Boekenplank:
Kies

Boeken van John Brosens

John Brosens is docent geweest en heeft vele jaren voor de klas gestaan. Brosens schrijft historische romans, thrillers en jongerenboeken.


Meer over John Brosens

Genres: Historisch, Mysterie / Spanning / Thriller, Roman, Young Adult

Pseudoniem (van): Adriaan Broos

Geboren: 1946

Geboorteland: Nederland

Website: John Brosens


Overzicht

 • De mediator dodenlijst
 • De verdwijning van Bernard O.
 • De vrouw die niet zwijgen wilde
 • Dubbel gepakt
 • Het Assam complot
 • Het spoor van de Pandora
 • Hoe Alva zijn fles verloor
 • Jan Catoen
 • Laag bij de grond
 • Partizanen aan de Schelde
 • Perspectief
 • Project Luvarine
 • Slag om de taille
 • Sprong naar het duister
 • Stalker zonder gezicht
 • Zwart fortuin

Leendert Vosmeer

 1. Jacht op de jager
 2. Duijkers dossiers

Young Adult

 • Bloedbroeder 1618
 • Bubbels in je buik
 • Donna Deletia
 • Een kaart van Berbice
 • Het schot uit de donderbus
 • Koers pal noord
 • Peddelen in de Palingstraat

Hexagon - Het Genootschap van het Zachte Licht

 1. De eerste reizen
 2. De verre tochten

Spekkie

 1. SpijbelSpekkie
 2. SpeurSpekkie

Dubbel uitgegeven titels

 • Zout water tot aan de dakgoot - zie Peddelen in de Palingstraat
Hexagon - Het Genootschap van het Zachte Licht
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe mediator dodenlijst
Auteur Roelof Zijldijk werkt noodgedwongen voor een regiokrant en parttime als taxichauffeur voor zijn vriend Salomo. Hij heeft literair talent en hoge ambities, maar zijn manuscripten worden voortdurend afgewezen en hij heeft fikse schulden. Op een stille zondagmorgen treft hij Oom Wiebo - het enige familielid met wie hij omgaat - dood aan. De omstandigheden zijn verdacht, maar de politie gaat uit van een ongeval. Tot zijn verbijstering stuit hij samen met Manuela, de beeldschone en getalenteerde dochter van Salomo op een vergelijkbaar sterfgeval.

Kort daarna dient zich een oplossing aan voor de financiële perikelen: ghost writing. Marjolie van Goor, oud-minister van Justitie, wil een autobiografie. Zij levert uitgewerkte notities en ingesproken tapes aan. Roelof tekent een contract. Als hij zelf op onderzoek uitgaat stuit hij op zaken die Van Goor liever stil houdt. Roelof heeft er steeds meer moeite mee kritiekloos een lovende autobiografie te produceren. Als hij eigen initiatieven ontplooit volgen er harde maatregelen.

Manuela verdwijnt. Roelof moet kiezen: gaat hij voor geld of integriteit? Trotseert hij de oud-minister en haar machtige vrienden? Hij belandt in een moeras van bedreiging en manipulatie waaruit ontsnapping onmogelijk lijkt. Het wordt nog erger als Roelof ontdekt dat Van Goors Haagse kliek over obscure fondsen beschikt en geheime plannen heeft die grote gevolgen zullen hebben.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789078840404
Ebook: 9789078840008
Uitgever: PMA
De verdwijning van Bernard O.
Gevierd architect Bernard Overgauw leeft zoals hij werkt: volgens strakke lijnen, volmaakte Mondriaanse vlakken en foutloos gecalculeerde besluiten. Maar verontrustende dromen verzieken zijn rust en op zekere dag volgt hij onberedeneerd een spontane ingeving.

Vanaf dat moment wankelt zijn geordend bestaan. Met echtgenote Carin, senior intercedent bij een uitzendbureau, trekt hij zich terug op een B&B-adres in een gehucht op het Friese platteland; het is hard nodig dat zij zich bezinnen op hun vastgelopen relatie.

