Boekenplank:
Kies

Boeken van John Fante

John Fante was een Italiaans-Amerikaanse schrijver en een tijdgenoot van o.a. William Faulkner en F. Scott Fitzgerald. Hij schreef korte verhalen, romans en filmscenario’s.

Meer over John Fante

Genre: Roman

Geboren: 1909 / Overleden: 1983

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • De wijn der jeugd - The wine of youth / Dago red
  • Het volle leven - Full of life

Bandini Kwartet / Bandini Quartet

  1. Wacht tot het voorjaar, Bandini - Wait until spring, Bandini
  2. Vraag het aan het stof - Ask the dust
  3. Dromen van Bunker Hill - Dreams from Bunker Hill
  4. De weg naar Los Angeles - The road to Los Angeles

Molise

  1. De broederschap van de druif - The brotherhood of the grape
  2. 1933 was een slecht jaar - 1933 was a bad year
  3. De geschiedenis van een hond - My dog Stupid

Non-Fictie

  • Er moet toch iemand gelukkig zijn - John Fante & H.L. Mencken: A personal correspondence

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe wijn der jeugd

Verhalenbundel met deels autobiografische verhalen over het leven van streng rooms-katholieke Italiaanse immigranten in Denver in de Verenigde Staten rond 1920.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: The wine of youth / Dago red
Eerste uitgave: 1940
ISBN/EAN: 9789029024044
Uitgever: Meulenhoff
Het volle leven

De verteller in Het volle leven is een Italiaans-Amerikaanse schrijver die in Los Angeles woont met zijn zwangere vrouw Joyce. Terwijl de roman het verloop van Joyce’s zwangerschap volgt, moet John zien om te gaan met haar wisselende emotionele stemmingen, haar groeiende interesse in het rooms-katholicisme (waarvan John zelf is afgevallen) en de termietenplaag in hun nieuwe huis.

Dit alles wordt verder bemoeilijkt door Johns problematische relatie met zijn vader, Nick, een gepensioneerde metselaar, die ze hebben gevraagd om hen te helpen met de termietenplaag. Nick trekt tijdelijk bij zijn zoon en schoondochter in en is niet echt verlegen om zijn uitgesproken mening over het gezinsleven en zijn toekomstige kleinkind te delen.

Het volle leven is een rijke mix van komedie en drama, een zeer ontroerend en ontwapenend verhaal over familiebanden, over John Fante en zijn vrouw die zich voorbereiden op hun eerste baby. Een verhaal over hoe een man en een vrouw elkaar kunnen liefhebben, maar ook kunnen haten. En, uiteindelijk, elkaar weer vinden.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: Full of life
Eerste uitgave: 1952
ISBN/EAN: 9789493290488
Uitgever: Oevers

Bandini Kwartet / Bandini QuartetWacht tot het voorjaar, Bandini

De hoofdpersonen van Wacht tot het voorjaar, Bandini zijn de jonge Arturo Bandini en zijn familie, die een hopeloos leven leiden in een stadje in Colorado. Arturo's vader, de Italiaanse immigrant Svevo Bandini, is voortdurend vervuld van grootse plannen waar de gaten in zijn schoenen echter niet mee te dichten zijn. De rusteloze Svevo loopt zelfs weg om een relatie te beginnen met een welgestelde weduwe, maar Svevo keert al snel gedesillusioneerd naar huis terug.

Met veel humor, oog voor tragiek en emotionele betrokkenheid beschrijft Fante een kleine groep ontheemden die op vreemde bodem door het leven stuntelt.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: Wait until spring, Bandini
Eerste uitgave: 1938
ISBN/EAN: 9789029089302
Ebook: 9789460237270
Uitgever: Meulenhoff
Vraag het aan het stof

De jonge Arturo Bandini heeft het armoedige stadje in Colorado waar hij is opgegroeid achter zich gelaten en is vol verwachting naar Los Angeles vertrokken. Een groot schrijver wil Arturo worden, maar dat valt niet mee. Dagen van schrijnende armoede worden afgewisseld met een euforische periode als hij een verhaal heeft verkocht.

Tegelijkertijd koestert hij een onhandige, hopeloze liefde voor Camilla Lopez, een serveerster in de bar waar hij vaak komt. Haar schoonheid betovert hem, maar haar Mexicaanse roots en het racisme dat ze daarmee oproept in het conservatieve Amerika, confronteren hem met zijn eigen afkomst en de pijn die veel van zijn daden drijft. Hij probeert indruk op Camilla te maken met zijn schrijverschap, maar als dan eindelijk zijn eerste roman verschijnt, is Camilla ineens verdwenen...

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: Ask the dust
Eerste uitgave: 1939
ISBN/EAN: 9789029089319
Ebook: 9789460237263
Uitgever: Meulenhoff
Dromen van Bunker Hill

Arturo Bandini woont nog steeds in Los Angeles waar hij korte verhalen schrijft en zijn brood verdient als ober. Maar wanneer een van zijn verhalen door een tijdschrift wordt geaccepteerd, begint zijn leven in één klap te veranderen.

Hij krijgt nieuwe banen aangeboden waarin hij het nooit lang kan uithouden, en hij ontmoet nieuwe vrouwen - prachtige, maar helaas meestal onbereikbare vrouwen. Een man als Arturo Bandini geeft echter nooit op, hoe vaak hij ook wordt afgewezen.

