Boekenplank:
Kies
  • Home
  • Blog
  • Zoekfunctie, jaartallen en uitgeverijen

Zoekfunctie, jaartallen en uitgeverijen

Zoekfunctie, jaartallen en uitgeverijen

Sinds mijn laatste Blog zijn er twee grote aanpassingen aan de website geweest.

De zoekfunctie is aangepast

Voorheen kon binnen de website alleen gezocht worden op schrijver of titel. Door het invoeren van een Google-zoekveld wordt nu de hele website doorzocht, dus ook de teksten van de boekbeschrijvingen. Dit is handig als je bepaalde namen of gebeurtenissen van een boek nog weet, maar de naam van de schrijver of het boek je is ontschoten.

Klein nadeel is dat je bij de zoekresultaten eerst wat reclame van Google krijgt. Je moet dus iets naar beneden scrollen om de zoekresultaten van de website te bekijken. Als je hier eenmaal aan gewend bent, is het geen enkel probleem.

Een ander klein nadeel is dat de zoekresultaten op een nieuwe pagina worden geopend. Het kan dus gebeuren dat je meerdere zoekopdrachten geeft en dus meerdere pagina's open hebt staan. Ook hier geldt dat het nauwelijks een probleem is als je er eenmaal aan gewend bent.

De boeken kunnen op jaartal worden gesorteerd

Boven aan de pagina van iedere schrijver staat tegenwoordig een tweede sorteerveld. Standaard staan de boeken op alfabet, maar het is nu dus ook mogelijk om op jaartal te sorteren. Let wel, dit geldt niet voor de boeken van een serie. Deze blijven altijd in dezelfde volgorde staan.

Uitgeverijen

Met grote regelmaat krijg ik de vraag wanneer er een nieuw boek wordt verwacht van een bepaalde schrijver of waarom bepaalde boeken niet meer worden uitgegeven. Ik heb geen contact met uitgeverijen en kan dus niet namens hen antwoorden. Ik kan (meestal) zien wat er het komende seizoen wordt uitgebracht, maar verder dan dat weet ik geen bijzonderheden.

In het algemeen geldt echter het volgende. Uitgeverijen hebben als doel: boeken uitgeven en daarmee geld verdienen. Wanneer van een schrijver niet voldoende boeken worden verkocht, zal een uitgever hier verder geen geld meer in investeren. Dat is heel jammer als jij toevallig wel fan bent, maar het is helaas hoe dat werkt.

Een uitgever heeft behoorlijk wat onkosten voor een boek bij de boekhandel ligt en dat moet natuurlijk eerst terugverdient worden voor er winst gemaakt kan worden. Denk aan het kopen van de rechten van een boek, het laten vertalen, redigeren en controleren, het drukproces en eventuele promotie.

We zitten nu aan het eind van mei en wachten op de zomer. In juni verschijnen weer een aantal geweldige boeken waaronder Laatste weduwe van Karin Slaughter. Ik wens u allen een fijne zomer en heel veel leesplezier!

Petra, 29 mei 2019


Reacties

Fennie - Maarssen (3 Juni 2019) schreef:
Superblij met de nieuwe functie. Gelijk al gebruik van gemaakt en het gezochte boek gevonden.

Gr Fennie

Carine - Bazel / Kruibeke (2 Juni 2019) schreef:
Als je op het alfabet bij de boekenplank klikt, kun je wel nog zoeken enkel binnen deze website, zonder de extra reclame van Google.... en zonder een 2e pagina te openen.
Een tip voor als je echt binnen deze site iets opzoekt. ;-)
Groetjes, Carine.

Carine - Bazel / Kruibeke (2 Juni 2019) schreef:
Bedankt voor deze toelichting.
Het is inderdaad wel wat wennen, maar nog meer compleet op deze manier.
Super gedaan! X