Dan bedenkt Bernard de perfecte oplossing om alle problemen uit de wereld te helpen. Een waterdicht plan met noodlottige gevolgen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789078094913
Uitgever: Stili Novi
De vrouw die niet zwijgen wilde
Levensmiddelenproducent Filoux komt door dalende omzetten in een neerwaartse spiraal terecht. Maar gelukkig, er dient zich een vers succes aan in de vorm van CoolSpread, een nieuw type margarine dat ook bij hoge temperaturen compact en smeerbaar blijft. Een gouden greep: in tropische landen denkt Filoux een gewillige markt aan te boren. Het pad naar de miljoenen wordt met een Unescosubsidie geëffend.

Maar laboratoriummedewerkster Bella komt een fatale bijwerking op het spoor. Zij slaat alarm. Dan slaan er binnen en buiten het bedrijf krachten toe die haar de mond willen snoeren. En dat gebeurt meedogenloos. Bella weigert toe te geven. Ze komt in een maalstroom van gebeurtenissen terecht en moet vrezen voor haar leven.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789492343031
Ebook: 9789464490503
Uitgever: Mira Loves Books
Dubbel gepakt
In haar laatste maanden als senior redacteur bij uitgeverij De Nieuwe Wereld te Amsterdam werkt Tamar ontspannen naar haar vrijheid toe: binnenkort wordt ze 50. Dan vertrekt ze voorgoed naar haar huis in Pietraporzio, Piemonte, Italië. Daar gaat ze tuinieren, aquarelleren, veel wandelen en misschien eindelijk zelf schrijven. Maar dan komt er een kink in de kabel.

Tamar koestert sinds lang een goed bewaard geheim. In de weken voor haar afscheid zijn er aanwijzingen dat iemand daarvan op de hoogte is. Tamars zorgvuldig opgebouwde imago vertoont ineens bressen en barsten. En plots is er weer net als vroeger elke nacht dezelfde beangstigende droom. Een doortastende stalker sleurt Tamar en haar collega's een draaikolk van gewelddadigheden in. Een neerwaartse spiraal waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789086600359
Uitgever: Ellessy
Het Assam complot

Roelof Zijldijk koestert literaire ambities, maar zit gevangen in een uitzichtloos bestaan. Hij heeft schulden, werkt parttime als taxichauffeur en doet wekelijks een interview voor een regiokrant. Het leven van Roelof verandert drastisch als hij zijn oom levenloos aantreft onder aan de trap. Een ongelukkige val, concludeert de politie, maar Roelof heeft zijn bedenkingen, zeker als hij hoort dat er kort daarvoor een onbekende man op bezoek was.

Vanwege zijn financiële perikelen start Roelof als ghostwriter met de biografie van Marjolie van Goor, oud-minister van Justitie. In het verleden was er negatieve commotie rond haar arrogante houding en dat wil ze herstellen. Zij levert alle gegevens aan; Roelof hoeft het alleen maar te ordenen. Toch begint hij een eigen speurtocht, zowel naar de dood van zijn oom als naar de carrière van de oud-minister. Hij krijgt assistentie van Manuela, een database-expert. Zij stuiten op informatie die verborgen moest blijven en ondervinden al snel tegenwerking. Dan is Manuela van het ene op het andere moment spoorloos verdwenen...

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789464931730
Uitgever: Ellessy


Het spoor van de Pandora
Bedrijvensaneerder Chiem Braakman en zijn gezin meren met hun motorkruiser Pandora af bij Chaumot, in het Canal du Nivernais. Daar wonen zij het Morvan Stock festival bij. De relaxte vakantie verandert in een nachtmerrie als tijdens de slotavond hun negentienjarige dochter Carine verdwijnt.

Chiems zwager, Sander Bode, komt helpen. Hij is ex-rechercheur en houdt er eigenzinnige opsporingsmethoden op na. Stukje voor stukje ontwart hij de kluwen waarin het gezin verstrikt is geraakt, waarbij hij zaken ontdekt die hij liever niet had willen weten.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789086600649
Uitgever: Ellessy
Hoe Alva zijn fles verloor

Historici stellen gewoonlijk dat in 1572 Brielle de eerste stad was die zich openlijk aan de zijde van Willem van Oranje schaarde. Dit is een hardnekkig misverstand. Dat de watergeuzen voor Brielle verschenen was puur toeval en de prins was er niet eens blij mee, want het doorkruiste zijn eigen strategie.

