Boekenplank:
Kies

Boeken van Guido Eekhaut

Guido Eekhaut werkte als freelance journalist voor meerdere kranten en tijdschriften. Eekhauts boeken zijn niet onder één noemer te vangen, want hij schrijft romans, thrillers, fantasy, science fiction en young adult.

Meer over Guido Eekhaut

Genres: Fantasy / SF, Mysterie / Spanning / Thriller, Roman, Young Adult

Pseudoniem (van): Nellie Mandel

Geboren: 1954

Geboorteland: België


Overzicht

 • Aliettes gevoel voor wraak
 • Babel
 • Bezoeker
 • Commissaris Witse; de Nederlandse connectie
 • De afgrond van de verwerping
 • De cirkeljaren
 • De kokon van God
 • De paus en de engelen en andere verhalen
 • De politieman van de paus
 • De verdwijning
 • Demon in Leuven
 • Eeuwig Venetië
 • Einde van de eeuwigheid
 • Het huwelijk van tijd en ijs
 • Het Panini principe
 • Kingston noir
 • Q
 • Singapore concerto
 • Slender Man
 • Spiegel
 • Tormance
 • Voorbij Neptunus
 • Vulkaan
 • ZombieWereld

De Bezoekers

 1. Neon Londen
 2. Het laatste verhaal

Malvil

 1. De zwarte prins
 2. De naderende storm

Orsenna

 1. Orsenna
 2. Vacuümeiland
 3. De vivisectie
 4. Het labyrint
 5. Stappers: De praal van steden
 6. Stappers: De geur van woestijnen
 7. Orsenna Eterna

Walter Eekhaut

 1. Absint
 2. Loutering
 3. De schuld van Roseboom

Wolven

 1. Arveladze
 2. Douglas
 3. Jalena

Enigma (YA)

 1. Het geheim van de kraken
 2. De belofte van de Infinity

Nomade (YA)

 1. Nomade
 2. Vreemde werelden

Non-Fictie

 • De filosofie van het neen
 • Op het lijf geschreven
 • Pelgrims en barbaren
 • Waarheid en werkelijkheid

Dubbel uitgegeven titels

 • Hotel Tropique & Babel - zie Babel
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAliettes gevoel voor wraak

Lente 2004. De studente Aliette Rouffanche komt na een jaar in Thailand weer thuis. Ze wordt door haar grootvader Gilles gevraagd om meteen in Londen bij een grote bank te gaan werken. Als enige overlevende van de slachtpartij in het Franse dorp Oradour wil Gilles wraak nemen op de familie van de SS-majoor die hij daarvoor verantwoordelijk acht. Die familie heeft enorme belangen in de banksector. En de kleinzoon van de majoor, een charismatische figuur met extreem rechtse ideeën, is kandidaat voor het premierschap in het Verenigd Koninkrijk. Hij moet worden gestopt, vindt Gilles. En hij wil dat zijn kleindochter dat doet. Maar dat kan ze niet alleen.

Zo begint een gruwelijk spel van complotten, verraad, onmogelijke liefde, financiële belangen en politiek opportunisme, tegen een achtergrond van groeiende internationale spanningen en een dreigende economische crisis.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022328330
Ebook: 9789460413308
Uitgever: Manteau
Babel

Babel bevat de verhalen:

 1. Babel
 2. Hotel Tropique
 3. Het geslacht der engelen

'Veertien september, ergens aan het begin van de nieuwe eeuw. We hadden Orsenna een week tevoren de rug toegekeerd en pas nu beseften we dat dit een reis zonder terugkeer zou worden, althans naar de ons bekende straten, naar de ons bekende gezichten. Zelfs indien we Orsenna ooit terugzagen, zouden die geliefde stegen met hun taveernen, de statige gotische bibliotheek en het driehoekige marktplein niet meer dezelfde zijn, omdat we ze zouden zien met ogen die een vreemd continent aanschouwd hadden'.

Zo begint het titelverhaal Babel, waarin een expeditie in Noord-Afrika op zoek gaat naar de resten van de toren van Babel. Het is en van de drie novellen in deze bundel.

Ook in de andere twee novellen, Hotel Tropique en Het geslacht der engelen, vloeien verbeelding en illusie voortdurend ineen tot een exploratie van de menselijke drogredenen.

De werelden van Guido Eekhaut bevinden zich aan de grenzen van wat wij voor mogelijk houden, van wat wij als werkelijkheid beschouwen. Voortdurend dreigt een andere werkelijkheid de onze te verdringen, een andere werkelijkheid die doordrongen is van filosofische erkenningen, fantastische premissen en exotische landschappen. In die alternatieve werkelijkheid vervaagt de grens tussen verzinsel en waarheid, en net als de expeditie in Babel krijgt de lezer een verrassende blik op zijn eigen werkelijkheid.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789035112421
Uitgever: Bakker
Bezoeker

Uitgeverij Parelz gaat met de uitgave van Bezoeker een uniek experiment aan. Bezoeker wordt zowel uitgegeven als volledig boek in het Parelz Exclusieffonds, als in twee kleine uitgaves in het Parelz Piccolofonds. De Parelz Exclusiefuitgave biedt de lezer wel twee voordelen: de volledige bundel bevat met veertien verhalen een bonusverhaal ten opzichte van de twee kleine bundels. Daarnaast bevat dit boek een eigenwijze inleiding van de auteur.

Guido Eekhaut voert u langs oorden die u kent, bekend voorkomen, of onbekend maar vertrouwd voorkomen. Deze verhalenbundel bevat alles wat goede literatuur te bieden heeft: onderhuidse spanning, psychologische dilemma’s, apocalyptische drama’s en diepzinnige fantastiek. Echter, in alle verhalen duikt het centrale thema van deze bundel op: bezoeker. Soms in de vorm van daadwerkelijke bezoekers, maar vaker nog in de vorm van de essentie van een bezoeker: zijn tijdelijkheid.

