Boekenplank:
Kies

Taal voor de leuk

Taal voor de leuk

We krijgen ze met de paplepel ingegoten en zodra we op school beginnen met echte lessen, is het één van de eerste taalonderwerpen die we leren: lidwoorden.

Het zijn er in de Nederlandse taal maar drie: de, het en een, maar voor wie niet met Nederlands is opgevoed valt het nog lang niet mee om precies te weten wanneer welk lidwoord moet worden gebruikt. Zo hadden we vroeger op het ministerie een secretaresse van Turkse afkomst die steevast 'de overleg' en 'het vergadering' in haar emails schreef. Zelf heb ik altijd moeite gehad met Duitse en Franse lidwoorden, dus helemaal onbegrijpelijk is het niet dat het voor anderstaligen nogal lastig is om te weten wanneer je de of het moet gebruiken.

Het is bekend dat lezen een enorme hulp is bij het ontwikkelen van je taalkennis en als je veel leest, sla je al die toepassingen van de lidwoorden ongemerkt vanzelf op op je grijze harde schijf. Lezen is dus een uitstekende manier om niet alleen een andere taal te leren, maar ook om de fijne nuances van die taal onder de knie te krijgen.

Voor mijn jongste dochter was het erg fijn dat het HBO geen examen Nederlands meer kent, want met haar dyslexie was het Nederlands toch wel een dingetje. Toch letten ze (gelukkig) nog wel een beetje op, daar op die hoge scholen, en mogen scripties, werkstukken en dergelijke vaak niet meer dan drie fouten per pagina bevatten. Aangezien taalprogramma's niet alles in de gaten hebben, verdienen taalbureaus er een goede boterham aan om al die scripties te controleren voor ze worden ingeleverd.

Nu komen bovenstaande gedachten niet zomaar uit de lucht vallen, maar werden zij veroorzaakt door een advertentie waar mijn oog op viel toen ik met de website bezig was. In de advertentie stond: "Rtl Late Night loopt abrupt af nadat de Nederlandse maas in de wet is onthuld".

Eigenlijk is de hele zin tenenkrommend, maar met name het gebruik van het lidwoord 'de' maakt dat de zin kant noch wal raakt (#maaskantwal). Natuurlijk zitten er mazen in de wet, maar met 'de maas' lijkt het alsof het er maar eentje is. Verder is de Nederlandse maas een vrij grote rivier, dus die hoeft echt niet meer te worden onthuld.

Tja, ik hou van de Nederlandse taal en zal dus ook altijd mijn best doen deze zo goed mogelijk te gebruiken. Neemt niet weg dat ik ook een enthousiast gebruiker ben van Nederengels, iets dat taalpuristen waarschijnlijk tot in hun ziel voelen, maar ik vind het een heerlijk gebruik van taal.

Ik heb onlangs de boeken van Paulien Cornelisse aan de website toegevoegd. Strikt genomen geen echte leesboeken, maar ik ben fan en vind ze heerlijk om te lezen aangezien taal één van mijn dingen is... zeg maar.

Petra, 4 maart 2019


Reacties

Geen reacties nog
 

Reactie