In Vlissingen vond in dezelfde week echter een goed georganiseerde revolte plaats die vanaf het begin op de steun van Willem van Oranje kon rekenen. De Opstand in Vlissingen was niet slechts een protest tegen Alva's plannen het Spaans garnizoen uit te breiden en de kosten daarvan af te wentelen op de toch al straatarme bevolking. Er speelde veel meer. Vier kapiteins van de Schutterij schoven de besluiteloze Magistraten opzij en vestigden binnen twee dagen een solide bestuur.

Aan de hand van eigen onderzoek en recente publicaties ontrafelde John Brosens hoe dat precies in zijn werk is gegaan. De namen van deze vier mannen zijn nu nauwelijks bekend, terwijl zij gezien hun verdiensten eigenlijk een ereplaats verdienen in de geschiedenis van Nederland. De auteur wil daar met dit boek verandering in brengen.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789083202556
Uitgever: Het Paard van Troje
Jan Catoen
In september 1802 bungelde roverhoofdman Jan Catoen in Middelburg aan de galg. Het volk haalde opgelucht adem.

Wie was deze schurk? Was hij een Robin Hood of een ruwe booswicht die het gezag tartte? Nog steeds roept zijn naam associaties op met brute overvallen op herbergen en boerderijen. Zijn bende joeg zelfs de Schout van Diemen het dak van zijn woning op en verdween daarna in de nacht met de gemeentekas.

John Brosens bracht het levenspad van deze beruchte bandiet in kaart en stuitte op niet eerder ontdekte gegevens. Zijn tocht voerde naar Breda, Antwerpen, Amsterdam en tientallen andere plaatsen.

In de jaren van kwam het tot grote bloei. De strijd tussen Patriotten en Oranjegezinden maakte het effectief besturen van het land onmogelijk. Aan deze bestuurlijke chaos kwam pas een eind toen de Fransen het voor het zeggen kregen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789078094999
Uitgever: Stili Novi
Laag bij de grond

Als voorzitter van de Stichting CO2 = Nee was John Brosens betrokken bij het verzet tegen de plannen van Shell en de Ministeries van VROM en Economische Zaken om koolstofdioxide in de bodem onder Barendrecht op te slaan. Het bood hem de gelegenheid mee te kijken in Haagse achterkamertjes. En waarom zou een thrillerauteur daar niet zijn voordeel mee doen?

In deze novelle laat John Brosens zien hoe de veiligheid en gemoedsrust van burgers ondergeschikt werden gemaakt aan economische belangen. Laag bij de grond schetst een donker scenario over manipulerende ministers, voorlichters die selectief uit rapporten citeren en multinationals die slechts mondiaal denken. Dat CO2 moest en zou de grond in.

Maar dit boekje is ook een verhaal over burgers die zich effectief organiseerden en ten strijde trokken tegen misleidende propaganda en intimidatie van overheidswege. In die zin zou de ondertitel ‘Handboek Burgerverzet Tegen Overheidsplannen’ niet misstaan.

* Deze novelle is ook verschenen in de verhalenbundel Perspectief en is als zelfstandig boek in beperkte oplage uitgegeven voor PR-doeleinden.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Mira Loves Books
Partizanen aan de Schelde

Het waargebeurde verhaal van het verzet in Vlissingen...

Over het verzet in Vlissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend. De mensen die erbij betrokken waren, gingen zorgvuldig te werk. 'Wij zochten ernstige mannen en wij meden avonturiers.' Iedereen had een schuilnaam. Er werden geen foto's gemaakt.

Kaashandelaar Willem Poppe en koster Frans van Sabben, twee sleutelfiguren van de Vlissingse illegaliteit, deden er ook na de bevrijding in 1944 het zwijgen toe. Daardoor deden vanaf de jaren vijftig allerlei verhalen de ronde in de stad, veelal gebaseerd op aannames, zelfverklaard heldendom en aangedikte avonturen van familieleden.

In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken. Hij sprak met de nazaten van Poppe en Van Sabben en reconstrueerde de geschiedenis van het verzet in Vlissingen aan de hand van interviews, originele documenten en niet eerder gepubliceerd materiaal. Het resultaat is een spannend en waargebeurd relaas over moed, angst en intriges in de stad aan de Westerschelde die na de bevrijding vooral uit ruïnes bestond.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401917513
Ebook: 9789401917520
Uitgever: Omniboek


Perspectief
Perspectief bevat drie korte verhalen en een novelle. De novelle Laag bij de grond gaat over de gevaren van CO2-opslag onder de grond in Barendrecht. Als voorzitter van de stichting CO2isNee is John een groot tegenstander van CO2-opslag onder de grond omdat de veiligheid geenszins gegarandeerd is. Vlak voor het verschijnen van dit boek blies de regering de opslagplannen in Barendrecht af bij `gebrek aan draagvlak en wellicht uit vrees voor de komst van dit verhaal. Elders gaan de plannen door. De bezwaren en gevaren die Laag bij de grond aandraagt gelden nog steeds...

De veelzijdigheid van Johns schrijfkunst blijkt uit de overige verhalen. We gaan met hem naar het mooie Schotland waar een echtpaar hun relatie probeert te redden. We leven mee met de verbijstering van Govert die opgesloten is en niet weet waar hij is of waarom. En we huiveren bij de gebeurtenissen van een gewichtsconsulente die in een franchisebedrijf is gestapt dat op haar geld uit is.

En ieder verhaal biedt (een ongewoon) perspectief.

Perspectief bevat de verhalen:
 1. Laag bij de grond
 2. Slag om de taille
 3. Het vreemde verhaal van Govert Sparrendaal
 4. Een zwarte hond in de sneeuw
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789491074059
Uitgever: Parelz
Project Luvarine
Luvarine is een splinternieuwe margarinevariant, speciaal ontwikkeld voor weinig kapitaalkrachtige kopers in streken met hoge temperaturen. Consumenten zonder koelkast of airco zullen er baat bij hebben. Het product heeft unieke eigenschappen: het blijft tot 36 graden Celsius smeervast en boterzacht. Er is uitgebreid laboratoriumonderzoek gedaan. De markt is verkend. De vooruitzichten zijn uitstekend. Er volgt een miljoeneninvestering, opgebracht door vreemd kapitaal van twee Chinese banken.

Hoofdanalist Mira van Dam ontdekt echter een ongezond neveneffect bij Luvarine. Volgens haar dient het project afgeblazen te worden, maar het management bedenkt een variant die nog profijtelijker zal zijn. Mira zoekt contact met de media. Het lukt niet haar monddood te maken. Er volgt een aanslag. Die mislukt door tussenkomst van Felix Tholenaar, tolk/vertaler bij de Europese Gemeenschap. Felix en Mira slaan de handen ineen en komen onvermijdelijk in zwaar weer terecht.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789490374105
Uitgever: Compaan
Slag om de taille

Een gewichtsconsulente neemt deel in een franchisebedrijf. Na verloop van tijd lopen ondersteuning en feedback terug en wordt de club opgeheven. De consulente gaat voor zichzelf beginnen en krijgt na enige tijd een advocaat op haar dak: concurrentiebeding. Boete betalen! Weg spaarcentjes? Nee!

Ze gaat op onderzoek uit en ze ontdekt vreemde zaken. De oplossing die ze bedenkt is wel erg rigoureus.

Met dit korte verhaal zet John Brosens een heerlijke schelmenthriller neer en laat hij zien hoe een conflict in het dagelijks leven voor flinke spanning kan zorgen.

* Dit verhaal is ook verschenen in de verhalenbundel Perspectief.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2009
Ebook: 9789491074462
Uitgever: Parelz
Sprong naar het duister

Het waargebeurde verhaal van geheim agent Pieter Dourlein...

Bij terugkomst uit Nederlands-Indië wordt het marineschip van matroos Pieter Dourlein in mei 1940 door Duitse stuka’s tot zinken gebracht. Dourlein overleeft de aanval. Gezocht door de Duitsers probeert hij te ontsnappen naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent.

In maart 1943 wordt Dourlein nabij Ermelo gedropt en direct na landing door de Duitse bezetter gevangengenomen. Hij is een van de slachtoffers van het beruchte Englandspiel: het kat-en-muisspel van de Britse en Duitse geheime diensten.

