Boekenplank:
Kies

Boeken van Ben Faccini

Meer over Ben Faccini

Genre: Roman

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De afwezige man - The incomplete husband
  • De jongen die alles goed wou denken - The water breather

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe afwezige man
Elena woont in het schilderachtige Italiaanse dorpje Varanelle in de buurt van Parma, waar ze verliefd wordt op Riccardo. Hij vult haar hoofd met fantasieën over emigreren naar Amerika of Argentinië. Als Elena zwanger raakt, besluit Riccardo dat hij zijn dromen niet op wil geven: hij vertrekt naar Argentinië en laat Elena zolang achter met hun zoontje Marco.

Ze hoort niets meer van hem tot ze drie jaar later een brief krijgt van zijn broer Giacomo: Riccardo is in Parijs omgekomen bij een ongeluk. Elena reist naar Parijs om haar man te begraven. Maar ze komt te laat en ze voelt zich volledig verloren in de vreemde grote stad.

Ze trouwt met Giacomo, die zich liefdevol over haar en haar zoon ontfermt, en ze vestigen zich in de zonovergoten Franse Camargue. Hun samenzijn wordt echter overschaduwd door de afwezigheid van Riccardo, naar wie Elena altijd blijft verlangen.

Met een groot inlevingsvermogen en inzicht in de menselijke psyche brengt Faccini de ontworteling van migranten in beeld, en de hardnekkige neiging om verleden en toekomst te idealiseren. Door haar grote verdriet beseft Elena nauwelijks dat ze in Giacomo een grote, onbaatzuchtige liefde heeft gevonden en dat haar zoon Marco haar langzaam ontglipt.
Schrijver: Ben Faccini
Oorspronkelijke titel: The incomplete husband
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789029079570
Uitgever: Meulenhoff
De jongen die alles goed wou denken
Het leven van de achtjarige Jean-Pio en zijn familie speelt zich voornamelijk af in de auto, onderweg, rijdend door Europa: van Italië naar Frankrijk, van Frankrijk naar Duitsland, van Duitsland naar Engeland, overal waar zijn vader lezingen geeft op medische congressen. Op de achterbank, ingeklemd tussen zijn twee broers, terwijl zijn moeder voor in de auto steeds nerveuzer en geagiteerder wordt, raakt Jean-Pio ervan overtuigd dat hij het onheil af kan wenden. Als hij zich maar voldoende concentreert, zullen ze niet verongelukken of ergens in the middle of nowhere stranden.

Maar sommige gebeurtenissen zijn nu eenmaal niet op rede gebaseerd, en het lukt Jean-Pio niet om over alles de wacht te houden. Doorgedraaid van het voortdurend onderweg-zijn, besluit de familie zich te vestigen in grootvaders inmiddels overwoekerde huis. Op deze met tragedie beladen plek komt Jean-Pio achter omstandigheden rond zijn grootvaders dood die zijn begrip te boven gaan.

Ben Faccini weet in De jongen die alles goed wou denken haarfijn de kwellingen van een extreem gevoelig jongetje te schetsen dat het kwaad probeert te bezweren dat het gezin van alle kanten bedreigt.
Schrijver: Ben Faccini
Oorspronkelijke titel: The water breather
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789029069816
Uitgever: Meulenhoff