De armoede van Fante's alter ego Arturo Bandini en zijn immigrantenfamilie, zijn streven naar erkenning en zijn liefde voor een hoteleigenaresse op leeftijd, worden met niets ontziende humor beschreven. Zoals al het werk van Fante is ook dit boek doordrongen van het geloof dat hij ooit zou slagen.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: Dreams from Bunker Hill
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789060056295
Uitgever: De Bezige Bij
De weg naar Los Angeles

'Het is ochtend, tijd om op te staan, dus sta op, Arturo, en ga een baan zoeken. Ga naar buiten en ga zoeken naar wat je nooit zult vinden. Je bent een dief en je bent een krabben-moordenaar en een liefhebber van vrouwen in paskamers. Jij vindt nooit een baan!

Elke morgen als ik opstond voelde ik me zo. Nu moet ik een baan zoeken, godverdomme. Ik at mijn ontbijt, stopte een boek onder mijn arm, potloden in mijn zak, en ging naar buiten. Ik ging de trap af, de straat op, soms was het heet en soms koud, soms mistig en soms helder. Het maakte nooit uit, met een boek onder mijn arm, op zoek naar een baan.'

In De weg naar Los Angeles, het laatste deel en volgens velen het hoogtepunt van de Arturo Bandini-cyclus, staat Bandini aan het begin van een lange weg naar roem en bloedmooie aanbidsters, onbegrepen en bespot door iedereen: zijn moeder, zijn zuster, zijn mede-slaven aan de lopende band. Maar Arturo Bandini, overwinnaar der krabben, sardinesverwerker, vriend van de groten der aarde, schrijver, zal uiteindelijk zegevieren.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: The road to Los Angeles
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789060058190
Uitgever: De Bezige Bij

MoliseDe broederschap van de druif

Henry Molise, vijftig jaar oud en succesvol schrijver, keert terug naar zijn ouderlijk huis om te helpen bij het nieuwste drama: zijn bejaarde ouders willen scheiden.

Henry’s barbaarse en gesloten vader Nick boezemt zijn zonen, ondanks zijn zwakte en alcoholisme, nog steeds angst in. Henry’s moeder daarentegen heeft de kracht om haar kinderen zowel gerust te stellen als te verwarren, zelfs nu ze ziek is.

De broederschap van de druif is een liefdevolle roman over ouder worden, familie, geweld en religie. Fante beschrijft op levendige en invoelbare wijze hoeveel schade je familie je kan berokkenen en dringt daarmee door tot de kern van het bestaan.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: The brotherhood of the grape
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789029089661
Ebook: 9789402301748
Uitgever: Meulenhoff
1933 was een slecht jaar

De winter van 1933 was een harde winter: de straten waren bedekt met dikke lagen sneeuw en de wind gierde langs de huizen. Dominic Molise, de held van dit verhaal, droomt van het voorjaar, omdat hij dan zijn geliefde linkerarm weer in actie kan laten komen. De Arm, degene die het dichtst bij zijn hart zit, moet ervoor zorgen dat zijn grootste droom in vervulling gaat: professioneel honkballer worden.

Dominic is niet de enige die wacht op het moment dat de sneeuw weer smelt. Zijn vader, een metselaar, brengt zijn tijd door in poolhallen, vloekend op het slechte weer dat hem geen werk brengt. Zijn vrouw bidt voor de eerste sneeuwklokjes, zodat de boodschappen weer betaald kunnen worden.

1933 was een slecht jaar is een ontroerend verhaal over dromen tegen de klippen op, over vaders en zonen, en vooral over een door God gegeven Arm die Zijn zoete werk zal doen zodra de zon te voorschijn komt.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: 1933 was a bad year
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789060057582
Uitgever: Thomas Rap
De geschiedenis van een hond

Henry J. Molise is een broodschrijver in Hollywood, maar had liever een grote literaire carrière gehad. Hij heeft een vrouw, kinderen en een groot huis in Malibu, maar gefrustreerd en cynisch als hij is wil hij het liefst alles in de steek laten om een nieuw leven te beginnen in Rome.

Dan vinden hij en zijn vrouw een grote, opdringerige zwerfhond, die hun huis niet meer uit wil, en wordt hun gezinsleven op zijn kop gezet. De conflicten van de schrijver met zijn kinderen laaien hoog op en zij verlaten een voor een het huis. Eerst tot grote vreugde van de schrijver, want niets staat zijn plannen nu nog in de weg, maar uiteindelijk stort hij toch in en kan zelfs de hond hem niet meer opvrolijken.

De diverse huwelijks- en generatiecrises die worden veroorzaakt door het beest zijn door Fante met filmische vaardigheid en niet zonder autobiografische oprechtheid samengevoegd tot een droogkomisch hoogtepunt in zijn latere werk.

Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: My dog Stupid
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789029093569
Ebook: 9789402313819
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieEr moet toch iemand gelukkig zijn

Een briefwisseling tussen John Fante en H.L. Mencken, 1930-1952.

Uitgegeven in een oplage van 745 exemplaren ter gelegenheid van de jaarwisseling 1997-1998, geschonken aan familie, vrienden en bekenden van uitgeverij Thomas Rap en het literaire tijdschrift Bunker Hill.


Schrijver: John Fante
Oorspronkelijke titel: John Fante & H.L. Mencken: A personal correspondence
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Thomas Rap