Boekenplank:
Kies
 • Home
 • B
 • Marjan van den Berg

Boeken van Marjan van den Berg

Marjan van den Berg is tekstschrijver en auteur.

Meer over Marjan van den Berg

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Nederland

Website: Marjan van den Berg


Overzicht

 • Hmmmmmmmmmmmmmm...
 • Joy
 • Requiem voor een Pietje

Sanne

 1. Sanne
 2. Uit het leven van Sanne
 3. Dag Sanne
 4. Sanne Sanne
 5. Alleen Sanne
 6. Gewoon Sanne
 7. Gelukkig Sanne
 8. Zo Sanne
 9. Echt Sanne
 10. Die Sanne
 11. Zeker Sanne
 12. Het leven is leuk Sanne
 13. Voor altijd Sanne
 14. Droom maar Sanne
 15. Komt goed, Sanne
 16. Weg van Sanne
 17. Applaus voor Sanne

Non-Fictie

 • Je neemt gewoon een aanloopje
 • Kerst met tante Jo
 • Van den Berg stort in!!
 • Ze is de vioolmuziek vergeten

Sanne

Er gebeurt veel in het leven van Sanne en in de levens van de mensen om haar heen. De Sanne serie is het verhaal van Sanne, een leven vol belevenissen - hilarisch, romantisch, weemoedig soms en altijd vol onverwachte wendingen.

gedetailleerd overzicht

OverzichtHmmmmmmmmmmmmmm...
Ze kan zijn wie ze wil, maar hij ook! Anne Winkel is leuk, grappig, mooi, een beetje gek en véél te jong voor een versleten heup.

Ze vlucht in een droomwereld: de pokertafel op internet. Daar kan ze alles wat ze in het echte leven niet kan: rennen, lachen, flirten en chatten. Haar beeldschone avatar wordt hopeloos verliefd op de jonge Italiaan Rafaël. En hij op haar. Nou ja, op haar... Wie is hij? Wil ze dat hij weet wie zij in werkelijkheid is?

Anne speelt een spannend erotisch spel en Rafaël speelt mee. Tot de werkelijkheid haar inhaalt: een operatie, een nieuwe heup en een afspraak in Milaan... Met Rafaël...
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044340815
Ebook: 9789044340822
Uitgever: The House of Books
Joy
Ze hebben een dag lang gejaagd, de BBoys. Als Joy haar man Stefan, die het jachtevenement heeft georganiseerd, ophaalt in de jachthut, staat ze oog in oog met het Old Boys Network. Dik bevriend lijken ze. Ogenschijnlijk zoals zoveel mannenclubs. De stem van een van hen roept herinneringen op. Joy schrikt ervan, wil daar helemaal niet meer aan denken. Ze heeft wat er lang geleden is gebeurd, niet zonder reden zo zorgvuldig weggestopt.

Joy ziet haar verleden herleven. Ze kan zich er niet voor verstoppen. Alles in haar schreeuwt om vergelding. Het is tijd om wraak te nemen op de vijf die haar ooit geestelijk en lichamelijk hebben vernederd en mishandeld. Maar hoe pak je zoiets aan en wie is als eerste aan de beurt?
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789045211336
Ebook: 9789045208541
Uitgever: Karakter
Requiem voor een Pietje

Marjan van den Berg schrijft sinds 1992 een column in het weekblad Margriet; hoog tijd om er eens een aantal bij elkaar te zoeken en in boekvorm uit te brengen. Het werden er meer dan honderd. Vol humor en relativering, levendig en grappig. Een feest om te lezen en te herlezen.

We ontmoeten de verwarmingsmonteur met het stukje aan zijn neus, de vrouw die moppert dat je in een boot alleen maar riet ziet en we leren dat je uit moet kijken voordat je de grillplaat aanzet...

Requiem voor een Pietje zit vol wonderlijke ontmoetingen, herkenbare worstelingen, hilarische gebeurtenissen en ontroerende overdenkingen.

Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789082764932
Ebook: 9789082764949
Uitgever: Iskander

SanneSanne
Sanne is een gewone bijzondere vrouw; warm, hartelijk, onzeker, doortastend, kwetsbaar, stoer, dromerig, nuchter. En Sanne maakt van alles mee met de mensen om haar heen:
 • Frank, haar echtgenoot die veel van huis is van zijn werk, bedoelt het wel goed maar brengt het vaak zo miserabel;
 • Wichard, haar vijftienjarige zoon, zoekt zoals een echte puber betaamt voortdurend de grenzen van haar moederlijke gezag;
 • Yvonne, haar vriendin denkt de ware liefde gevonden te hebben, en het is Sanne die haar de minder rooskleurige waarheid moet vertellen;
 • Reina, haar werkgeefster klampt zich aan Sanne vast als aan een reddingsboei en sleept haar mee naar een paragnoste;
 • Mathilde, haar moeder heeft slechts oog voor één persoon: Henk Portielje, haar nieuwe vlam;
 • Cathy, haar egocentrische zus, weet nog steeds hoe ze Sanne voor haar karretje moet spannen.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789047505747
Ebook: 9789000316748
Uitgever: Van Reemst
Uit het leven van Sanne
Sanne: zorgt, holt en probeert het thuisfront zo goed mogelijk te bewaken, terwijl haar man Frank in het buitenland zit voor zijn werk. En Sanne heeft haar handen vol...

 • Moeder Mathilde krijgt onverwacht een zwaar verlies te dragen en kan bij haar dappere beslissingen rekenen op Sannes onvoorwaardelijke steun;
 • Zus Cathy gedraagt zich zo onmogelijk dat Sanne wel gedwongen wordt om harde waarheden te spreken;
 • Zoon Wichard dreigt verliefd te worden, heeft zijn zinnen gezet op een brommer en houdt met zijn nachtelijke avonturen Sanne uit haar slaap;
 • Vriendin Yvonne wordt door de man van haar dromen meegesleurd in een nachtmerrie, waaruit Sanne haar slechts ternauwernood kan redden;
 • Werkgeefster Reina brengt onder bijzondere omstandigheden een gezonde dochter ter wereld. Vanaf dat moment is de band tussen Sanne en Reina hechter dan ooit.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789047505730
Ebook: 9789000316762
Uitgever: Van Reemst
Dag Sanne
Sannes leven kent nauwelijks momenten van rust, ook nu beleeft ze van alles. Reina vertrekt met het hele gezin naar het buitenland, Sanne zonder werk achterlatend. Als ook echtgenoot Frank dan geheel onverwacht zijn baan verliest, lijkt het leven donkergrijs.

Toch lukt het Sanne om de moed erin te houden en Frank uit zijn depressie te trekken. Samen gaan ze op zoek naar een nieuwe levensvervulling; ze kopen een camping!

Frank gaat vol energie aan de slag en Sanne probeert de draden van haar oude en nieuwe leven met elkaar te verbinden. Ondertussen zorgt zoon Wichard voor een dubbelzinnige verrassing, lijkt vriendin Yvonne eindelijk het geluk te vinden en veroorzaakt zus Cathy de nodige opwinding.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789047505778
Ebook: 9789000316724
Uitgever: Van Reemst
Sanne Sanne
Samen met man Frank en zoon Wichard werkt Sanne keihard om hun camping 't Raetsel tot een succesvolle onderneming te maken. Maar kampeerders heb je niet voor het uitkiezen; de campinggasten zorgen regelmatig voor consternatie en plegen een aanslag op de gemoedsrust van Sanne en haar mannen.

Eén campinggast in het bijzonder gedraagt zich wel erg raadselachtig en doet de relatie van Sanne en Frank op zijn grondvesten trillen. Sanne hoopt bij haar vriendin Yvonne op adem te kunnen komen, maar krijgt er juist een zorg bij als het tot haar doordringt hoe penibel de situatie is waarin Yvonne verkeert.

Als de gebeurtenissen dan in een stroomversnelling raken word het zelfs echt gevaarlijk voor Sanne. Gelukkig houdt juffrouw Schaap het hoofd koel en grijpt doortastend in op die momenten dat het echt nodig is.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789047505785
Ebook: 9789000316755
Uitgever: Van Reemst
Alleen Sanne
Sanne's moeder overlijdt plotseling op de terugweg vanuit Spanje. De man die ze daar ontmoet heeft, blijkt een zwendelaar te zijn, die in het huis van Sanne inbreekt en voor de nodige verwikkelingen zorgt. Haar zoon Wichard wordt verliefd op een vrouw die twaalf jaar ouder is en twee kinderen heeft.