In de nacht van 29 op 30 augustus 1943 weet Dourlein te ontsnappen. Als hij begin 1944 Engeland weet te bereiken, wordt hij ervan verdacht een Duitse spion te zijn. Pas na vier maanden hechtenis wordt de verbitterde Dourlein vrijgelaten. Hij neemt meteen weer deel aan de bevrijding van Nederland, maar werkt tegelijkertijd ook aan zijn rehabilitatie. Zijn doel: de waarheid over het Englandspiel boven water krijgen.

Sprong naar het duister is gebaseerd op niet eerder gepubliceerde dagboekfragmenten van Dourlein en de vrijgegeven verslagen van de ondervragingen door MI6. Een vlot geschreven, waargebeurd en tijdloos verhaal over moed, trouw en verraad.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789401915625
Ebook: 9789401915632
Uitgever: Omniboek
Stalker zonder gezicht

Tamar vestigt zich voorgoed in Italië. In haar huis in Piemonte kan ze eindelijk ontspannen tuinieren, aquarelleren, veel wandelen en eventueel schrijven. Ze koestert sinds lang een goed bewaard geheim.

In de weken voor haar afscheid weet niemand daarvan af, maar dan vertoont haar zorgvuldig opgebouwde imago barsten. Een helse onrust maakt zich van haar meester. Een doortastende stalker sleurt Tamar en haar collega’s mee in een draaikolk van gewelddadigheden. Wie is het en met welke reden?

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464494792
Uitgever: Ellessy


Zwart fortuin
Carolien werd tien jaar geleden tijdens het presenteren van een modeshow 'ontdekt' door David Blijham, toen al directeur van een gerenommeerd reclamebureau. Hij viel voor haar pure eenvoud en vier maanden later trouwden ze. Inmiddels heeft David een miljoenenimperium opgebouwd, fladdert hij van de ene amoureuze affaire naar de volgende en vernedert hij zijn vrouw in gezelschap. Als hij gedronken heeft dwingt hij haar tot gewelddadige seks.

Carolien lijdt in ernstige mate aan boulimia en leeft iedere dag in angst: leven met David is een vrijwel onmogelijke opgave. Het moment nadert waarop hij zich zo heftig gedraagt dat zij het leven erbij inschiet. Carolien ziet maar één uitweg: David moet eraan. Ze bedenkt een waterdicht plan en neemt haar lot in eigen hand. Tijdens een weekend in de Ardennen slaat ze toe...

Zwart fortuin is een omgekeerde misdaadroman: de lezer volgt de dader in haar voorbereiding, het plegen van de daad en de hectische dagen erna wanneer zich complicaties aandienen die Het Plan dreigen te verstoren.

Remco Gaasbeek, de homoseksuele creative director van het reclamebureau, barst van de schulden en Guusje Pool, Caroliens spirituele hartsvriendin, is straatarm. Toch staan zij Carolien onvermoeibaar terzijde. Langzaam maar zeker dringt de waarheid echter tot hen door waardoor deze thriller uitloopt op een ijzingwekkende finale: Het Plan van Carolien draait uit op een nachtmerrie waarin haar medestanders zich ontpoppen tot tegenstanders...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789076968988
Uitgever: Ellessy

Leendert VosmeerJacht op de jager
Vic van Diest, docent aan het Orion College, wordt na afloop van het Halloweenfeest met een meesteek om het leven gebracht. Inspecteur Leendert Vosmeer ontdekt dat Van Diest meer deed dan alleen les geven. Niet alleen stond hij bekend als rokkenjager, maar ook had hij met zijn vriend, de onderzoeksjournalist Tom Riekamp, zojuist het Zwartboek Fraude Oost-Brabant Lijn voltooid, een belangrijk document dat Vrij Nederland als primeur zou brengen en de val van een minister kan betekenen.

