluchtig geschenk is, en dat onze nalatenschap berust op de manier waarop we dat geschenk met anderen delen.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Ditt livs affär
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021423524
Uitgever: Volt
Een man die Ove heet

Ove is negenenvijftig jaar oud. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Elke ochtend loopt hij een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen en controleert de inhoud van afvalbakken, hoewel hij al jaren geen voorzitter meer is van de vereniging van eigenaren. Maar achter deze pedante façade gaat een trieste geschiedenis schuil.

Wanneer de nieuwe overburen op een novemberochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, haveloze katten en de kunst van het achteruitrijden met een aanhangwagen.

A Man Called Otto - 2022
Regisseur: Marc Forster
Cast: Tom Hanks, Manuel Garcia-Rulfo, Cameron Britton, e.a.
Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: En man som heter Ove
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789021409221
Ebook: 9789021447209
Uitgever: Querido
En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer

In En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer schetst Fredrik Backman een ontzettend ontroerend beeld van de strijd die een oude man levert om zijn geliefde herinneringen niet kwijt te raken, en van de pogingen van zijn familie om voor hem te zorgen terwijl ze tegelijkertijd ook al een beetje afscheid moeten nemen.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021406909
Ebook: 9789021406916
Uitgever: Querido


Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt

Elsa is zeven jaar en een beetje apart. Haar oma is zevenenzeventig jaar, oud en gek. Zo schiet ze vanaf haar balkon met een paintballgeweer op mensen die het woord van God komen verkondigen. Oma is bovendien de beste en enige vriend van Elsa. Haar oma vertelt Elsa de prachtigste sprookjes en verhalen. Elsa vlucht in die verhalen waar iedereen anders is en waar niemand gewoon hoeft te zijn.

Dan overlijdt oma. Ze laat een stapel brieven achter waarin ze zich verontschuldigt bij iedereen die ze heeft gekwetst. Gewapend met die brieven begint Elsa aan haar grootste avontuur. En leert ze de waarheid over sprookjes, koninkrijken en een oma zoals er maar één van was.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Mormor hälsar och säger förlåt
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021400662
Ebook: 9789021455808
Uitgever: Querido

BjörnstadBjörnstad

Björnstad is een Zweeds stadje dat zijn beste tijd heeft gehad. Zoals men daar zegt: je kunt er niet leven, je kunt er hoogstens overleven. Maar aan het meer staat een heel oude ijsbaan, en die is de reden waarom mensen in Björnstad nog geloven in betere tijden: het juniorenteam van de plaatselijke ijshockeyclub kan dit jaar landskampioen worden.

De hoop op een betere toekomst voor de stad legt veel druk op de jonge spelers. De halve finale is uiteindelijk de katalysator voor een gruwelijke daad die de hele stad in beroering brengt. Beschuldigingen vliegen over en weer en geen van de bewoners ontkomt aan de commotie.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Björnstad
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789021417059
Ebook: 9789021405353
Uitgever: Querido
Wij tegen jullie

In het Zweedse stadje Björnstad krijgen de bewoners in korte tijd veel te verduren. Veel spelers van het ijshockeyteam, de trots van de stad, stappen over naar het team van hun grootste concurrent, de naburige stad Hed. In Björnstad moet een vrijwel volledig nieuw team geformeerd worden. Het duurt niet lang voordat de nieuwe selectie in de startblokken staat, maar een hecht team maken van de spelers is een flinke uitdaging voor de nieuwe coach.

In aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen groeit de rivaliteit tussen Björnstad en Hed uit tot een heftige strijd die de gemeenschap verscheurt, en worden de inwoners van beide steden gedwongen om te kiezen wat ze echt belangrijk vinden.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Vi mot er
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021406404
Ebook: 9789021406411
Uitgever: Querido
De winnaars

Er zijn twee jaar verstreken sinds de gebeurtenissen waar niemand aan wil denken. Iedereen heeft geprobeerd zijn leven weer op te pakken, maar er is iets aan dit deel van het bos dat dat nooit echt toelaat. We zijn een stad met verdriet in ons hart en geweld in de lucht. We houden van verhalen met een happy end, maar diep vanbinnen wisten we waarschijnlijk altijd al dat dit er niet een was.

Het begint deze keer met een storm en eindigt in vuur. Iemand die lang weg is geweest komt naar huis. Iemand droomt van de NHL en iemand droomt van wraak. Iemand haat, iemand vecht, iemand pakt een pistool en loopt naar de ijsbaan.

Waaruit bestaat een familie? En een hockeyteam? Of een gemeenschap? Ze bestaan allemaal uit de optelsom van onze keuzes. En om hen te beschermen zijn we bereid alles op te offeren. Alles.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Vinnarna
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021423548
Uitgever: Volt

Non-FictieDingen die mijn zoon moet weten over de wereld

'Voor mijn zoon. Ik zeg nu al sorry tegen je. Voor alles wat ik fout ga doen. Voor alles wat ik niet zal begrijpen. Voor de korte broek. Omdat ik probeer je vrienden een high five te geven. Dit boek is voor jou. Over de dingen die je naar mijn idee over de wereld moet weten. Het is vooral een boek over pogingen een goede ouder te zijn. Want ik wil dat je weet dat ik echt altijd heel erg mijn best heb gedaan. Niemand heeft meer gegoogeld dan ik.'

Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld is het verslag van de pogingen van een vader om de wereld aan een tweejarige uit te leggen. Fredrik Backman, bekend van de wereldwijde bestseller Een man die Ove heet, legt met komische trefzekerheid alle tekortkomingen van jonge ouders bloot. Hij treft de lezer recht in het hart, of die nu een ouder is of niet.

Schrijver: Fredrik Backman
Oorspronkelijke titel: Saker min son behöver veta om världen
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789021401423
Ebook: 9789021401430
Uitgever: Querido