Boekenplank:
Kies

Boeken van Pat Barr

Meer over Pat Barr

Genre: Roman

Geboren: 1934 / Overleden: 2018

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Alice Greenwood

  1. Ogen van Jade - Chinese Alice / Jade
  2. Bloem van Jade - Uncut Jade

Non-Fictie

  • Vreemde duivels - Foreign devils

gedetailleerd overzicht

Alice GreenwoodOgen van Jade
Alice Greenwood wordt als kind van Engelse ouders in Tientsin, China, geboren. In 1870, als zij twaalf jaar is, wordt haar zorgeloze leventje wreed verstoord door een groep Chinezen die brandstichtend en plunderend haar ouderlijk huis verwoesten. Zijzelf en haar broertje Frank worden meegevoerd als gevangenen.

Jarenlang dient ze als slavin bij een rijke Chinese familie. Haar prille schoonheid gaat ook aan de heer des huizes niet ongemerkt voorbij. Hij maakt haar tot zijn concubine en wijdt haar in in de geheimen van de oosterse erotiek.

Als Alice uiteindelijk weet te ontsnappen moet zij door schade en schande ondervinden dat ook de meeste westerlingen in China haar met argwaan en hoogmoed tegemoet treden.

Doch Alice is begiftigd met een onbuigzame wilskracht, een goed stel hersens en een buitengewone schoonheid, die zowel in oosterse als in westerse kringen afgunst en begeerte opwekt.

Dit is het verhaal van een jonge vrouw, die zich door niets en niemand uit het veld laat slaan en voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen haar Engelse afkomst en haar Chinese opvoeding. Ogen van Jade beschrijft haar overwinningen en haar nederlagen; haar momenten van opperste extase in de armen van de man die ze meer liefheeft dan het leven zelf, en haar ogenblikken van wanhoop en desolate eenzaamheid.
Schrijver: Pat Barr
Oorspronkelijke titel: Chinese Alice / Jade
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789067900034
Uitgever: Kadmos
Bloem van Jade
Alice Greenwood is door een wreed noodlot weer volledig op zichzelf aangewezen. De man aan wie ze hart en hand schonk is bij een tragisch ongeluk om het leven gekomen en de handel in oosterse kunst en curiosa die ze met zoveel inspanning en enthousiasme samen hadden opgebouwd, moet nu alleen door Alice worden beheerd.

De Europeanen in Shanghai kijken een vrouw die zelfstandig een bedrijf leidt met de nek aan en ook de Chinese bevolking beziet Alice's activiteiten met argwaan en afgunst, doch Alice doet wat ze altijd gedaan heeft... zij gaat onvervaard haar eigen weg en trekt zich niets aan van de roddel en achterklap die haar omringen.

Het ware probleem waar Alice onder gebukt gaat is niet de kleinzielige jaloezie van de anderen, maar de eenzaamheid die haar steeds vaker bevangt en uit haar slaap houdt.

Op een goede dag echter ontmoet ze haar oude en intieme vriend en leermeester Lin Foe-Wei, van wie ze opnieuw de maîtresse wordt en die haar weer vertrouwd maakt met het genot dat zij eerder met hem deelde.

De liefdesrelatie tussen de Europese vrouw en de Chinese man kan echter niet standhouden en Alice bereidt zich al voor op een leven van eenzaamheid als ze plotseling de Schotse verslaggever James Galbraith ontmoet.

Een roman vol romantiek en avontuur tegen de achtergrond van de Chinees-Japanse oorlog en de tegen de buitenlanders gerichte Bokseropstand in Peking.
Schrijver: Pat Barr
Oorspronkelijke titel: Uncut Jade
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789067900133
Uitgever: Kadmos

Non-FictieVreemde duivels

Vreemde duivels bespreekt de effecten van westerse aanwezigheid in het Verre Oosten vanaf de zestiende eeuw tot heden. Bevat fragmenten uit documenten en dagboeken uit de verschillende periodes.

Schrijver: Pat Barr
Oorspronkelijke titel: Foreign devils
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789021807249
Uitgever: Luitingh-Sijthoff