Boekenplank:
Kies

Boeken van Patrick deWitt

Meer over Patrick deWitt

Genre: Roman

Geboren: 1975

Geboorteland: Canada


Overzicht

  • Afwassingen - Ablutions
  • De gebroeders Sisters - The Sisters brothers
  • Noorderzon - French exit
  • Ondermajordomus Minor - Undermajordomo Minor

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfwassingen

In een beroemde maar wat verlopen bar in Hollywood werkt een barman. Met morbide belangstelling observeert hij onder het glazen spoelen hoe zijn clientèle avond aan avond in vergetelheid wegzakt en maakt ondertussen aantekeningen voor een roman.

In de hoop meer over ze te weten te komen sluit hij aarzelend vriendschap met de stamgasten, die elk op hun eigen manier verknipt zijn. Maar na verloop van tijd begint hij zichzelf vaker in te schenken dan zijn klanten en zijn leven buiten de bar wordt steeds ondraaglijker. Hij beseft dat hij aan zijn drank- en druggebruik onderdoor zal gaan als hij zichzelf niet bevrijdt. Dus bedenkt hij een ontsnappingsplan.

Afwassingen is een klassiek verhaal over de gevolgen van verslaving, verpakt in een pastiche op het genre van de roman. De vorm is gedurfd maar zorgvuldig geslepen en de stem van de verteller sleept je onverbiddelijk mee in zijn wereld.

Schrijver: Patrick deWitt
Oorspronkelijke titel: Ablutions
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789038897356
Ebook: 9789038897363
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
De gebroeders Sisters

Het Wilde Westen, omstreeks 1850. Het zijn de dagen van de goudkoorts en Hermann Kermit Warm moet dood. Aldus is bevolen door de mysterieuze Commodore. Zijn twee handlangers, de beruchte huurmoordenaars Eli en Charlie Sisters, gaan op pad om hun prooi te zoeken en ervoor te zorgen dat de wil van de Commodore geschiedt.

Kermit Warm laat zich echter moeilijk vangen en tijdens de lange tocht van Oregon City naar de rivier waar Warm goud aan het zoeken is, begint Eli zich af te vragen waar hij in hemelsnaam aan begonnen is. En voor wie.

De gebroeders Sisters is een gewelddadige, hilarische en zinderende odyssee van twee broers die zich gebonden weten door bloed, geweld en liefde.

Schrijver: Patrick deWitt
Oorspronkelijke titel: The Sisters brothers
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789038806167
Ebook: 9789038897196
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Noorderzon

Frances Price en haar volwassen (doch eeuwig puberale) zoon Malcolm wonen in de chique Upper East Side van New York, rijkelijk omringd door bedienend personeel. Sinds de dood van Malcolms roemruchte vader Franklin, wiens geest volgens Frances voortleeft in Kleine Frank, een oude maar wijze kater, leiden ze een leven van luxueuze ledigheid. Frances en Malcolm zijn twee handen op één buik - ze eten samen, roddelen samen, bewegen zich samen door de high society van New York. Maar dan wordt hun exorbitante levensstijl bedreigd door een bankroet.

Frances en Malcolm ontsnappen aan het schandaal door met de noorderzon te vertrekken. In het verre Parijs ontmoeten ze vervolgens een bonte stoet van persoonlijkheden, de een nog bizarder dan de ander: een prachtige maar grillige waarzegster, een dokter die zijn wijnhandelaar meeneemt op huisbezoek, een verlegen detective, een joviale dame die verslingerd is aan cocktails. Ze verbrassen er met verve hun laatste geld...

DeWitt verdiept zich in een onvoorstelbare wereld, en maakt die wereld concreet en menselijk. Hij schrijft met humor over de band tussen moeder en zoon, jezelf opnieuw uitvinden en pretentie laten varen. Theatrale personages en snijdend, overdreven komisch dialoog maken Noorderzon een vlotte en cynische klucht om hardop van te lachen.

Schrijver: Patrick deWitt
Oorspronkelijke titel: French exit
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789038805894
Ebook: 9789038805900
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Ondermajordomus Minor

Een romantische avonturenroman, een fabel zonder moraal en een inktzwarte komedie ineen: Ondermajordomus Minor gaat over de jonge Lucien (Lucy) Minor, dwangmatig leugenaar, onbeminde eenzaat in een dorp vol reuzen, die een betrekking aanvaardt als ‘ondermajordomus’ op een grimmig kasteel in een afgelegen bergstreek, ‘een beslissing die leidde tot velerlei verwikkelingen, waaronder, maar niet uitsluitend, ware liefde, bitter hartzeer, withete geestesangst en een acute aandrang tot moorden’.

Op het kasteel en in het onderhorige dorp ontmoet hij onder anderen een melancholieke butler, een krankzinnige baron, een clubje aan seksuele uitspattingen verslaafde aristocraten, een koppel sympathieke dieven en niet te vergeten de aanminnige Klara, om wier hand hij dingt met een buitengewoon knappe partizaan.

Schrijver: Patrick deWitt
Oorspronkelijke titel: Undermajordomo Minor
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789038800981
Ebook: 9789038800998
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar