Boekenplank:
Kies

Boeken van Nicholas Evans

Nicholas Evans was een Britse journalist, scriptschrijver, filmproducent en schrijver.

Meer over Nicholas Evans

Genre: Roman

Geboren: 1950 / Overleden: 2022

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De paardenfluisteraar - The horse whisperer
  • De rookspringer - The smoke jumper
  • De vergeving - The brave
  • De wolvenlus - The loop
  • Het keerpunt - The divide

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe paardenfluisteraar
Een enorme truck met oplegger rijdt door een besneeuwd landschap. Niet ver van de weg rijdt een meisje op haar paard door de heuvels. De sneeuw knispert onder de hoeven, maar hier en daar, ook bij de kruising waar de truck nadert, is het verraderlijk glad. In enkele seconden wordt het leven van een gezin verwoest.

Hoewel de dertienjarige Grace en haar paard Pilgrim, ernstig gewond zijn, overleven ze beide het ongeluk. Maar hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Grace is het enige kind van de prominente New Yorkse journaliste Annie en van Robert, een jurist. Zonder dat ze aanvankelijk begrijpen waarom, is hun aller lot afhankelijk van dat van Pilgrim. Het dier is dermate getraumatiseerd dat de veearts die zijn leven heeft gered, daar inmiddels spijt van heeft. Annie weigert echter het paard af te laten maken. Ze voelt dat er dan ook in Grace iets zal sterven. En dus gaat ze op zoek naar heling en genezing.

Haar odyssee brengt haar bij een bijzondere man: Tom Booker, de paardenfluisteraar. Hij is een man als uit een sprookje. Zijn stem kalmeert wilde paarden, zijn aanraking brengt rusteloze zielen tot kalmte. Omdat mannen als hij zachte woorden fluisteren in de nerveuze oren van een paard, noemde men hen vroeger paardenfluisteraars. Tom Booker, die ook over deze gave beschikt, zal nu zijn grootste uitdaging aangaan.

In de weken die volgen zullen de levens van alle betrokkenen voor altijd veranderen; dat van Grace en Annie, dat van Pilgrim - maar ook dat van Tom Booker.
The Horse Whisperer - 1998
Regisseur: Robert Redford
Cast: Robert Redford, Scarlett Johansson, Kristin Scott Thomas, e.a.
Schrijver: Nicholas Evans
Oorspronkelijke titel: The horse whisperer
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022549308
Uitgever: Boekerij
De rookspringer
Ze zijn elkaars beste vrienden, ook al zijn ze totaal verschillend: Connor Ford is een laconieke boerenzoon met een groot talent voor fotografie, Ed Tully een extravert musicus. Maar ze delen twee passies. En daarvan is Julia Bishop er een...

Conner en Ed zien elkaar elk jaar in de zomer wanneer ze gedurende enkele maanden gestationeerd zijn in Montana, USA. Ze maken er deel uit van een groep 'rookspringers', avontuurlijke mensen die bij bosbranden met hun parachute bij de vuurlinie gedropt worden om de brand te bestrijden.

Dit keer neemt Ed zijn nieuwe vriendin Julia mee. Maar de zomer die voor alle drie zo idyllisch begint, wordt ruw verstoord door een enkele bliksemschicht. De brandende hel die daarop volgt, zal ieders leven voorgoed veranderen...
Schrijver: Nicholas Evans
Oorspronkelijke titel: The smoke jumper
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789051085907
Uitgever: Areopagus
De vergeving
In 1959 verhuist de achtjarige Tommy Bedford met zijn moeder Diane naar Hollywood. Diane breekt door als actrice en wordt verliefd op tv-cowboy Ray Montane. Ze beleven een korte periode van geluk, maar Diane's voorspoedige carrière staat in schril contrast met de neerwaartse spiraal waarin Rays loopbaan terechtkomt. Hij raakt verbitterd en reageert zijn frustraties af op Diane.

Voor hun eigen veiligheid vluchten Diane en Tommy met de hulp van familievriend Cal Matthieson naar een afgelegen ranch in Montana. In deze prachtige en rustige omgeving kan Diane haar zoon eindelijk de liefde geven die hij al jaren ontbeert. Tot Ray Montane plotseling bij de ranch verschijnt. De gevolgen van zijn komst zullen voor altijd het leven van Tommy bepalen.
Schrijver: Nicholas Evans
Oorspronkelijke titel: The brave
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022556559
Uitgever: Boekerij
De wolvenlus
Een baby ligt buiten in zijn wiegje te kraaien. Langzaam sluipt de wolf dichterbij...

Een troep wolven waart weer in de bosrijke omgeving van het slaperige dorpje Hope in de Amerikaanse staat Montana, dezelfde streek waar ze een kleine eeuw geleden tot op het laatste exemplaar werden afgeslacht.

Nu worden de wolven beschermd door de wet en door de negentwintigjarige biologe Helen Ross, die naar het gebied wordt gestuurd om deze prachtige wilde dieren te observeren. Ook moet ze zien te voorkomen dat de wolven opnieuw worden uitgeroeid. Dat laatste leidt tot groot ongenoegen van de lokale schapenfokkers die hun kuddes bedreigd zien.

De emoties in het dorp lopen langzamerhand hoog op en leiden uiteindelijk tot een gruwelijke confrontatie. Toch heeft deze confrontatie ook een positieve kracht: de hoofdpersonen worden gedwongen keuzes te maken, waardoor zij weliswaar gehavend, maar vooral gelouterd uit de strijd komen. Voor geen van het zal het leven ooit nog hetzelfde zijn.
Schrijver: Nicholas Evans
Oorspronkelijke titel: The loop
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022524084
Uitgever: Boekerij
Het keerpunt
Twee skiërs vinden in de bergen van Montana het onder sneeuw en ijs bedolven lichaam van een jonge vrouw. De politie werkt de hele nacht door om haar te bevrijden, maar het identificeren van het lijk kost veel minder tijd. Het blijkt Abbie Cooper te zijn, die de laatste jaren door de FBI gezocht werd voor moord en ecoterrorisme. Maar op wat voor manier kwam ze aan haar einde? En hoe kon de eens zo veelbelovende, bruisende studente milieukunde zo ontsporen?

Benjamin Cooper is architect, zijn vrouw Sarah komt uit een zeer goede familie. Na een huwelijk van twintig jaar met twee kinderen zijn Benjamin en Sarah uit elkaar gegroeid. De liefde en warmte die er ooit tussen de twee geweest is heeft plaatsgemaakt voor onbegrip en kilte. Benjamin besluit dat hij verder moet zonder Sarah.

Abbie Cooper is door de scheiding van haar ouders haar zekerheden kwijt. Haar eens zo zorgeloze leven wankelt. Op de universiteit gaat ze op zoek naar nieuw houvast, een nieuwe identiteit. Een identiteit die haar wellicht fataal is geworden.
Schrijver: Nicholas Evans
Oorspronkelijke titel: The divide
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022547052
Uitgever: Boekerij