Boekenplank:
Kies

Boeken van Ketil Bjornstad

Meer over Ketil Bjornstad

Genre: Roman

Geboren: 1952

Geboorteland: Noorwegen

Website: Ketil Bjornstad


Overzicht

  • De man die op aarde rondliep - Mannen som gikk på jorden
  • Keerpunt - Ludvig Hassels tusenårsskifte
  • Ode aan de muziek - Til musikken
  • Opkomst en val - Fall

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe man die op aarde rondliep
Sommigen denken dat Alice Christensen gek geworden is. De journaliste zet haar reputatie op het spel met een artikel over de verschijning van een goddelijke figuur, die liefde predikt en verspreidt.

Eerst ziet ze de man aan de voet van de Himalaya, waar hij wordt gestenigd. Maar daarna duikt De Vreemdeling achtereenvolgens op in India en Saudi-Arabië. Als Alice de wereld over hem wil vertellen, loopt prompt haar eigen leven gevaar.

De auteur Ketil Bjornstad, regisseur Torstein Bieler en musicus Lage Fosheim sloegen de handen ineen om deze hedendaagse fabel over ideaal en praktijk binnen de wereldgodsdiensten te schrijven. De drie auteurs vertellen dit spirituele verhaal zonder cynisme, maar met veel inlevingsvermogen en filosofisch inzicht.

* Geschreven door Ketil Bjornstad, Lage Fosheim en Torstein Bieler.
Schrijver: Ketil Bjornstad
Oorspronkelijke titel: Mannen som gikk på jorden
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789056720940
Uitgever: Signatuur
Keerpunt
Op een donkere decemberavond komt de dochter van kunsthistoricus Ludvig Hassel bij hem op bezoek met haar nieuwe vriend.

Wanneer Hassel beseft dat deze man, zijn grootste rivaal op het werk, waarschijnlijk zijn schoonzoon wordt, tollen zijn gedachten om alle grote levenszaken: zijn idealen op het gebied van de kunst; zijn zelfbeeld als man; zijn relatie met het gezin dat hij verlaten heeft; de jonge vrouw die de aanleiding was tot de scheiding van zijn vrouw, ooit - net als hij - veelbelovend kunsthistoricus.
Schrijver: Ketil Bjornstad
Oorspronkelijke titel: Ludvig Hassels tusenårsskifte
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789068017489
Uitgever: De Prom
Ode aan de muziek
'We hebben het over de laatste sonates van Beethoven. De grote, waarin zoveel dood zit. Waarom oefenen ze zoveel aantrekkingskracht op ons uit?'

Oslo, eind jaren zestig. Ze noemen zichzelf De Jonge Pianisten Club. Een groep middelbare scholieren. Eigenzinnige personen, die zowel elkaars concurrenten als elkaars vrienden zijn. Maar ze hebben één ding met elkaar gemeen: muziek.

Aksel Vinding is een van hen. Hij droomt ervan een groot concertpianist te worden. Onder druk van zijn moeder stopt hij zelfs met school om te oefenen voor het pianoconcours. Aksel krijgt een relatie met de schuwe en begaafde pianiste Anja Skoog, die binnenkort haar debuut zal maken. De mysterieuze pianolerares Selma Lynge oefent echter ook veel aantrekkingskracht op hem uit. Dan breekt de dag van het concours aan...

Ode aan de muziek is een boek over de grote liefde voor mensen en muziek. Over haat, jaloezie en concurrentie, over onmenselijk hoge verwachtingen. En over het zuiver houden van je motivatie.
Schrijver: Ketil Bjornstad
Oorspronkelijke titel: Til musikken
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789056721671
Uitgever: Signatuur
Opkomst en val
Wanneer kantonrechter Erling Fall wordt verlaten door zijn vrouw, is hij volledig de weg kwijt. Maar dan wordt hij weer verliefd en trouwt opnieuw. Alles gaat goed tot hij het vermoeden krijgt dat ook zijn tweede vrouw hem bedriegt - en hij gevaarlijke grenzen overschrijdt.

Opkomst en val is niet alleen een spannend verhaal, maar ook een nauwgezette psychologische studie van de behoefte van de mens om iemand lief te hebben en daar zijn leven mee te delen. Kortom, een fascinerende roman over de werkelijkheid van de postmoderne mens.
Schrijver: Ketil Bjornstad
Oorspronkelijke titel: Fall
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789056720568
Uitgever: Signatuur