Als haar man Frank weer met verlof is in Nederland, krijgen ze na een paar weken hevige ruzie. Frank vertrekt met onbekende bestemming. Een paar weken later krijgt hij een ernstig auto-ongeluk en sterft.

Dan komt Sanne erachter dat hij samenwoonde met een jonge vrouw. Ze voelt zich heel eenzaam en besluit de camping aan haar zoon over te laten en een nieuw huis en baan te zoeken ver weg van haar omgeving.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789000318049
Ebook: 9789000317226
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


Gewoon Sanne
Na het overlijden van haar man Frank weet Sanne geen raad met haar verdriet en schuldgevoel. Gelukkig weet juffrouw Schaap op het juiste moment de juiste steun te geven. Zoon Wichard en zijn aanstaande, Hannah, betrekken het huis bij de camping en Sanne keert terug naar de stad, waar ze een baan vindt als conciërge op een vmbo-scholengemeenschap. Wanneer ze desondanks moet vechten tegen de eenzaamheid, kan ze altijd terecht bij vriendin Yvonne.

Ondertussen heeft Sanne vreemde ervaringen met rare snuiters die haar het hof maken. Leo Gerrevink spant de kroon, maar hij is dan ook door zus Cathy 'met zorg' uitgekozen als geschikte kandidaat. Gelukkig kan Sanne altijd advies inwinnen van haar heerlijke buurmannen, Abel en Daan, op wier huwelijk ze ook zal getuigen.

En dan is er oom Marinus Johannes Goedhart, een onbekende halfbroer van haar moeder die haar onverwacht een aanzienlijke erfenis nalaat. Dat komt goed uit, want hoewel Sanne haar ziel en zaligheid in haar werk gestopt heeft, zal haar jaarcontract niet worden verlengd. Juffrouw Schaap voorspelt een verre reis...
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789047503972
Ebook: 9789000316717
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Gelukkig Sanne
Sanne is nog maar net terug van een indrukwekkende reis naar India, waar levensvreugde en verdriet op zo'n unieke manier samengaan, of haar eigen zoon wordt geconfronteerd met een onbeschrijfelijk groot verlies. In één klap is Wichard alleen met de kleine Rinke.

Sanne staat klaar om te helpen, zorgt overdag voor haar kleindochter en geeft haar zoon de ruimte om tot zichzelf te komen. Verblind door verdriet neemt Wichard echter gevaarlijke beslissingen die voor de jonge Rinke traumatische gevolgen hebben. Als zelfs juffrouw Schaap geen oplossing ziet, neemt Sanne het heft in eigen hand en vecht ze voor haar kleindochter.

Gelukkig zorgen de dwaze invallen van vriendin Yvonne en de eindeloze bemoeizucht van zus Cathy voor de nodige afleiding. Maar het is de lange Rob de Wolf met zijn rustige uitstraling en zijn pretogen, die haar pas echt haar zorgen doet vergeten. Sanne durft het bijna niet toe te geven, maar bij hem voelt ze zich intens gelukkig...
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789047514008
Ebook: 9789000316731
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Zo Sanne
Na haar huwelijk met Rob, verheugt Sanne zich op een periode voorspoed en geluk. Die is echter van korte duur want Rob lijkt dingen voor Sanne verborgen te houden. Hij is zwijgzaam en volledig in de ban van de zoektocht naar zijn biologische vader, die een criminele zwaargewicht blijkt te zijn. Sanne piekert zich suf. Waarom zegt Rob niks? En wat is dat toch met die donkergrijze auto die overal blijft opduiken?

Juffrouw Schaap komt Rob waarschuwen dat een bezoek aan zijn vermeende vader gevaarlijke gevolgen zal hebben. En terwijl Rob de waarschuwing in de wind slaat, voelt Sanne het gevaar dichterbij komen. Zelfs de natte neus van Hazel, haar trouwe labrador, kan haar niet meer geruststellen...
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789047510215
Ebook: 9789000316779
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Echt Sanne
Sannes leven lijkt steeds turbulenter te worden. Nieuwe zorgen stapelen zich op. Wat is er toch met Wichard aan de hand en waarom heeft Sanne zo'n akelig vermoeden dat zijn nieuwe zakenpartner niet zuiver op de graat is? De aanblik van de man alleen al maakt haar hypernerveus. Op geruststellende woorden van juffrouw Schaap hoeft Sanne ook niet te rekenen, integendeel: er komen kruidenzakjes en andere 'wapens' aan te pas in een poging de kwade krachten te keren.

Sanne moet door een dal, zo diep dat het bijna onmogelijk lijkt om er uit te klimmen. Ergens weet ze echter weer de kracht te vinden om haar rug te rechten en samen met haar trouwe hond Hazel naar de toekomst te kijken.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789000321872
Ebook: 9789402304404
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Die Sanne
Het aanstaande huwelijk van Sannes zoon Wichard met Jennifer biedt een vrolijk vooruitzicht. Sanne geniet van haar werk in 'De Roos en de Koekoek', de winkel voor antiek en curiosa, die bovendien een gat in de markt blijkt te zijn. Er lijkt eindelijk weer wat rust te komen in het leven van Sanne.

En er is die man. Ze kwam hem tegen op één van haar lange wandelingen met haar trouwe hond Hazel en het lijkt erop dat de boeiende, zwijgzame vreemdeling een bijzondere rol in haar leven zal gaan vervullen. Maar welke rol? En wat heeft de vondst van dat kleine dagboekje daarmee te maken?

Sanne vindt haar weg. Met hulp van Daan, Abel, en alle anderen die haar zo lief zijn. Maar vooral met hulp van juffrouw Schaap, met haar onnavolgbare spreuken. Want, zo zegt Schaapje: 'Liefde is de basis. Met van tijd tot tijd een flink stuk rabarbertaart!'
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789082764918
Ebook: 9789082764925
Uitgever: Marjan van den Berg Teksten


Zeker Sanne
Haar werk in 'De Roos en de Koekoek', de winkel voor antiek en curiosa, wordt door de inbreng van Daan en Abel alleen maar leuker. Haar zoon Wichard en zijn vrouw Jennifer verwachten een kindje. Zelf heeft Sanne een onverwachte ontmoeting met haar jeugdliefde, waarbij oude vonken opnieuw overslaan. Een belofte voor de toekomst?

Maar dan wordt juffrouw Schaap heel ernstig ziek. Sanne houdt stand. Ze vecht zich een weg naar een nieuw leven met nieuwe uitdagingen. Want wat is toch dat raadsel van die gordijnen? Wie speelt toneel? Wie droomt er van heksen en wie mompelt toverspreuken?
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789082461299
Ebook: 9789082764901
Uitgever: The House of Books
Het leven is leuk Sanne
Sanne staat op de drempel van een nieuw leven. Ze denkt met Thijs het geluk te hebben gevonden. Maar terwijl ze op haar trouwdag naar voren loopt, klaar om ja te zeggen, slaat de twijfel hard toe. Thijs is acteur. Speelt hij nu ook toneel?

Juffrouw Schaap, die altijd klaarstaat voor Sanne met haar bijzondere gave, haar raad en daad, heeft nu zelf steun nodig. Haar Rokus wordt zo ziek dat iedereen beseft dat hij niet meer beter zal worden.

Zoon Wichard krijgt een geweldige baan aangeboden in het buitenland. Maar of Jennifer en de kinderen daar zo blij mee zijn? En net als Sanne het toch weer aandurft met Thijs, grijpt het noodlot in en is ook haar eigen leven in gevaar. Toch laat Sanne zich niet uit het veld slaan. Daarvoor vindt ze het leven simpelweg te leuk.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789044344332
Ebook: 9789044344349
Uitgever: The House of Books
Voor altijd Sanne
Sanne went langzaam aan haar leven met de eigenzinnige thrillerauteur Stef Steensma. Als hij vertrekt om in alle rust zijn boek af te ronden, lijkt hij van de aardbodem verdwenen. Hij blijft zo lang weg, dat iedereen zich zorgen maakt. Sanne rijdt dwars door Frankrijk, op weg naar Montaillou. Daar hoopt ze hem aan te treffen in het huis dat hij heeft geërfd.

Het wordt een reis vol avonturen en ontmoetingen, waar ze intens van geniet. Vindt ze Stef terug en vindt ze haar geluk? Sanne weet één ding zeker: Geluk vind je vooral heel diep in jezelf. In die kracht blijft ze geloven.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789082461206
Ebook: 9789082461213
Uitgever: Marjan van den Berg Teksten
Droom maar Sanne
Er gebeurt veel in het leven van Sanne en in de levens van de mensen om haar heen. Droom maar Sanne is alweer het veertiende boek vol belevenissen - hilarisch, romantisch, weemoedig soms en altijd vol onverwachte wendingen.

Vriendin Marleen gaat speeddaten, er is een wonderlijke boswachter; Sanne wordt gevolgd door verschillende auto's en vervult de grootste wens van Nana; er zijn plannen voor een bruiloft en twee neven azen op een erfenis. Een deel waarin Schaapje de liefde vindt en Sanne de liefde verliest.

Hoog tijd om uit te waaien op Ameland, samen met haar labrador Hazel. Vindt ze daar rust? Ze vindt daar tijd om te dromen. Want dromen kan altijd...

                               
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789082461244
Ebook: 9789082461275
Uitgever: Marjan van den Berg Teksten
Komt goed, Sanne

De eigenzinnige Amelandse kunstschilder Derk Donker steelt Sannes hart. Maar welk duister geheim bewaart hij?

Golden Retriever Saar huppelt haar leven in en behoedt haar voor diep verdriet. Oom Paulus kan niet meer zelfstandig thuis wonen; hij vindt onderdak bij zijn neef Daan en diens echtgenoot Abel. Tot Paulus ineens op reis gaat naar het strand, waar hij zo van houdt.

Hoog tijd voor Sanne om de zee in te rennen. Daar spoelen zorgen weg.

Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789082764963
Ebook: 9789082764956
Uitgever: Iskander


Weg van Sanne

Wat is er toch met Rut aan de hand? Waarom wordt hij steeds stiller, tot hij zich helemaal van haar af lijkt te keren? Sanne moet terug naar Toscane om dat raadsel op te lossen. Dan is er nog de wonderlijke erfenis van oom Paulus, die voor heel wat opschudding zorgt. Kleindochter Rinke komt voor zo'n belangrijke keuze te staan, dat ze Sanne meer nodig heeft dan ooit.

Maar moet Sanne alles alleen oplossen? Of vindt ze steun in de sekte van Jaap Geldermans? Uiteindelijk volgt ze haar eigen weg... de weg van Sanne.

Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789083056616
Uitgever: Iskander
Applaus voor Sanne

Er gebeurt veel in het leven van Sanne en in de levens van de mensen om haar heen. Haar zus Cathy gelooft niet in corona, haar geliefde Jaap kan plotseling niet meer lopen, juffrouw Schaap staat voor de rechter vanwege een kastanjeboom en halfzus Debby komt ineens logeren.

Gelukkig kan Sanne op het toneel haar hoofd helemaal leeg maken in de rol van Lady Rose. Haar veel jongere tuinman John valt als een blok voor haar charmes en dat doet het publiek ook. Applaus voor Sanne!

Extra: Kruidengeheimen en tips van juffrouw Schaap!

Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789083214634
Ebook: 9789083214641
Uitgever: Iskander

Non-FictieJe neemt gewoon een aanloopje
Wat moet zo'n wurm nog een hoop leren. Dat denk ik vaak, als ik naar mijn kleinkind kijk. Seth en ik hebben veel gemeen. We verwonderen ons samen over de wereld om ons heen. Hoor, de ganzen roepen: Ga mee! Ga mee naar Afrika! 'Ik kan niet vliegen,' zegt Seth meteen teleurgesteld. En ik heb altijd gehoopt dat ik op een dag een aanloopje zou nemen, en dan...

Ik word vrolijk van hem. Hij vertedert me. Ik kan ontzettend om hem lachen en me enorm aan hem ergeren. Soms word ik zelfs woest. Ik denk dat hij mij ook zo ziet. Dat ie soms denkt: Rare oma... Dan denk ik: Apart kleinkind... Maar bovenal is er de verwondering. En daar herkent iedere grootouder zich in.'
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044331431
Ebook: 9789044331998
Uitgever: The House of Books
Kerst met tante Jo
Iedereen heeft wel wat met Kerstmis. Kerst doet iets met je. Het maakt je fan of vijand. Ik heb een neef die al oprispingen krijgt bij het zien van de eerste kerstkransjes. Mijn nicht hangt in oktober de eerste lichtsnoeren in haar treurwilg. En met kerst komt tante Jo...