Tom Riekamp wordt achtervolgd en bedreigd. De jacht op de jager lijkt geopend. Ondanks zijn angst dat hij het volgende slachtoffer kan zijn, groeit Tom in zijn rol als speurder. Het verhaal voert de lezer naar een bizarre ontknoping waarin ongeremde jaloezie en frustraties tot uitbarsting komen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789076968315
Uitgever: Ellessy
Duijkers dossiers
Fotojournalist Tanja Maasland hoort via haar scanner dat er in een appartement aan de Vlissingse boulevard een moord is gepleegd. Ze is vóór de politie ter plaatse en schiet snel een paar foto's. Die kan ze straks voor goed geld aan de grote bladen slijten. Dan ontmoet ze inspecteur Leendert Vosmeer. Hij kan niet meteen over een politiefotograaf beschikken en vraagt haar bij te springen.

Als Tanja daarna een tweede lijk ontdekt staat zij opnieuw oog in oog met hem. Hebben de twee zaken iets met elkaar te maken? Is er sprake van één moordenaar - of zijn het er twee?

De fotografe en de politieman raken in conflict over de openheid van journalistiek gespeur en het besloten werk van de recherche. Maar of ze het willen of niet: hun wegen kruisen elkaar steeds vaker. Samen komen zij in een maalstroom van boosaardigheid, geweld en corruptie terecht. De enige oplossing lijkt te liggen in de een of andere manier van samenwerking. Dan verdwijnt Tanja spoorloos...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789076968834
Uitgever: Ellessy

Young AdultBloedbroeder 1618

Lourens Lourenszoon leed schipbreuk in het Amazonegebied en leefde acht jaar onder de Arocouros...

Hoe zou jij je voelen als een tsunami je boot op een zandbank smeet en bijna niemand de schipbreuk overleefde? En wat zou je doen als je daarna in handen viel van de bloeddorstige Arocouros die je tot slaaf maakten?

Bloedbroeder 1618 is een spannend verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789078840664
Uitgever: PMA
Bubbels in je buik

Roosje woont op een boerderij in Groningen. Haar ouders hebben geldzorgen en praten over verhuizen naar Canada. Het lijkt Roosje vreselijk om alles achter te moeten laten: haar nichtje Lenie, haar lievelingsvarken, haar school... Dan blijkt dat er misschien aardgas onder hun land zit en al snel verandert er veel in Roosjes leven.

Bubbels in je buik speelt in Groningen in 1959. Het is een leesboek uit de serie Terugblikken. De serie bestaat uit 50 leesboeken die elk gaan over één van de vijftig vensters van de geschiedeniscanon van Nederland. Elk boek geeft een goed beeld van de inhoud van het betreffende venster. In dit boek: tijdvak 10, venster 49: Aardgas.

* Geschreven door John Brosens en Roelof van der Schans.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789053004067
Uitgever: Delubas
Donna Deletia

Donna zit in groep acht en wordt stelselmatig gepest door Ricardo. Waarom? Omdat ze geen blanke huid heeft. Ricardo en zijn kaalhoofdige vader hangen regelmatig in en om het voetbalstadion de hooligan uit. Op een dag wordt Donna zo woest door zijn getreiter dat ze hem toebijt naar zijn oom in Amsterdam te vertrekken. En Ricardo verdwijnt ter plekke in het niets! Niet veel later wordt hij volkomen verward in Amsterdam aangetroffen.

Donna heeft talent voor De Kracht. Maar er is een probleem: zij roept die op vanuit negatieve emoties, waardoor zij in de greep van 'zwarte magie' kan komen. Met behulp van haar Tante Margot uit Suriname - zij is wintivrouw en komt een paar weken logeren - ontwikkelt Donna haar magische gave in de goede richting.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789492343192
Uitgever: Mira Loves Books
Een kaart van Berbice
Simon Grades is leerling kaartenmaker bij Arent Roggeveen (broer van de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die later het Paaseiland zal ontdekken). Simons opleiding is praktisch voltooid en hij is rijp voor zijn meesterstuk. Cornelis van Peere, eigenaar van plantages in de (Zeeuwse) kolonie Berbice, hoort hiervan en wil de monding van de rivier Berbice door Simon in kaart laten brengen om een fort te kunnen bouwen. De kolonie is namelijk overvallen door Franse piraten (1689) en gedeeltelijk in brand gestoken. Alleen door 20.000 daalders brandschatting te betalen kon een totale verwoesting worden voorkomen.

