Boekenplank:
Kies

Boeken van Elizabeth Byrd

Meer over Elizabeth Byrd

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1912 / Overleden: 1989

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Margaret van Schotland, de versmade koningin - Flowers of the forest
  • Onsterfelijke koningin - Immortal queen
  • Rivale van de koningin - The long enchantment

gedetailleerd overzicht

OverzichtMargaret van Schotland, de versmade koningin
Elizabeth Byrd beschrijft in deze historische roman het leven van twee totaal verschillende vrouwen, die toch twee dingen gemeen hebben: de liefde voor een man en de liefde voor Schotland...

Bess Dart is afkomstig uit een vissersdorpje aan de Schotse kust. Als haar moeder overlijdt, stelt ze zich als taak het huishouden van het kleine gezinnetje zo goed mogelijk te regelen. Ze vereert haar vader en is dan ook diep teleurgesteld, als deze hertrouwt.

Dan ontmoet Bess Giles Thorn, de pupil van de kasteelheer. Ze wordt verliefd op hem en als ze het thuis niet meer kan uithouden, verlaat ze heimelijk haar ouderlijke woning en trekt ze naar Edinburgh. Ze wordt echter door Giles verstoten en ze ziet zich genoodzaakt zich in leven te houden met het oudste beroep van de wereld.

Koningin Margaret van Schotland is de dochter van Hendrik VII van Tudor en zuster van de beruchte Hendrik VIII. Als jong meisje wordt ze al uitgehuwelijkt aan Jacobus IV van Stuart, koning van Schotland. Jacobus, die voor zijn huwelijk al vele amoureuze avontuurtjes met beeldschone meisjes had, verandert niet na de komst van Margaret naar Schotland.

Als er oorlog dreigt, zien beide vrouwen, elk op hun eigen manier, de gevolgen van zo'n oorlog als rampzalig. Margaret tracht haar man ervan te overtuigen, dat oorlog zinloos bloedvergieten is en Bess is bang, dat de man van wie ze ondanks alles houdt, de oorlog niet zal overleven.

Dit boek is niet alleen het verhaal van twee vrouwen, maar ook de beschrijving van een korte episode uit de zo bewogen Schotse geschiedenis. De strijd tussen de Schotten en de Engelsen is er slechts één uit de reeks van bloedige oorlogen, die beide volkeren hebben gevoerd.
Schrijver: Elizabeth Byrd
Oorspronkelijke titel: Flowers of the forest
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789062132744
Uitgever: Loeb
Onsterfelijke koningin
"In mijn einde is mijn begin" was het motto geborduurd op het staatsiekleed dat Maria Stuart's lijk bedekte op een noodlottige februaridag in het Fotheringay van 1587.

Onsterfelijke koningin is het verhaal van één van de schoonste koninginnen die de geschiedenis heeft gekend, Marie Stuart, koningin van Schotland.

Wij ontmoeten haar aan het hof van de Franse koning Henri en zijn gemalin, Catherine de Medici - waar de jeugdige Maria Stuart wordt uitgehuwelijkt aan François, de Dauphin, voor wie zij slechts medelijden en zusterlijke genegenheid voelt. Na de dood van de Dauphin volgen we Maria naar Schotland (haar intocht in Edinburgh behoort tot de meest onvergetelijke scènes uit dit boek). Daar in dit meedogenloze land met zijn vreemde schoonheid, waar alles zo anders is dan in haar geliefde Frankrijk, voltrekt zich het noodlot aan Maria Stuart: het huwelijk met Darnley, de liefdesaffaire met de openhartige, onweerstaanbaar viriele Bothwell, de onverstandige intriges tegen haar verachtelijke echtgenoot en na diens dood, het even onverstandige maar emotioneel buitengewoon aantrekkelijke huwelijk met Bothwell.

Verweven met het drama van haar persoonlijk en in hoge mate vrouwelijk leven, zien wij het motief van haar politieke aspiraties - haar voortdurende strijd met Elizabeth, de Engelse koningin, die als vrouw zo ver haar mindere was, maar die zoveel beter dan zij wist hoe ze de teugels van het bewind in handen moest houden. Onweerstaanbaar dringt het verhaal op naar het fascinerend duel tussen deze twee persoonlijkheden.
Schrijver: Elizabeth Byrd
Oorspronkelijke titel: Immortal queen
Eerste uitgave: 1956
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Rivale van de koningin
Na de dood van prins Albert trok een diep bedroefde koningin Victoria zich terug op het kasteel Balmoral en rouwde er langdurig om het verlies van haar man. Maar na verloop van tijd ging het gerucht dat ze verliefd was geworden op John Brown, de knappe jongeman die door Victoria van eenvoudige stalknecht werd verheven tot haar persoonlijke bediende. Ze verleende hem tal van gunsten die ze haar familie, haar ministers en haar koninklijke bezoekers onthield. Hij mocht dan al vaak een tactloze lomperd zijn, tegenover zijn geliefde vorstin was hij altijd even correct. Als haar beschermengel leidde hij haar door menige emotionele crisis, hoewel hij ook bijdroeg tot het scheppen van een internationaal schandaal.

Behalve koningin Victoria was er in John Browns leven echter nog een andere grote liefde. Ze gold zijn oude jeugdvriendinnetje Linty Clarke, een ongeletterd meisje, dat vurig hoopte ooit met haar Johnny te kunnen trouwen. Linty, die de koningin haatte, ofschoon ze als dienstbode op Balmoral meermalen in rang werd bevorderd, werd haar leven lang achtervolgd door de vraag of haar Johnny nu wel of niet met Victoria naar bed ging.

Zo is deze historische roman, verteld vanuit het gezichtspunt van Linty, het verhaal geworden van twee, maatschappelijk gezien, totaal verschillende vrouwen en één man. Op boeiende en dikwijls ontroerende wijze doet de schrijfster de jaren herleven van koningin Victoria´s ogenschijnlijk onbegrijpelijke genegenheid voor haar voormalige stalknecht.

John Brown, die als enige erin slaagde van de preutse, enghartige Victoria een warmbloedige vrouw te maken, schrijdt door de bladzijden met de brute kracht van een stormwind in de Schotse Hooglanden. Maar het is toch vooral Linty met haar onuitblusbare liefde, haar jaloezie en haar wanhoop die dit boek maakt.
Schrijver: Elizabeth Byrd
Oorspronkelijke titel: The long enchantment
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789031897247
Uitgever: Amsterdam Boek