Boekenplank:
Kies
 • Home
 • E
 • Nathan Englander

Boeken van Nathan Englander

Nathan Englander (VS) is geboren in New York en woont daar, na jarenlang in Jeruzalem te hebben gewoond, tegenwoordig met zijn gezin. Voor zijn korte verhalen en zijn romans is Englander al vele malen onderscheiden.

Meer over Nathan Englander

Genre: Roman

Geboren: 1970

Website: Nathan Englander


Overzicht

 • Het ministerie van Buitengewone Zaken - The ministry of special cases
 • Kaddisj.com - Kaddisj.com
 • Verlost van vleselijke verlangens - For the relief of unbearable urges
 • Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben - What we talk about when we talk about Anne Frank
 • Weerzien in het midden van de aarde - Dinner at the center of the earth

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet ministerie van Buitengewone Zaken

Het ministerie van Buitengewone Zaken is het verbijsterende en nog niet eerder vertelde verhaal van de joodse gemeenschap in Buenos Aires, aan de vooravond van de militaire coup.

Kaddisj Poznan is de ultieme verschoppeling in het Argentinië van de jaren zeventig. Hij verdient zijn geld met het wissen van joodse grafteksten, om de achtergrond te verhullen van diegenen die onder het huidige regime zoveel te vrezen hebben.

Wanneer zijn zoon Pato plotseling verdwijnt', volgt een absurde, kafkaëske dwaaltocht door de duistere krochten van het ministerie van Buitengewone Zaken.

Het ministerie van Buitengewone Zaken is een monumentale roman over het lot van de vermisten en van de Argentijnse joden; over liefde en rouw, vaders en zonen.

Schrijver: Nathan Englander
Oorspronkelijke titel: The ministry of special cases
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041413451
Ebook: 9789041418425
Uitgever: Ambo | Anthos
Kaddisj.com

Larry is de enige atheïst in een gezin van orthodoxe joden. Wanneer zijn vader overlijdt is het aan hem om de kaddisj op te zeggen, het joodse gebed voor de doden, elke dag gedurende elf maanden.

Larry’s moeder en zussen zijn verbijsterd wanneer Larry dit weigert en zo de ziel van zijn vader op het spel zet. Om hen tevreden te stellen huurt hij via de site kaddisj.com een vreemde in om het gebed op te zeggen. Maar voert diegene de opdracht ook uit?

Kaddisj.com is Englanders meest humoristische werk tot nu toe, een gevoelige satire over het spanningsveld tussen religieuze en seculiere werelden en de schijnheiligheden die in beide voorkomen. Een roman over verzoening, verlossing, en de duistere verleidingen van het internet, dat net als God alomtegenwoordig is.

Schrijver: Nathan Englander
Oorspronkelijke titel: Kaddisj.com
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026339134
Ebook: 9789026339141
Uitgever: Ambo | Anthos
Verlost van vleselijke verlangens

In deze alom bejubelde verhalenbundel laat Englander zijn joodse hoofdpersonen op vaak bizarre wijze in conflict komen met de seculiere wereld. De verhalen spelen in joods-orthodoxe milieus in Israël, Rusland, Polen en de Verenigde Staten.

 • Een Jeruzalemse chassied wiens vrouw hem de echtelijke sponde weigert, krijgt van zijn rabbi toestemming om in Tel Aviv een prostituee te bezoeken. Bij terugkomst in Jeruzalem blijkt hij een druiper te hebben opgelopen.
 • Een groep Poolse joden op weg naar een concentratiekamp, mengt zich tijdens de treinreis ongezien onder een groep circusartiesten, en doet zich voor ais acrobaten. Ze treden op in een theater voor een groot publiek, dat - overduidelijk - uit Duitsers bestaat, waaronder Hitler.
 • Een groep van Jiddische schrijvers wordt tijdens het Stalin-regime gearresteerd. Hun executie wordt vastgelegd door een jood die nog nooit een boek heeft gepubliceerd.
 • Een witbebaarde chassied wordt ontslagen als freelance joodse kerstman.
 • Een waspy zakenman wordt zich tijdens een taxirit bewust van zijn joodse wortels.
 • In het tragische slotverhaal beschrijft Englander Jeruzalem in de uren na een bomexplosie.

Schrijver: Nathan Englander
Oorspronkelijke titel: For the relief of unbearable urges
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789041411815
Ebook: 9789041418432
Uitgever: Ambo | Anthos
Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben

In acht verhalen ontleedt Nathan Englander de menselijke ziel. In het titelverhaal worden de huwelijken van twee joodse echtparen tegen het licht gehouden en wordt de Holocaust gereduceerd tot een gezelschapsspelletje: 'Zou jij me bij jou laten onderduiken als je niet van joodse komaf zou zijn en er een nieuwe Holocaust is?'

Op fantasievolle wijze analyseert hij de grote levensvragen waar iedereen mee worstelt over zingeving, familiebanden en, uiteraard, liefde. Ook vormen de verhalen een inkijkje in de ziel van Englander zelf - op invoelende wijze maakt hij ons deelgenoot van zijn leven en zijn familie. Hiermee zoekt hij telkens weer de grenzen op tussen fictie en werkelijkheid.

Schrijver: Nathan Englander
Oorspronkelijke titel: What we talk about when we talk about Anne Frank
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041420947
Ebook: 9789041422453
Uitgever: Ambo | Anthos
Weerzien in het midden van de aarde

Israël 2014, nabij Tel Aviv. De naamloze Gevangene Z wordt al jarenlang in de gaten gehouden door drie camera's (vier zou overkill zijn) en één bewaker. De enige die hem kan vrijlaten is de Generaal, maar die ligt in coma - iets wat de Gevangene niet weet.

Hoe komt een Amerikaans-Joodse man van Long Island terecht bij de Israëlische geheime dienst Mossad, en later in de gevangenis? Wat betekent loyaliteit en wat betekent verraad?

Niets is wat het lijkt in deze politieke roman. Alles blijkt met elkaar verband te houden, met Palestina en met Israël.

Nathan Englander schetst een indrukwekkend portret van een gebied verscheurd door conflict, waar de levens van de inwoners meer met elkaar verweven zijn dan op het eerste gezicht het geval lijkt te zijn.

Schrijver: Nathan Englander
Oorspronkelijke titel: Dinner at the center of the earth
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789041420954
Ebook: 9789026340758
Uitgever: Ambo | Anthos