Boekenplank:
Kies

Boeken van John Brosens


Overzicht

 • De mediator dodenlijst
 • De verdwijning van Bernard O.
 • De vrouw die niet zwijgen wilde
 • Dubbel gepakt
 • Het spoor van de Pandora
 • Jan Catoen
 • Perspectief
 • Project Luvarine
 • Zwart fortuin

Jeugdboeken

 • Een kaart van Berbice
 • Koers pal noord

Leendert Vosmeer

 1. Jacht op de jager
 2. Duijkers dossiers

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe mediator dodenlijst
Auteur Roelof Zijldijk werkt noodgedwongen voor een regiokrant en parttime als taxichauffeur voor zijn vriend Salomo. Hij heeft literair talent en hoge ambities, maar zijn manuscripten worden voortdurend afgewezen en hij heeft fikse schulden. Op een stille zondagmorgen treft hij Oom Wiebo - het enige familielid met wie hij omgaat - dood aan. De omstandigheden zijn verdacht, maar de politie gaat uit van een ongeval. Tot zijn verbijstering stuit hij samen met Manuela, de beeldschone en getalenteerde dochter van Salomo op een vergelijkbaar sterfgeval. Kort daarna dient zich een oplossing aan voor de financiële perikelen: ghost writing. Marjolie van Goor, oud-minister van Justitie, wil een autobiografie. Zij levert uitgewerkte notities en ingesproken tapes aan. Roelof tekent een contract. Als hij zelf op onderzoek uitgaat stuit hij op zaken die Van Goor liever stil houdt. Roelof heeft er steeds meer moeite mee kritiekloos een lovende autobiografie te produceren. Als hij eigen initiatieven ontplooit volgen er harde maatregelen. Manuela verdwijnt. Roelof moet kiezen: gaat hij voor geld of integriteit? Trotseert hij de oud-minister en haar machtige vrienden? Hij belandt in een moeras van bedreiging en manipulatie waaruit ontsnapping onmogelijk lijkt. Het wordt nog erger als Roelof ontdekt dat Van Goors Haagse kliek over obscure fondsen beschikt en geheime plannen heeft die grote gevolgen zullen hebben.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789078840404
Uitgever: PMA
De verdwijning van Bernard O.
Gevierd architect Bernard Overgauw leeft zoals hij werkt: volgens strakke lijnen, volmaakte Mondriaanse vlakken en foutloos gecalculeerde besluiten. Maar verontrustende dromen verzieken zijn rust en op zekere dag volgt hij onberedeneerd een spontane ingeving. Vanaf dat moment wankelt zijn geordend bestaan. Met echtgenote Carin, senior intercedent bij een uitzendbureau, trekt hij zich terug op een B&B-adres in een gehucht op het Friese platteland; het is hard nodig dat zij zich bezinnen op hun vastgelopen relatie. Dan bedenkt Bernard de perfecte oplossing om alle problemen uit de wereld te helpen. Een waterdicht plan met noodlottige gevolgen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789078094913
Uitgever: Stili Novi
De vrouw die niet zwijgen wilde
Levensmiddelenproducent Filoux komt door dalende omzetten in een neerwaartse spiraal terecht. Maar gelukkig, er dient zich een vers succes aan in de vorm van CoolSpread, een nieuw type margarine dat ook bij hoge temperaturen compact en smeerbaar blijft. Een gouden greep: in tropische landen denkt Filoux een gewillige markt aan te boren. Het pad naar de miljoenen wordt met een Unescosubsidie geëffend. Maar laboratoriummedewerkster Bella komt een fatale bijwerking op het spoor. Zij slaat alarm. Dan slaan er binnen en buiten het bedrijf krachten toe die haar de mond willen snoeren. En dat gebeurt meedogenloos. Bella weigert toe te geven. Ze komt in een maalstroom van gebeurtenissen terecht en moet vrezen voor haar leven.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789492343031
Uitgever: Mira Loves Books
Dubbel gepakt
In haar laatste maanden als senior redacteur bij uitgeverij De Nieuwe Wereld te Amsterdam werkt Tamar ontspannen naar haar vrijheid toe: binnenkort wordt ze 50. Dan vertrekt ze voorgoed naar haar huis in Pietraporzio, Piemonte, Italië. Daar gaat ze tuinieren, aquarelleren, veel wandelen en misschien eindelijk zelf schrijven. Maar dan komt er een kink in de kabel. Tamar koestert sinds lang een goed bewaard geheim. In de weken voor haar afscheid zijn er aanwijzingen dat iemand daarvan op de hoogte is. Tamars zorgvuldig opgebouwde imago vertoont ineens bressen en barsten. En plots is er weer net als vroeger elke nacht dezelfde beangstigende droom. Een doortastende stalker sleurt Tamar en haar collega's een draaikolk van gewelddadigheden in. Een neerwaartse spiraal waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-8660-035-9
Uitgever: Ellessy
Het spoor van de Pandora
Bedrijvensaneerder Chiem Braakman en zijn gezin meren met hun motorkruiser Pandora af bij Chaumot, in het Canal du Nivernais. Daar wonen zij het Morvan Stock festival bij. De relaxte vakantie verandert in een nachtmerrie als tijdens de slotavond hun negentienjarige dochter Carine verdwijnt. Chiems zwager, Sander Bode, komt helpen. Hij is ex-rechercheur en houdt er eigenzinnige opsporingsmethoden op na. Stukje voor stukje ontwart hij de kluwen waarin het gezin verstrikt is geraakt, waarbij hij zaken ontdekt die hij liever niet had willen weten.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-8660-064-9
Uitgever: Ellessy


Jan Catoen
In september 1802 bungelde roverhoofdman Jan Catoen in Middelburg aan de galg. Het volk haalde opgelucht adem. Wie was deze schurk? Was hij een Robin Hood of een ruwe booswicht die het gezag tartte? Nog steeds roept zijn naam associaties op met brute overvallen op herbergen en boerderijen. Zijn bende joeg zelfs de Schout van Diemen het dak van zijn woning op en verdween daarna in de nacht met de gemeentekas. John Brosens bracht het levenspad van deze beruchte bandiet in kaart en stuitte op niet eerder ontdekte gegevens. Zijn tocht voerde naar Breda, Antwerpen, Amsterdam en tientallen andere plaatsen. In de jaren van kwam het tot grote bloei. De strijd tussen Patriotten en Oranjegezinden maakte het effectief besturen van het land onmogelijk. Aan deze bestuurlijke chaos kwam pas een eind toen de Fransen het voor het zeggen kregen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789078094999
Uitgever: Stili Novi
Perspectief
Perspectief bevat drie korte verhalen en een novelle. De novelle Laag bij de grond gaat over de gevaren van CO2-opslag onder de grond in Barendrecht. Als voorzitter van de stichting CO2isNee is John een groot tegenstander van CO2-opslag onder de grond omdat de veiligheid geenszins gegarandeerd is. Vlak voor het verschijnen van dit boek blies de regering de opslagplannen in Barendrecht af bij `gebrek aan draagvlak en wellicht uit vrees voor de komst van dit verhaal. Elders gaan de plannen door. De bezwaren en gevaren die Laag bij de grond aandraagt gelden nog steeds... De veelzijdigheid van Johns schrijfkunst blijkt uit de overige verhalen. We gaan met hem naar het mooie Schotland waar een echtpaar hun relatie probeert te redden. We leven mee met de verbijstering van Govert die opgesloten is en niet weet waar hij is of waarom. En we huiveren bij de gebeurtenissen van een gewichtsconsulente die in een franchisebedrijf is gestapt dat op haar geld uit is. En ieder verhaal biedt (een ongewoon) perspectief.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-94-910740-5-9
Uitgever: Parelz
Project Luvarine
Luvarine is een splinternieuwe margarinevariant, speciaal ontwikkeld voor weinig kapitaalkrachtige kopers in streken met hoge temperaturen. Consumenten zonder koelkast of airco zullen er baat bij hebben. Het product heeft unieke eigenschappen: het blijft tot 36 graden Celsius smeervast en boterzacht. Er is uitgebreid laboratoriumonderzoek gedaan. De markt is verkend. De vooruitzichten zijn uitstekend. Er volgt een miljoeneninvestering, opgebracht door vreemd kapitaal van twee Chinese banken. Hoofdanalist Mira van Dam ontdekt echter een ongezond neveneffect bij Luvarine. Volgens haar dient het project afgeblazen te worden, maar het management bedenkt een variant die nog profijtelijker zal zijn. Mira zoekt contact met de media. Het lukt niet haar monddood te maken. Er volgt een aanslag. Die mislukt door tussenkomst van Felix Tholenaar, tolk/vertaler bij de Europese Gemeenschap. Felix en Mira slaan de handen ineen en komen onvermijdelijk in zwaar weer terecht.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-94-9037410-5
Uitgever: Compaan
Zwart fortuin
Carolien werd tien jaar geleden tijdens het presenteren van een modeshow 'ontdekt' door David Blijham, toen al directeur van een gerenommeerd reclamebureau. Hij viel voor haar pure eenvoud en vier maanden later trouwden ze. Inmiddels heeft David een miljoenenimperium opgebouwd, fladdert hij van de ene amoureuze affaire naar de volgende en vernedert hij zijn vrouw in gezelschap. Als hij gedronken heeft dwingt hij haar tot gewelddadige seks. Carolien lijdt in ernstige mate aan boulimia en leeft iedere dag in angst: leven met David is een vrijwel onmogelijke opgave. Het moment nadert waarop hij zich zo heftig gedraagt dat zij het leven erbij inschiet. Carolien ziet maar één uitweg: David moet eraan. Ze bedenkt een waterdicht plan en neemt haar lot in eigen hand. Tijdens een weekend in de Ardennen slaat ze toe... Zwart fortuin is een omgekeerde misdaadroman: de lezer volgt de dader in haar voorbereiding, het plegen van de daad en de hectische dagen erna wanneer zich complicaties aandienen die Het Plan dreigen te verstoren. Remco Gaasbeek, de homoseksuele creative director van het reclamebureau, barst van de schulden en Guusje Pool, Caroliens spirituele hartsvriendin, is straatarm. Toch staan zij Carolien onvermoeibaar terzijde. Langzaam maar zeker dringt de waarheid echter tot hen door waardoor deze thriller uitloopt op een ijzingwekkende finale: Het Plan van Carolien draait uit op een nachtmerrie waarin haar medestanders zich ontpoppen tot tegenstanders...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-76968-98-8
Uitgever: Ellessy

JeugdboekenEen kaart van Berbice
Simon Grades is leerling kaartenmaker bij Arent Roggeveen (broer van de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die later het Paaseiland zal ontdekken). Simons opleiding is praktisch voltooid en hij is rijp voor zijn meesterstuk. Cornelis van Peere, eigenaar van plantages in de (Zeeuwse) kolonie Berbice, hoort hiervan en wil de monding van de rivier Berbice door Simon in kaart laten brengen om een fort te kunnen bouwen. De kolonie is namelijk overvallen door Franse piraten (1689) en gedeeltelijk in brand gestoken. Alleen door 20.000 daalders brandschatting te betalen kon een totale verwoesting worden voorkomen. Simon vaart als passagier mee op de WIC-pinas De Winthont, onder schipper Nebbens, met veertig daalders handgeld op zak. Hij merkt al snel dat zijn missie wordt gedwarsboomd. Zijn tekenkist verdwijnt. In het duistere ruim wordt hij neergeslagen en in de handelspost Komenda, waar Nebbens slaven heeft geladen, sluit iemand hem in een kelder op. De Winthont vertrekt zonder Simon...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789078840367
Uitgever: PMA
Koers pal noord
Over de jeugd van Michiel de Ruyter is weinig bekend. Wel zijn er historische aanwijzingen dat hij een groots avontuur beleefde. Over dat avontuur lees je in Koers pal noord: de avontuurlijke reis van de jonge Michiel de Ruyter. 1623. De zestienjarige Michiel de Ruyter monstert aan op een koopvaardijschip. Als een volwassen man werkt en vecht hij mee in de kaapvaart. Maar wanneer het schip slaags raakt met de Spanjaarden, moeten Michiel en zijn lotgenoten zich overgeven en worden ze gevangen genomen. Michiel is ernstig gewond, maar toch ziet hij kans om met drie vrienden te ontsnappen. Te voet reizen ze door Frankrijk; werkend, bedelend en rovend komen ze aan hun eten. Naarmate de thuisreis vordert, komt er steeds meer tegenslag. Michiel en zijn vrienden moeten alles op alles zetten om heelhuids terug te keren naar Vlissingen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-261-3187-9
Uitgever: De Fontein

Leendert VosmeerJacht op de jager
Vic van Diest, docent aan het Orion College, wordt na afloop van het Halloweenfeest met een meesteek om het leven gebracht. Inspecteur Leendert Vosmeer ontdekt dat Van Diest meer deed dan alleen les geven. Niet alleen stond hij bekend als rokkenjager, maar ook had hij met zijn vriend, de onderzoeksjournalist Tom Riekamp, zojuist het Zwartboek Fraude Oost-Brabant Lijn voltooid, een belangrijk document dat Vrij Nederland als primeur zou brengen en de val van een minister kan betekenen. Tom Riekamp wordt achtervolgd en bedreigd. De jacht op de jager lijkt geopend. Ondanks zijn angst dat hij het volgende slachtoffer kan zijn, groeit Tom in zijn rol als speurder. Het verhaal voert de lezer naar een bizarre ontknoping waarin ongeremde jaloezie en frustraties tot uitbarsting komen.
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-76968-31-4
Uitgever: Ellessy
Duijkers dossiers
Fotojournalist Tanja Maasland hoort via haar scanner dat er in een appartement aan de Vlissingse boulevard een moord is gepleegd. Ze is vóór de politie ter plaatse en schiet snel een paar foto's. Die kan ze straks voor goed geld aan de grote bladen slijten. Dan ontmoet ze inspecteur Leendert Vosmeer. Hij kan niet meteen over een politiefotograaf beschikken en vraagt haar bij te springen. Als Tanja daarna een tweede lijk ontdekt staat zij opnieuw oog in oog met hem. Hebben de twee zaken iets met elkaar te maken? Is er sprake van één moordenaar - of zijn het er twee? De fotografe en de politieman raken in conflict over de openheid van journalistiek gespeur en het besloten werk van de recherche. Maar of ze het willen of niet: hun wegen kruisen elkaar steeds vaker. Samen komen zij in een maalstroom van boosaardigheid, geweld en corruptie terecht. De enige oplossing lijkt te liggen in de een of andere manier van samenwerking. Dan verdwijnt Tanja spoorloos...
Schrijver: John Brosens
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-76968-83-4
Uitgever: Ellessy