In deel I speelt de vrouw de hoofdrol, en hoe! Samen met deel 2 vormt het een diep-psychologische, apocalyptische thriller, waarin geleidelijk het centrale thema van deze bundel duidelijk wordt: bezoeker. En dan vooral in zijn essentie: de tijdelijkheid van zijn bestaan. Laat u zich door Guido Eekhaut meevoeren?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789491074295
Ebook: 9789491074578
Uitgever: Parelz
Commissaris Witse; de Nederlandse connectie

In een villa in de buurt van Halle wordt het lijk van een meisje gevonden samen met een bewusteloze Nederlandse politicus van extreem-rechtse signatuur. Een uit de hand gelopen seksfeestje? Een afrekening? Een politiek complot?

Commissaris Witse is niet in zijn beste humeur wanneer hij deze zaak in handen krijgt. Zijn stemming bereikt een dieptepunt als hij ook nog een vrouwelijke collega van de Nederlandse veiligheidsdienst naast zich moet dulden als waarnemer in zijn team.

De hele zaak ruikt naar politieke intriges, waarbij ook een rechtse Vlaamse partij betrokken is. Maar wie is het tweede meisje dat die avond ook in de villa aanwezig was? En waarom is zij verdwenen?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789026135811
Ebook: 9789026135828
Uitgever: De Fontein
De afgrond van de verwerping

Annotatie: Wanneer een ruimteverkenner na honderden jaren op aarde terugkeert, vindt hij een verstarde maatschappij.

* Dit boek heeft geen beschrijving op de achterflap.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Kraaikop


De cirkeljaren

Er zijn maar twee seizoenen gedurende een jaar: een veel te lange natte en kille winter en een korte droge zomer. De mens heeft met het verleden willen breken na een ramp waaraan de herinnering zeer vaag is. Van het verleden blijft niet zo heel veel meer over: wat ruïnes en derderangs impressies. Toch blijft er een belangstelling voor het verleden bestaan. De oude literaire meesterwerken worden moeizaam herschreven aan de hand van fragmenten en herinneringen, want vele van die teksten zijn verloren gegaan.

Gaddis, de hoofdpersoon van het boek, reconstrueert 'Hamlet', maar dan als roman. De taak is zwaar en het boek plaagt hem in zijn ergste dromen. Hij wil eigenlijk een persoonlijke tekst schrijven maar daar is geen belangstelling voor. Nadat hij vanuit een drukke stad naar het platteland verhuisde, sterven zijn vrouw en zoon, en na hun begrafenis blijft hij alleen met zijn huis vol boeken en zijn onafgewerkte manuscript.

Hij ontmoet Miranda, een jong meisje uit het dorp, en voelt zich tot haar aangetrokken. Ze komt zelfs bij hem inwonen, ook al voelt hij zich vervreemd door haar destructieve gedrag. Maar er is ook Konrad, haar vroegere geliefde, die omwille van haar zijn toekomst en zekerheid opgaf en een lange reis ondernam om zich bij haar te voegen. Voor haar is er geen kwestie van keuze tussen Gaddis en Konrad: zij wil alles en iedereen voor zich terwijl ze toch door beide mannen afgestoten wordt. Voor Konrad is er geen keuze mogelijk: zij behoort hem toe en hij zal alles doen om haar te behouden, tot het uiterste van de waanzin toe.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789063062057
Uitgever: De Clauwaert
De kokon van God

Kort verhaal in brochure vorm. Een speciale uitgave van het Antwerpse tijdschrift Progressief in de serie Progressief pocket, nummer 3.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Progressief
De paus en de engelen en andere verhalen

Terwijl Michael stapte ontplooide hij zijn matzwarte vleugels met een bezwaarde gratie die Gregorius, aan de andere kant van de kamer, alleen maar kon bewonderen. Gregorius slikte en keek weg van dat tweeledige gezicht, dat tegelijk Engel en Dier was. Waarom, vroeg hij zich af, heeft de Schepper hen zowel de schoonheid als de verminking gegeven? Om duidelijk te maken dat niets in het heelal volmaakt is?

Guido Eekhauts selecties van zijn beste 21 verhalen uit De Gids, Wonderwaan, De Brakke Hond en andere tijdschriften nemen ons mee naar oorden waar pixelslijm in ons kruipt, waar indianenhoofdman Zittende Stier wordt geadviseerd door Karl Marx, waar de engelen aarde bezoeken. We reizen voorbij Neptunus en verder, als we daarvoor tenminste de hoge tol willen betalen.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789078720157
Uitgever: Verschijnsel
De politieman van de paus

Voorjaar 1899. Carlo Dela Siena, de politieman van de paus, wordt door kardinaal Colonna verzocht naar Brussel te reizen, om daar een kwalijk geval van pedofilie op te lossen. De vermeende daders zijn priesters, maar ook twee bisschoppen lijken betrokken. De kerkelijke overheid wil de zaak sussen, maar Carlo ontdekt méér dan hem lief is over de interne werking van de Kerk.

Wanneer ook nog de primaat van België vermoord wordt, maakt Carlo zich vijanden die hij zich niet kan veroorloven. Geholpen door de nicht van Colonna en door een fatterige Belgische detective, duikt hij onder in de schaduwrijke complotten van het Vaticaan.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789462321151
Ebook: 9789462321168
Uitgever: Link
De verdwijning

In de stad verdwijnen sinds meer dan een jaar meisjes en jonge vrouwen. De politie staat machteloos: geen getuigen, geen sporen, geen eis tot losgeld. Hoofdinspecteur Diaz, een door zijn verleden getroebleerd man, leidt het onderzoek.

Ambtenaar Barrio wil zijn vijftienjarige nichtje van haar maagdelijkheid verlossen. Ook zij verdwijnt.

Aan de universiteit onderzoekt professor Kristeva een zorgwekkend kosmisch verschijnsel. Aan de zichtbare rand van het heelal verdwijnen hele sterrenstelsels. Is een ramp van ongeziene proporties op komst?

Haar collega Fayard, hoogleraar semiotiek, verontrust zijn studenten met een college over de Australische film Picnic at Hanging Rock, waarin schoolmeisjes op mysterieuze wijze verdwijnen. Hij heeft zijn blik laten vallen op de jongere zus van zijn vriendin. Ze wordt plots vermist.