Simon vaart als passagier mee op de WIC-pinas De Winthont, onder schipper Nebbens, met veertig daalders handgeld op zak. Hij merkt al snel dat zijn missie wordt gedwarsboomd. Zijn tekenkist verdwijnt. In het duistere ruim wordt hij neergeslagen en in de handelspost Komenda, waar Nebbens slaven heeft geladen, sluit iemand hem in een kelder op. De Winthont vertrekt zonder Simon...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789078094814
Uitgever: Stili Novi
Het schot uit de donderbus

Twee kinderen maken van dichtbij mee hoe de strijd tegen de Spaanse bezetting in 1572 verloopt...

In het jaar 1572 bevrijdde Vlissingen zichzelf van de Spaanse bezetting - als eerste stad van de Lage Landen. De bevolking was de honger, de armoede en de werkeloosheid zat en vertikte het de poort open te zetten voor de nieuwe Spaanse soldaten. Op 6 april - Tweede Paasdag - sloeg de vlam in de pan toen er toch Spaanse schepen verschenen met honderden soldaten aan boord. Iemand beschoot de vloot en de schepen vertrokken. De opstand was begonnen.

In dit verhaal volg je de belevenissen van twee Vlissingse kinderen die alles van nabij meemaakten: Jacob en Esmeralda Alman.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9789492394194
Uitgever: Stichting Vesting Vlissingen


Koers pal noord
Over de jeugd van Michiel de Ruyter is weinig bekend. Wel zijn er historische aanwijzingen dat hij een groots avontuur beleefde. Over dat avontuur lees je in Koers pal noord: de avontuurlijke reis van de jonge Michiel de Ruyter.

1623. De zestienjarige Michiel de Ruyter monstert aan op een koopvaardijschip. Als een volwassen man werkt en vecht hij mee in de kaapvaart. Maar wanneer het schip slaags raakt met de Spanjaarden, moeten Michiel en zijn lotgenoten zich overgeven en worden ze gevangen genomen.

Michiel is ernstig gewond, maar toch ziet hij kans om met drie vrienden te ontsnappen. Te voet reizen ze door Frankrijk; werkend, bedelend en rovend komen ze aan hun eten. Naarmate de thuisreis vordert, komt er steeds meer tegenslag. Michiel en zijn vrienden moeten alles op alles zetten om heelhuids terug te keren naar Vlissingen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789026124068
Uitgever: De Fontein
Peddelen in de Palingstraat

In de nacht van 31 januari op 1 februari 2013 is het 60 jaar geleden dat zuidwest Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. John Brosens schreef een persoonlijk getint verhaal over de gebeurtenissen die nacht in Vlissingen.

Jas is 11 jaar en woont met zijn ouders in een houten noodwoning bij het kanaal, vlakbij de Keersluisbrug in Vlissingen. Op een zondagmorgen klopt zijn buurmeisje Fanny hard op het raam van zijn slaapkamer. Zij heeft vreselijk nieuws: alles staat onder water!

Jas en zijn ouders maken zich ongerust over het lot van Opa en Oma Scheepers. Zij wonen in de Palingstraat en die ligt in het laagste deel van de stad. Jas en zijn vader vragen zich af of ze met hun oude kano via het kanaal naar de binnenstad kunnen peddelen. Jas heeft wel zin in zo'n avontuur.

Maar hij heeft geen idee wat hem te wachten staat. Want het is 1 februari 1953. Die nacht heeft een zware noordwesterstorm in zuidwest Nederland het zeewater zo krachtig tegen de dijken laten rammen dat er gaten zijn geslagen. Grote delen van Zeeland, Noord Brabant en Zuid Holland zijn overstroomd. Het is een ramp van ongekende omvang waarbij ruim 1800 mensen zijn omgekomen.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789078840466
Uitgever: PMA

Hexagon - Het Genootschap van het Zachte Licht

De eerste reizen

De eerste reizen vertelt het adembenemende avontuur van Dylan van der Hof - een doodgewone jongen van vijftien. Door een raadselachtige staaf uit de erfenis van zijn oom Louis krijgt hij toegang tot onzichtbare wegen die supersnel naar verre streken leiden. Bizar! Helaas, iedereen vindt hem een fantast.

Alleen Carla, een gothic girl zonder vrienden, gelooft hem. Maar het gebruik van de staaf is bestemd voor ingewijde leden van een geheim genootschap. Daarom jagen er al snel Collectors op hem.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789492343468
Ebook: 9789462176775
Uitgever: Mira Loves Books
De verre tochten

In De eerste reizen ontdekte Dylan een geheimzinnige lichtgevende staaf van een onbekend en oersterk materiaal. Tijdens zijn experimenten stuit hij op een Collector van het Genootschap van het Zachte Licht die hem duidelijk maakt dat hij de staaf illegaal gebruikt en moet inleveren. Bij de confrontatie verdwijnt Dylan naar een andere tijd.

In De verre tochten ontdekt Dylan de volle potentie van de Lichtstaaf. Maar hij moet tegelijkertijd alles op alles zetten om uit handen van de Collector te blijven, want Het Genootschap heeft de jacht op hem geopend. Dat gaat niet zonder problemen: om te beginnen moet hij naar zijn eigen tijd zien terug te keren. Gelukkig treft hij onverwachte bondgenoten op al even onverwachte plaatsen.

Helaas: zijn vader Charles blijft hem een fantast vinden en Roy, toch zijn beste vriend, wijst ook regelmatig met een wijsvinger naar z’n voorhoofd. De enige die hem serieus neemt is Carla, een eigenzinnig Gothic meisje. Hij wil graag gebruik maken van haar talenten: zij voelt de energie van het opstappunt voor de paden waarop hij reist. De grote vraag voor Dylan: kan hij het wagen haar mee te nemen op een van de verre tochten met de geheimzinnige lichtstaaf in de hand?

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464493191
Uitgever: Mira Loves Books

Spekkie

SpijbelSpekkie

Spekkie is een bolbuikige brugklasser die met zijn omvang wordt geplaagd en weinig vrienden heeft. Alleen Salar, een Turkse jongen in zijn klas, gaat met hem om.

Spekkie heeft thuis even het rijk alleen: Koos, zijn vader, is een dag of tien en met een vriend naar Kos en zal dit weekend weer thuis komen. Sonja, zijn moeder, is een paar jaar geleden met de noorderzon vertrokken. Surinaamse buurvrouw Katie houdt hinderlijk een oogje in het zeil, maar blijkt onverwacht toch Spekkies kant te kiezen.

Spekkie spijbelt omdat hij door een leerkracht straf krijgt opgelegd voor iets waar hij niet schuldig aan is. Spijbelen lijkt de enige optie - en dat moet natuurlijk wel fout lopen.

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789492343208
Ebook: 9789464490428
Uitgever: Mira Loves Books
SpeurSpekkie

Het spijbelavontuur van Art ‘Spekkie’ Zonneman is wonderwel goed afgelopen: na het weekend kan hij terug naar zijn klas, gewoon, alsof er niets is gebeurd. De brugklasmentor heeft eieren voor zijn geld gekozen en een excuusbrief gestuurd. Koos, Arties vader, weet van niets: die is op vakantie naar een Grieks eiland.

Maar dan gebeurt er iets dat voor veel onrust in Arts hoofd zorgt: hij ontdekt het zorgvuldig verborgen dagboek van zijn moeder Sonja. Zij is een paar jaar geleden plotseling uit zijn leven verdwenen. Ze liet wel een brief voor hem achter, maar daar begreep hij toen weinig van. Ze had toch voor hèm kunnen blijven?

Met de aanwijzingen uit het geheime dagboek en de hulp van zijn roodharig vriendinnetje Gertie gaat Art op zoek naar zijn moeder. Hun tocht voert naar een mini-camping in Zeeland en een molen bij Vlissingen. Zal het hem lukken haar te vinden? En zo ja: is de breuk nog te herstellen?

Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789492343246
Ebook: 9789464490350
Uitgever: Mira Loves Books

Dubbel uitgegeven titels

Zout water tot aan de dakgoot

Zie voor de beschrijving van dit boek: Peddelen in de Palingstraat.

Schrijver: John Brosens
Oorspronkelijke titel: zie Peddelen in de Palingstraat
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789492343048
Uitgever: Mira Loves Books