Boekenplank:
Kies

Boeken van Martin Booth

Meer over Martin Booth

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1944 / Overleden: 2004

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • The American - A very private gentleman
  • Tweestrijd - The industry of souls

gedetailleerd overzicht

OverzichtThe American
'Ik ben een colporteur die de dood probeert te verkopen, de tussenpersoon die de dood met hetzelfde gemak in het leven roept als waarmee een goochelaar op de kermis een duif uit een zakdoek tevoorschijn tovert. Ik veroorzaak hem niet. Ik zorg alleen voor de aflevering. Ik ben de baliemedewerker bij wie je hem kunt bestellen, de piccolo van de dood. Ik ben de gids op het pad naar de duisternis. Ik ben de man met de hand op de schakelaar.'

Aldus de verteller in The American over een man op leeftijd die zich op het eerste gezicht lijkt te hebben teruggetrokken in een prachtig Italiaans dorp in de bergen, om te genieten van een welverdiende oude dag. De inwoners van het dorp kennen hem als Signor Farfalla, vanwege de vlinders die hij schildert - als dekmantel.

In werkelijkheid heet hij Clarke, en is een zogeheten 'schaduwfiguur', een wapenspecialist en hitman op bestelling. Signor Farfalla deelt zijn maaltijden en glazen armagnac met de lokale priester, inspecteert de wijnkelders en huisgerookte prosciutto, schildert en bezoekt regelmatig het bordeel in het dorp, waar hij vriendschap sluit met twee dames: Dindina en Clara. Hij overweegt met pensioen te gaan, maar moet nog één allerlaatste klus klaren...
The American - 2010
Regisseur: Anton Corbijn
Cast: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten, e.a.
Schrijver: Martin Booth
Oorspronkelijke titel: A very private gentleman
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789048804658
Uitgever: Lebowski
Tweestrijd
Tweestrijd is het verhaal van Alexander Bayliss, een Brits staatsburger die in de jaren '50 in de Sovjet-Unie wordt gearresteerd wegens spionage. De Britse regering veronderstelt dat hij dood is, maar Bayliss overleeft twintig jaar de steenkoolmijnen van een strafkamp.

Na zijn vrijlating uit de Goelag ziet hij geen reden om naar het Westen terug te keren. Hij voelt zich inmiddels meer Rus dan Engelsman. Liefdevol neemt Frosya, de dochter van zijn beste kampvriend Kirill, hem op in haar huis. Bayliss voorziet in zijn onderhoud als onderwijzer in Myshkino, een klein dorp op het Russische platteland.

Nu, op Alexanders 80e verjaardag, is Rusland veranderd. Het communisme is ten grave gedragen. In Engeland wordt bekend dat Bayliss nog in leven is. Hij staat voor de zwaarste opgave uit zijn leven - hij moet een keuze maken - terugkeren of in Rusland blijven.

Met Tweestrijd heeft Martin Booth niet alleen een ontroerend verhaal geschreven, maar ook een schets van het moderne Rusland, een land waar geen zekerheden en waarden meer lijken te bestaan.
Schrijver: Martin Booth
Oorspronkelijke titel: The industry of souls
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789055016235
Uitgever: BZZTôH