Boven hun hoofden draait de laatste astronaut in een ruimtestation om de aarde.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789460016233
Ebook: 9789460016325
Uitgever: Vrijdag


Demon in Leuven

In de tuin van de Leuvense universiteitsbibliotheek worden de lijken van twee vooraanstaande academici gevonden. De ene is het hoofd ingeslagen, de andere is op een veel vreemdere manier om het leven gekomen: al het bloed is uit zijn lichaam verdwenen.

Commissaris Solomon beseft dat hij meteen moet ingrijpen: een sinistere moordenaar heeft een demon in de stad losgelaten. Samen met zijn aspirante Lisa Noman, die niet van plan is als een willoos hulpje achter hem aan te draven, duikt Solomon onder in de academische wereld, met al zijn intriges, na-ijver en complotten. Het bestaan van die demon vindt hij alvast niet verbazingwekkend: zijn magie en het bovennatuurlijke niet gewone wetenschappelijke disciplines?

Maar het aantal mensen dat werkelijk magische krachten heeft, is erg beperkt. En een van hen heeft duidelijk besloten een persoonlijke vete in de academische wereld definitief te regelen. Solomon en Noman moeten de moordenaar en de demon zo snel mogelijk vinden, vooraleer zij nog meer slachtoffers maken.

* Demon in Leuven is een zogenaamde stationsroman. Deze romans zijn bedoeld voor pendelaars en kunnen in twee treinritten uitgelezen worden.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789461310675
Uitgever: Van Halewyck
Eeuwig Venetië

Onnodig dit Venetië op de kaart te zoeken. Het bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. Het is een Venetië uit het verleden (maar niet ons verleden), of een Venetië uit de toekomst (maar hopelijk niet onze toekomst).

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789035111820
Uitgever: Bakker
Einde van de eeuwigheid

Het einde van de wereld is nabij. De mensheid is tot verdwijnen gedoemd, maar wacht waardig het Einde af. De beschaving is tot stilstand gekomen, de mensen hebben de steden verlaten en willen de laatste maanden dichter bij de natuur doorbrengen.

Deedee, die nooit meer volwassen zal worden, is samen met haar moeder bij grootmoeder gaan wonen, in een dorpje aan de rand van een oprukkende woestijn. Veel valt daar niet te beleven, maar dat is ook niet belangrijk. Tijdens de laatste maanden wil ze de essentie van het leven, die haar altijd zal ontsnappen, leren begrijpen.

Maar er is ook nog Tim, die samen met haar op verkenning gaat en een paar verontrustende ontdekkingen doet. Er zijn ook nog de Bezoekers, van wie niemand weer waar ze vandaan komen of wat zij willen, en wier plotse verschijnen de Aankondiging heeft begeleid. Wie zijn zij? Engelen, toeschouwers, medeplichtigen? Kunnen zij de mensheid nog redden?

Deedee wil echter het Einde niet gelaten afwachten. Ze wil niet aanvaarden dat de mensheid verdwijnt zonder een spoor na te laten. Ze wil zelfs het Einde met een boodschap van optimisme begeleiden.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789075212990
Uitgever: Kramat
Het huwelijk van tijd en ijs

Drie mensen: detective Emanuel Selavy, die vooral in de gure wijken van Marseille opereert, onderzoeksrechter Theodora Steiner, die de opdracht krijgt de prefectuur van Marseille door te lichten, en het Parijse rijkeluiszoontje Raymond Roussel, op zoek naar kicks en de gitzwarte kant van de samenleving. Drie mensen die elkaar niet kennen, maar toch verbonden zijn door één persoon: de misdadiger Lönnroth. Zijn misdaden zijn berucht: hij ontvoert jonge meisjes en laat hen spoorloos verdwijnen. Hij is zelf ongrijpbaar.

Gaandeweg ontdekken de drie dat er nog een andere band is: hun vaders bleken elkaar te kennen. Meer zelfs, de vaders waren ongeveer honderd jaar geleden verwikkeld in een complot om de Republiek van Antarctica te stichten. Een jonge geleerde, een zekere Lönnroth, vergezelde hen naar de Zuidpool. Hij was bezig met bizarre experimenten.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789460018558
Ebook: 9789460018565
Uitgever: Vrijdag
Het Panini principe

In een glazen huis aan de rand van de woestijn, herleeft Zilverman - eens dichter maar ook filosoof - zijn verleden. Ternauwernood ontvluchtte hij een door chaos en mist bedreigde stad, om in een nog wreder landschap terecht te komen.

Daar is alle betekenis verloren gegaan, heeft geen enkele waarneming nog zin. In de woestijn leven de nomaden, maar ook zij hebben geen antwoorden op de vragen die hij stelt. Is hij terechtgekomen aan het einde der tijden, of aan het begin?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789050200127
Uitgever: Pandora


Kingston noir

In Zaventem wordt een overval gepleegd op een vliegtuig. Alexei, een Russische huurling, steelt daarbij een datadrager. Zijn deal met terroristen gaat echter fout en hij verstopt de datadrager bij zijn vriendin Anna. Wanneer hij wordt vermoord, vlucht Anna met haar dochter Lucy naar Jamaica, waar Anna's ex-vriend en de vader van Lucy woont. Ze worden achtervolgd door Alexies vijanden.

Kingston, Jamaica. Een seriemoordenaar ontvoert en vermoordt schoolmeisjes. Commissaris Jennifer Vassell leidt het onderzoek. Ze heeft alles tegen. Ze is blank, ze is Brits en ze is een vrouw. En ze zoekt een moordenaar die zich niet laat vangen. Ten einde raad doet ze een beroep op een oude vriend uit Londen, een voormalige profiler.

Wanneer Anna en Lucy onderdak vinden in Kingston, hopen zij onvindbaar te zijn voor de mensen die de datadrager in handen willen krijgen. Zowel de Mossad als de Arabieren arriveren op Jamaica. Maar zijn zij wel het grootste gevaar?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022329849
Ebook: 9789460414404
Uitgever: Manteau
Q

Lens Hoffman loopt Alexandra tegen het lijf in het zuiden van Denemarken, onderweg naar Duitsland, na zijn laatste opdracht. Hij, zestig, wil weg uit de organisatie die hem betaalt om vooraanstaande mensen uit de weg te ruimen. Zij, vijfendertig, onderzoekt vroegchristelijke culturen en stal een belangrijk manuscript. Hij geeft haar een lift.

Zij wordt echter door niets ontziende mensen achtervolgd. En zijn voormalige werkgever is ook al niet blij dat hij vertrekt, want hij kent te veel geheimen. Wanneer twee gewapende mannen in een BMW hen op de snelweg beschieten, gaan ze samen op de vlucht. Uit noodzaak. Zonder band met families of samenleving.

Gaandeweg twijfelt Hoffman: is deze jonge vrouw, met haar bizarre verhaal over gnostische complotten, werkelijk wie zij beweert te zijn? Waarom wordt ze zo geobsedeerd door het kwaad? Ook Hoffman wordt door zijn duistere verleden achtervolgd...

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789460014017
Ebook: 9789460014031
Uitgever: Vrijdag
Singapore concerto

In het Singapore van de nabije toekomst krijgt Luitenant Toi van de gevreesde Veiligheidsdienst opdracht de moord op een gepensioneerde politie-officier te onderzoeken. Samen met zijn assistent Hasoka ontdekt hij een complot dat leidt naar de zoon van de officier, Kyon Ping, die een vooraanstaand en geniaal fysicus is.

Toi is niet bepaald blij met deze opdracht, want ze voert hem binnen de invloedssfeer van machtige politieke figuren en leiders van de georganiseerde misdaad in Singapore. Inzet van hun machtsstrijd is de nieuwe kernfusiecentrale aan de rand van de stad, waar zich vreemde dingen voordoen.

Ook al is Toi in moreel opzicht flexibel, deze zaak weigert hij - ondanks bevel van zijn superieuren - in de doofpot te stoppen. Al snel verandert Toi van jager in opgejaagde. Gelukkig duikt regelmatig een mysterieuze schoonheid op om hem uit de problemen te halen. Naarmate Toi meer over haar te weten komt, begint hij zich echter te realiseren dat zij wel eens gevaarlijker kan zijn dan al zijn vijanden bij elkaar...

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789490767440
Uitgever: Zilverspoor
Slender Man

Vroeg op de ochtend, nadat je jonge partner vertrokken is naar haar werk, zit je op je bed. Je denkt na over wat de dag zal brengen en hoe die verdomde sokken aan te krijgen. Dan zie je, in het huis aan de overkant, hoe twee jonge meisjes een oudere vrouw vermoorden. Haar gewoon de keel oversnijden. Je bent zelf bij de politie geweest, en dus weet je wat je te doen staat. Maar wanneer je vroegere Londense collega's het huis in kwestie onderzoeken, is er geen lijk, geen spoor van een moord.

Jonge meisjes, van nauwelijks veertien, die een brutale moord plegen, het is zelfs in Londen een zeldzaamheid. Lijk of niet, je wil er het fijne van weten. En voor je er erg in hebt, ben je betrokken bij een bizarre zaak, op leven en dood. Op zoek naar het motief van die moorddadige meiden, kom je terecht in de wrede wereld van de Slender Man. Maar ook dat is niet het einde van je zoektocht...

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789460015571
Ebook: 9789460015724
Uitgever: Vrijdag
Spiegel

New Orleans: waar het verleden net zo dodelijk is als het heden...

Abraham Wolff is een voormalige politieman in New Orleans. Hij probeert nu aan de kost te komen als privédetective, en krijgt soms de meest vreemde opdrachten toegeschoven. Dat kan niet verbazen, want dit is de duistere versie van New Orleans, waar de Strigoi meester zijn van de nacht.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789464510003
Ebook: 9789464510010
Uitgever: Bizzyby Vof


Tormance

Tormance is een oude stad, waar vele rassen zich thuis voelen, ook de mensheid, maar waar de emoties tussen hen onderdrukt zijn.

Eén van de inwoners, Alida, heeft haar mechanische hart verpand aan haar oude, stervende Meester Maskul, die zijn laatste levenskrachten gebruikt om een boek te schrijven dat de mensheid in gevaar kan brengen.

Elke nacht, zo merkt zij, krijgt hij bezoek van de necromongers. Proberen die hem langer in leven te houden zodat hij zijn verschrikkelijke werk kan afmaken, of zijn zij daar de inspiratie van? Want het is alom bekend dat de necromongers de mensheid haten. Alida is echter niet van plan het geheim van Meester Maskul zomaar in de verkeerde handen te laten vallen.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789078720614
Uitgever: Verschijnsel
Voorbij Neptunus

Ooit droomde de mens ervan de sterren te bereiken. De eerste landing op de maan, de robotten naar Mars, en daarna de eerste astronaut die voorbij Neptunus reisde, twintig jaren geleden. Maar sindsdien lijkt de droom verloren te zijn gegaan.

Mathilde ontdekt dat de man die recent in het huis naast het hare is komen wonen die befaamde astronaut is, Carl Broderick. Twintig jaar geleden was hij een held. Maar nadat hij terugkwam, verdween hij meteen uit het openbare leven. Tegelijk werd het ruimtevaartprogramma stopgezet.

Aangespoord door haar zus, maakt Mathilde kennis met Broderick. Van hem leert ze de waarheid kennen over wat er twee decennia eerder gebeurde. Want Broderick keerde niet alléén terug uit de ruimte voorbij Neptunus...

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789462320925
Ebook: 9789462321540
Uitgever: Link
Vulkaan

Een van de buitenwereld afgesneden luxehotel op Tenerife (dat dankzij een IJslandse vulkaan), nette mensen die zich gaandeweg als barbaren gaan gedragen en een moordenaar die willekeurige slachtingen aanricht: in het leven van Jack Proust heeft alles plots een wrange wending genomen.

O, dit detail nog: Proust wordt ervan verdacht zijn vrouw en dochter vermoord te hebben, de familie van zijn vrouw kan zijn bloed drinken en de politie gelooft zijn verhaal niet. Zijn advocaat had een goed idee: ter ontspanning een korte vakantie op Tenerife, vijfsterrenhotel, alles even opzijzetten in afwachting van zijn proces... Dat loopt voor Proust nu wel even anders.

Als blijkt dat hij ook verdacht wordt van de moorden in het hotel en de moordenaar al te graag de schuld in zijn schoenen schuift, is Proust niet gelukkig. Hij wil liever niet gelyncht worden door de wanhopige gasten en is ook niet van plan te eindigen als een stuk vlees onder het mes van de moordenaar. Maar zijn verleden en de dood van zijn vrouw en dochter laten hem evenmin los.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022326138
Ebook: 9789460411649
Uitgever: Manteau
ZombieWereld

Philip Hegels buurmeisje Oshyo wordt dood in de rivier gevonden. Het is het eerste van een serie benauwende sterfgevallen die zich in zijn omgeving beginnen te voltrekken. Jammer voor zijn geestelijke gezondheid is, dat een van die doden ook weer opduikt. Er is een complot, waarbij hij betrokken wordt maar waarvan hij de achterliggende zaken niet begrijpt. Welke rol speelt daarin ZombieWereld, die zowel opduikt in de geheime aantekeningen in het bezit van Oshyo als in faxen van Philips zakenpartners?

Terwijl Philip probeert te ontdekken wat de Japanners met de gruwelijke gebeurtenissen rondom heen te maken hebben, beginnen de subsone trillingen die de kerncentrale van Osaka dreigen te verdampen.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789073730502
Uitgever: Babel

De BezoekersNeon Londen

In het Londen van 1888 is Ned een marginale figuur. Hij verkoopt een sterk roesmiddel aan allen die het zich kunnen veroorloven. Hij maakt zich geen illusies over zijn plaats in de samenleving, maar lager nog staan de door hem gehate Oogsters, die kinderen van de straat plukken. Ned gaat de strijd aan met de sinistere organisatie die deze alternatieve versie van Victoriaans Londen onveilig maakt.

Ook Florence Stoker, echtgenote van een succesvol schrijver, raakt betrokken bij het lot van de kinderen van de stad. Ze begint haar eigen kruistocht, waarna ze het pad van Ned kruist. Zij proberen een van de meest ontnuchterende raadsels te ontwarren van de Britse hoofdstad, waar van chitine gebouwde auto's rondrijden en het neonlicht de straten oranje kleurt.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789078720195
Uitgever: Verschijnsel
Het laatste verhaal

De lange, bleke en witharige Bezoekers (door sommigen fluisterend Vamps genoemd) trekken overal aan de touwtjes. Zeker in de ineenstortende Republiek Vlaanderen anno 2019, waar steeds meer mensen worden uitgesloten en op straat belanden, en in het 22e eeuwse Japan waar het Keizerlijk leger de bevolking terroriseert.

Totdat Kiyo, Dame der Zuchten en Keizerlijk vertelster, een levende sleutel bemachtigt waarmee ze tussen werelden kan reizen. Wat kunnen de Dame der Zuchten en een Vlaamse uitgestotene doen om de wereld te veranderen?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789078720263
Uitgever: Verschijnsel

MalvilDe zwarte prins

Malvil, 1899, het hart van het Victoriaanse rijk. Een reeks moorden plaagt Detective Chief Inspector Coppertone en zijn assistente Martha Holliday, de tweede vrouwelijke detective in de Metropolitan Police. Het Imperium Victoriana raakt daardoor bekneld in het grote machtsspel van spionage en contra-spionage van de twee supermachten Amerika en Arabië, die elkaar voortdurend afgunstig begluren.

Als laatste hoop krijgt een Nederlandse diplomate een speciale missie die haar naar Amerika brengt, naar de machtige leider van de Amerikaanse socialistische partij, tevens minister van economie: Karl Marx.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789078720409
Uitgever: Verschijnsel
De naderende storm

Malvil, 1899, het hart van het Victoriaanse rijk. Een reeks moorden plaagt Detective Chief Inspector Coppertone en zijn assistente Martha Holliday, de tweede vrouwelijke detective in de Metropolitan Police. Het Imperium Victoriana raakt daardoor bekneld in het grote machtsspel van spionage en contra-spionage van de twee supermachten Amerika en Arabië, die elkaar voortdurend afgunstig begluren.

Terwijl deze zich positioneren voor een naderende oorlog, begeeft een viertal ongebruikelijke avonturiers zich naar Amerika om een jonge ontvoerde geleerde te bevrijden.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789078720607
Uitgever: Verschijnsel

Orsenna

Orsenna

'Hoe kan een plichtsgetrouw instituut als het moordenaarsgilde in Orsenna blijven bestaan? Dat kan het niet, niet zonder besmet te worden met de karaktertrekken van haar inwoners. Zijn wij niet de ontheemde kinderen van Orsenna?'

De ontheemde kinderen van Orsenna. Geweigerd door onze biologische ouders, opgevoed door de stad, en nadien door de oudere leden van deze gilde. Ontheemd, terwijl wij net trots waren hier een thuis gevonden te hebben.

'Dat komt hard aan, nietwaar? Telkens als ik hier sta en naar Orsenna kijk, bekruipt me de wanhoop, voldoende wanhoop om te overwegen van deze toren te springen.'

'Maar dat heb je onderwijl nog niet gedaan.'

'Misschien doe ik het vandaag, of morgen.'

'Of misschien nooit.'

'Of misschien nooit, zoals je zegt.'

Orsenna is een illusie, maar tegelijk niet te onderscheiden van steden als Marseille, Milaan of Venetië. In deze plaats van dromen slaat een meisjesmoordenaar toe; geen ingezetene van Orsenna blijft onberoerd: noch de onaangepaste, verbannen op zijn Narrenschip, noch de gildemoordenaar.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789073730113
Uitgever: Babel
Vacuümeiland

Ik stap over de drempel. Sartorius heeft er een ondergeschikte bijgekregen. Liever was ik in Orsenna tewerkgesteld, in de veilige laboratoria waar kennis zich binnen de grenzen van het redelijke beweegt.

Het laboratorium bestaat uit een grote open ruimte waarvan de hoeken en wanden onzichtbaar zijn in het schemer, waardoor men er, zoals in een kathedraal, de neiging heeft tot fluisteren. In het midden van de ruimte bevindt zich een constructie die alle aandacht opeist.

Hoe dit voorwerp te beschrijven, terwijl ik niets van haar doel of functies begrijp? Hoe het schrikwekkende beeld over te brengen van een kunstwerk, dat ik andere tijden had kunnen doorgaan voor een kwaadaardig martelwerktuig, een duivelsobject, het verzinsel van een technocratisch alchimist?

Want in het geometrische hart van deze satanische machine zweeft het naakte en onder het ongenadig witte licht van de lampen slechts in ijle schaduwen geklede lichaam van een jonge vrouw.

'Mijn dochter', zegt Sartorius, alsof dit een bindend excuus moet zijn voor de machine, voor de uitdrukking van panische angst op het gezicht van de vrouw.

Orsenna: een stad van dromen, decadentie en illusies.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789073730281
Uitgever: Babel
De vivisectie

Herbert is een onervaren tiener als hij de weggelopen dochter van baron d'Arc helpt te bevallen in de vrieskou. Die daad achtervolgt hem tot in het verre Orsenna, in een hachelijke klopjacht met de huurlingen en kunstmensen van de genadeloze baron.

Waar is zijn geliefde Anne? Want in Orsanne bevinden zich nog veel meedogenlozer elementen, zoals de raszuivere Falangisten, en de folteraar die fluisterend de 'vivisectionist' wordt genoemd...

Welkom in Orsenna, de metropool van het onverwachte.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789073730434
Uitgever: Babel
Het labyrint

Wat is het labyrint waarin Fabrizio Gracq, zoon uit een vooraanstaand geslacht in Orsenna, is verdwaald? Een banneling, met een nicht die hem beticht van verkrachting, een door alle geheime diensten gezochte schoonvader die geheimzinnige experimenten uitvoert, en een echtgenote die wilde dromen en een geschramde rug heeft. Kan Fabrizio het monster van het labyrint ontlopen?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789078720072
Uitgever: Verschijnsel
Stappers: De praal van steden

Aspirant-politieman Jason Banbeck bewaakt in een Leuvens ziekenhuis een onbekend en comateus meisje en raakt betrokken in een avontuur dat hij zelfs in zijn wildste dromen niet verwachtte.

Wanneer het meisje ontwaakt, proberen twee mannen haar te ontvoeren. Jason vlucht met haar en bevindt zich plots in de Franse stad Tours, in 1944, waar de Duitse bezetter nog de minste van hun problemen is. Want het meisje, Theodora, heeft gevaarlijke vijanden.

Elders, in de eeuwige stad Orsenna, zijn de Families en het Directoraat in een strijd gewikkeld om de heerschappij. Tegelijk onderzoekt een wetenschappelijke expeditie buiten de stad en diep in de woestijn een artefact dat onder de grond verborgen ligt. Niemand begrijpt waar het vandaan komt, of waarvoor het dient.

Theodora Kerhonen, dochter van een vooraanstaande Familie, wil alles over het artefact weten, maar komt terecht in een complot dat heel wat verder reikt dan de strijd om de stad. Ze moet vluchten, ver van Orsenna vandaan, en komt in Leuven terecht. In een andere tijd, een ander universum. Maar ook haar vijanden komen haar achterna.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789460012846
Ebook: 9789460012853
Uitgever: Vrijdag
Stappers: De geur van woestijnen

De jonge inspecteur Jason Banbeck en de mysterieuze Theodora Kerhonen zijn op de vlucht voor Theodora's vijanden. Aan het hoofd van de achtervolgende posse staat Cornelius, een meedogenloze man die Theodora weer naar het vreemde rijk Orsenna en naar haar vader wil slepen. Het tweetal komt in Afghanistan terecht, in 2010, niet de meest ideale plaats om een tijdelijk onderkomen te vinden.

In Orsenna gaan de zaken evenmin goed: demonen dringen gaandeweg door in de stad. Eminente bewoners van de stad proberen een verbond te sluiten met de demonen, in de hoop de stad te redden. Impi Kerhonen, het zusje van Theodora, heeft het zich echter in het hoofd gehaald een revolte te ontketenen bij de jonge aristocraten, tegen de oudere garde.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789460013508
Ebook: 9789460013515
Uitgever: Vrijdag
Orsenna Eterna

De geschiedenis zoals ze had kunnen zijn, maar nooit is geworden.

In de stad Orsenna steelt de jonge Michaelmas Sabon een boek. Zijn opdrachtgever, de verzamelaar en heler Dom Bacilus, wordt als gevolg van die inbraak vermoord, maar het boek bevindt zich ondertussen al op een veilige plaats die alleen Sabon kent. Hij moet nu echter vluchten voor de Jezuïeten, wiens bibliotheek hij zo brutaal schond, terwijl ook detectives van de Questura, de elite-politie van de stad, achter hem aan zitten.

Dit vluchten komt hem slecht uit: hij heeft zijn zinnen gezet op de hand (en de rest van het lichaam) van Aliette d'Espis Venezo, enige dochter van een van de machtigste families van de stad. Het is zijn lot om met haar te trouwen - zo heeft hij zich voorgenomen. Dat lot heeft echter een paar onaangename verrassingen voor hem in petto.

Wanneer Sabon er in slaagt tot het Palazzo Venezo door te dringen, zet hij een reeks gebeurtenissen in gang die niet alleen zijn toekomst zullen bepalen, maar ook die van een machtige familie, betrokken bij wel erg onfrisse praktijken.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789463080330
Uitgever: Zilverspoor

Walter Eekhaut

Absint

Wanneer hoofdinspecteur Eekhaut naar Amsterdam vertrekt om samen met de AIVD de criminele activiteiten van een Russische financiële tycoon te onderzoeken, komt hij meteen in een andere ophefmakende affaire terecht: een jonge linkse dissident heeft een lijst met de namen van contribuanten van een populistische rechtse partij gestolen en wordt vermoord.

Terwijl de jacht op de lijst zich ontwikkelt, belandt Eekhaut in een poel van intriges, waarin de Nederlandse misdaad, de Russische maffia, de politiek en de zakenwereld betrokken zijn.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789089680747
Uitgever: Mynx
Loutering

Hoofdcommissaris Alexandra Dewaal en inspecteur Walter Eekhaut reizen na een mysterieus bericht van een informant naar de Ardennen. Daar doen ze op een open plek tussen de bomen een macabere vondst...

In een cirkel staan zeven lange staken waarop zwartgeblakerde lijken zijn vastgeketend. Op de muur van een vervallen hutje aan de rand van de cirkel staan twee met bloed geschreven zinnen: deze wereld lijkt eeuwig te duren, maar het is slechts de droom van een slaper...

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022553732
Uitgever: Boekerij
De schuld van Roseboom

Wanneer illegaal in Afrika gedumpt radioactief afval kinderen doodt en een Nederlandse bedrijfsleider, Jaap Roseboom, betrokken blijkt, trekt journalist Pim Raspe ten strijde tegen dit onrecht. Hij wil deze zaak, die hem zelfs tot in het financiële hart van Londen voert, tot op het bot uitzoeken. Roseboom wordt echter vermoord en een gevaarlijke huurmoordenaar maakt al snel andere slachtoffers.

Het team van de Nederlandse AIVD, met hoofdcommissaris Dewaal aan het roer, stelt officieel een onderzoek in. Ze wordt daarbij geholpen - en soms gehinderd - door haar adjunct, hoofdinspecteur Walter Eekhaut. Deze heeft echter nog andere dingen aan zijn hoofd. Een moord op een jonge Marokkaanse man voert hem terug naar Leuven en naar de dood van zijn eigen vrouw, tien jaar eerder. Een uit de hand gelopen zaak van mensensmokkel krijgt nu, een decennium later, een dramatisch vervolg.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022327098
Uitgever: Manteau

Wolven

Arveladze

Ecofin is de cel Economische en Financiële Misdaden van de gerechtelijke politie in Antwerpen. Wanneer de Russisch-Israëlische maffia neerstrijkt in de havenstad om daar de handel in drugs te regelen, ontmoet het team van deze cel een oude bekende: Vadim Arveladze, een uiterst gevaarlijke gangster die al eerder de buurt onveilig maakte.

Arveladze is echter met een heel specifieke opdracht naar Antwerpen gekomen. Hij moet er fondsen verzamelen voor de verkiezingscampagne van een rechtse politieke partij in Israël. En daarvoor zijn alle middelen goed, inbegrepen de afpersing van Joodse diamantairs en financiële fraude.

Hij is echter niet de enige met een dergelijke opdracht. Ook Teo Bechor, een straatcrimineel uit Tel Aviv, wordt met hetzelfde doel door zijn politieke meesters naar België gestuurd. De zaken worden nog gecompliceerder wanneer zelfs een vooraanstaande bankier zich op het verkeerde pad begeeft.

Hoofdcommissaris Perseyn, commissaris Thomas Verhaege en de andere leden van het team komen terecht in een web van samenzweringen, bedrog, afpersing en geweld, intriges die ook hun persoonlijke levens zullen raken.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022324769
Uitgever: Manteau
Douglas

Villa Grimaldi, op het paradijselijke Curaçao, is het decor voor een samenkomst van obscure financiers. Hier worden plannen gesmeed die verregaande gevolgen zullen hebben, niet alleen voor de internationale economie maar ook voor het leven van de leden van het Ecofin-team. Wanneer een essentieel onderdeel van die plannen - een holografische drager - wordt gestolen en een op geld beluste kleine misdadiger de organisatie uitdaagt, verplaatst de actie zich naar België. Want daar bevindt zich ook de kern van het complot.

Commissaris Thomas Verhaege zal aan den lijve ondervinden dat noch hijzelf noch zijn gezin veilig zijn wanneer internationaal terrorisme toeslaat. Zijn vrouw wordt ontvoerd, en hij krijgt haar pas terug in ruil voor het hologram - dat hij niet heeft. Hij laat zich meeslepen door gevoelens van wraak, waardoor de samenhang van het hele team in gevaar komt.

Maar wat is het uiteindelijke doel van de samenzweerders? Waarom verzamelen zij via allerlei louche affaires grote sommen geld? Wat is hun band met Libanese terroristen en met de haute finance in België? Wie is de man die op Curaçao de lakens uitdeelde?

Die antwoorden ontrafelt het Ecofin-team gaandeweg, maar vooraleer de misdaadorganisatie is ontmanteld, betalen Verhaege en zijn collega's een hoge prijs.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022324783
Uitgever: Manteau
Jalena

Jalena Giorgadze is jong, aantrekkelijk en als huurmoordenaar in dienst van de Russische petro-oligarch Dimitri Vasilikov. Wanneer ze een bom in de flat van een dissidente journaliste doet ontploffen, en zo ook de twee dochtertjes van de vrouw om het leven komen, wil Jalena niets meer met haar opdrachtgever te maken hebben. Hij van zijn kant wil haar niet laten gaan omdat ze al zijn geheimen kent.

Jalena ontkomt zelf aan een aanslag en vlucht naar Antwerpen. Plots hebben een heleboel mensen interesse in haar: de Russische veiligheidsdiensten FSB en de handlangers van Vasilikov.

In Antwerpen wordt Ecofin gealarmeerd, nadat Jalena uit wraak de lokale medewerkers van Vasilikov ombrengt. Perseyn en zijn team krijgen hulp van twee ongewone FSB-agenten en gaan achter Jalena aan. Het begin van een vreselijk spel van wraak en verraad waarbij ook de leden van het Ecofin-team persoonlijk betrokken raken. Uiteindelijk wordt de rekening vereffend in een bevroren bos in de buurt van Moskou.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022324776
Uitgever: Manteau

Enigma (YA)

Het geheim van de kraken

De vijftienjarige Britt woont op Titan - de grootste maan van Saturnus - samen met enkele duizenden vrouwen en de Turing, humanoïde robots. Django, een Turing, neemt Britt mee naar de methaanmeren om er op de Kraken te jagen. Die lijken primitief, maar blijken intelligent en zijn in staat de menselijke geest te beïnvloeden. Kunnen zij de Turing en de mensen helpen met hun grootste ambitie: naar de sterren reizen?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044834024
Uitgever: Clavis
De belofte van de Infinity

Het ruimteschip Bernardo Soares nadert na een reis van maanden de onherbergzame dwergplaneet Makemake, in een uithoek van het zonnestelsel. Aan boord van het schip bevinden zich naast mensen ook Turing, Kraken en Britt. Britt, die als enige met de Kraken kan communiceren.

Het is op aandringen van deze mysterieuze ruimtewezens dat de gevaarlijke missie wordt ondernomen, omdat op Makemake iets te vinden zou zijn dat ongekende mogelijkheden biedt om het heelal te verkennen. Maar alle bemanningsleden en passagiers hebben hun eigen verborgen agenda en de spanningen aan boord lopen op...

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044838220
Uitgever: Clavis

Nomade (YA)

Nomade

Aristid, een jongen van de woestijn, heeft nooit iets anders gekend dan het harde leven onder de zon. Tot hij op sleeptouw wordt genomen door Anxil, een veroordeelde maar ontsnapte Dame. Ze geniet van de vindingrijkheid en de passie van de jongen, maar houdt ook haar eigen doel voor ogen.

Uiteindelijk blijkt er achter alles een duivels plot verscholen te gaan, waarin zowel Anxil als Aristid hun rol moeten spelen.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044835373
Uitgever: Clavis
Vreemde werelden

Net wanneer hij denkt zonder haar door het leven te kunnen, wordt de voormalige nomade Aristid uit een netelige positie bevrijd door De Dame Axil en een team huurlingen. Dat doet ze niet zomaar: ze neemt hem mee naar de oceaanplaneet Poseidon, waar diep onder water de restanten van een oud ruimteschip gevonden zijn.

Hoe kwam het daar terecht? En waar brengt het onze reizigers allemaal naartoe?

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789044840476
Uitgever: Clavis

Non-Fictie

De filosofie van het neen

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789085398400
Uitgever: Free Musketeers
Op het lijf geschreven

Ons lichaam is ons meest eigen bezit. Wij hebben het echter niet zelf geschapen. Evenmin kunnen wij er in volle vrijheid over beschikken. Onze sociale omgeving, de cultuur waarin wij leven, de stand van wetenschap en techniek beperken (of vergroten]) de mogelijkheden om met ons lichaam te doen wat wij willen.

Het lichaam is ons enige middel om de wereld buiten ons om te leren kennen. Het is ook het enige object dat van binnenuit wordt ervaren. Het doet zich echter uitsluitend stoffelijk aan ons voor. De geest die er in huist lijkt voorbestemd om samen met dat lichaam te sterven. We verlangen evenwel naar onsterfelijkheid. We kunnen ons immers geen wereld voorstellen waarin wij zelf niet voorkomen, en leven dus met de illusie dat de wereld ophoudt te bestaan wanneer wij er niet meer zijn.

Voor vele mensen lijkt die onsterfelijkheid echter een waanbeeld. In de plaats daarvan komt het streven naar de eeuwige jeugd. Wij weigeren oud te worden in een samenleving die weinig eerbied heeft voor gevorderde leeftijd. Daarom houden wij het lichaam zo jong mogelijk. Wij conserveren de jeugdige kenmerken ervan door kuren, diëten en chirurgische ingrepen. Wij zijn bereid ons lichaam in te laten vriezen in de hoop dat een toekomstige generatie voldoende geïnteresseerd en technisch genoeg geavanceerd zal zijn om ons uit onze slaap te wekken.

In dit boek geeft de schrijver filosofisch commentaar op wat ons lichaam ons aan vreugden, gevaren en teleurstellingen brengt. Daarbij komen thema’s aan bod als ouderdom en vergeten, kwaad en geweld, dood en onsterfelijkheid, zonde en schoonheid.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789028933026
Uitgever: Pelckmans
Pelgrims en barbaren

Guido Eekhaut publiceerde in de voorbije tien jaren een aantal artikels over wat hij niet-mimelische literatuur noemt. Zeven van die essays zijn hier verzameld en behandelen utopische tendensen, entropie en fantastiek, onder andere in het werk van J.G. Ballard, J.M. Coetzee, Robert Silverberg, Paul Auster en John Fuller.

Pelgrims en barbaren bevat de verhalen:

 1. Pelgrims en barbaren
 2. De verschrikking van het echte
 3. Chaos revisited: entropie in literatuur
 4. Sociale en morele utopie
 5. Het bizarre landschap van Ballard
 6. Urbmondia: de stad als bedreiging
 7. Verlangen naar oneindigheid

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: B+B
Waarheid en werkelijkheid

Waarheid en werkelijkheid lijken elkaar overlappende begrippen, maar zijn dat niet. Er bestaat immers een aanzienlijke kloof tussen de werkelijkheid zoals wij die waarnemen en zoals die ons gepresenteerd wordt - in het bijzonder door de media - en de waarheid, waarvan de waarneming ons voortdurend bemoeilijkt wordt, of die wij uit luiheid, ijdelheid of domheid niet willen waarnemen.

De waarheid is niet waarneembaar. Haar zoeken en vinden vraagt om het gebruik van de pure Rede. Deze Rede werd echter in de postmoderne tijd van de late twintigste eeuw te slapen gelegd. Zij mag, wanneer de machthebbers hun zin krijgen, voorgoed blijven slapen. Want wie de Rede gebruikt en hooghoudt is doorgaans een kritische burger, en machthebbers houden niet van kritische burgers.

Indien onze wereld in alle opzichten een postmoderne wereld is, dan is hij tevens een wereld van de werkelijkheid geworden. Hij teert op de eindeloos uitgeoefende economische macht, op de politieke waan.

De échte wereld daarentegen is deze van de moderniteit, een filosofisch project met oorsprong zowel in de Renaissance als in de Verlichting. Dit project legt de nadruk op de Rede, legt de nadruk op het diepe nadenken over de werkelijkheid en, impliciet, het niet kritiekloos aanvaarden van wat gangbaar is of geacht wordt te zijn vanuit de grote publieke consensus.

Tegen de versluiering van de Rede, in de handen van het postmoderne denken, keert dit boek zich.

Schrijver: Guido Eekhaut
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789074328784
Uitgever: IJzer

Dubbel uitgegeven titels

Hotel Tropique & Babel

Zie voor de beschrijving van dit boek: Babel.

Schrijver: Guido Eekhaut
Oorspronkelijke titel: zie Babel
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789050200196
Uitgever: Pandora