Mijn oude tante, sfeerbepalend, onvermijdelijk aanwezig. Mijn kinderen worden dan extra balorig en mijn partner probeert er een paar keer tussenuit te knijpen. Maar er valt niet aan haar te ontsnappen.

In dit boekje vind je verhalen over kerst met tante Jo. Herkenbaar, hilarisch, ontroerend en bezinnend. Een ideaal cadeau voor iedereen die van kerst houdt. Of juist niet.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789082461237
Uitgever: De Vrije Uitgevers
Van den Berg stort in!!
Al 23 jaar voor de klas, altijd in het beroepsonderwijs, geen wonder dat Marjan van den Berg een eigenwijze kijk op onderwijs heeft ontwikkeld.

In Van den Berg stort in!! schrijft ze met liefde en inzicht over haar kinderen, over hilarische situaties met stuiterende ADHD-pubers, te groot voor hun bankjes, te snel afgeleid om vijf minuten geconcentreerd te kunnen werken, maar ook te bijzonder om uit de boot te laten vallen. En dus probeert Marjan met overwicht, eindeloos geduld, humor en een grote dosis liefde háár mentorkinderen te begeleiden, op welke manier dan ook, als het maar werkt.

Daarnaast legt ze feilloos bloot waaraan het schort in het huidige VMBO, fulmineert tegen de overdreven regelgeving en gevoelloze kortzichtigheid, schuwt de scherpe analyse niet, maar vergeet nooit de humor en de relativering. Kortom, hier is een echte "lesboer" aan het woord.

Het lezen van dit boek zou verplicht gesteld moeten worden voor alle managers in het onderwijs, inclusief de ambtenaren en de minister van Onderwijs. Het is een feest van herkenning voor andere lesboeren, (oud) leerlingen en (toekomstige) ouders.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789049950798
Uitgever: Mistral
Ze is de vioolmuziek vergeten
'Pap belt me op en zegt toonloos: 'Morgen kan ze naar het tehuis'.
Morgen? Maar dan is Kirsten jarig! Ik ga. In de auto besef ik dat het huis waar ik heen rijd vanaf vandaag nooit meer hetzelfde zal zijn. Het huis waar ik opgroeide, waarvan ik elke centimeter ken. Het huis waar mam woont. Woonde. Mam staat verloren midden in de kamer.
'Ze wil de naaidoos mee', zegt pap wanhopig.
'Mam, zal ik op je naaidoos passen?' vraag ik.
Ze vindt het goed Ze gaat mee zonder te beseffen waarheen. Zonder te beseffen dat voor altijd zal zijn. Want we hebben haar nooit meer mee terug durven nemen. Uit angst dat ze haar huis zou herkennen.
Later lopen we samen sprakeloos het tehuis uit. Trage tranen rollen over de wangen van die grote man die niet anders kan dan dit: zijn vrouw achterlaten in een tehuis. In mijn jaszak balt mijn vuist zich om de blauwe merkjes die ik in de kleren van mijn moeder moet naaien. We rijden naar mijn huis, waar slingers hangen en visite zit. Ik duw pap gauw een cadeautje in zijn handen dat hij overhandigt aan zijn jongste kleindochter.

In Ze is de vioolmuziek vergeten vertelt Marjan van den Berg heel indringend hoe zij langzaam afscheid moest nemen van haar moeder. Ze schrijft zowel poëtisch als realistisch, maar altijd liefdevol over het proces van ontsluimering dat haar moeder trof, en over haar eigen gevoelens van onmacht en ontroering, vertedering en verdriet. Een warm, waardevol boek dat een ieder die met dementie te maken heeft of krijgt tot steun zal zijn. En tegelijkertijd een prachtig monument van een dochter voor haar moeder.
Schrijver: Marjan van den Berg
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789082461251
Ebook: 9789082461282
Uitgever: Marjan van den Berg Teksten