Boekenplank:
Kies
  • Home
  • F
  • Catalin Dorian Florescu

Boeken van Catalin Dorian Florescu

Meer over Catalin Dorian Florescu

Genre: Roman

Website: Catalin Dorian Florescu


Overzicht

  • De blinde masseur - Der blinde Masseur
  • Jacob besluit lief te hebben - Jacob beschließt zu lieben
  • Zaira - Zaira

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe blinde masseur
Als kind in Roemenië deed Teodor niets liever dan naar de spannende verhalen van zijn dorpsgenoten luisteren. Hoewel hij jaren later een succesvol zakenman in het Westen is, kan hij het verloren paradijs van zijn jeugd maar niet vergeten. Hij mist hartstocht in zijn leven en besluit naar het dorpje terug te keren. Hij hoopt er de vrouw te vinden die hij moest achterlaten toen zijn familie hun geboorteland ontvluchtte. Zijn zoektocht brengt hem naar een klein vervallen kuuroord in een uithoek van de Roemeense bergen. Daar ontmoet hij Ion, een blinde masseur. Ion wordt omringd door dertigduizend boeken, die allemaal voor hem op band zijn ingesproken door zijn vrienden uit het dorp. Teodor raakt gefascineerd door Ion en ze raken bevriend. Maar al snel blijkt het paradijs niet te bestaan. Teodor raakt verstrikt in een web van roddel en achterklap, corruptie en geweld, waardoor zijn leven totaal op zijn kop komt te staan - en de zoektocht naar zijn jeugdliefde op een dwaalspoor komt...
Schrijver: Catalin Dorian Florescu
Oorspronkelijke titel: Der blinde Masseur
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-6974-822-1
Uitgever: Arena
Jacob besluit lief te hebben
In Jacob besluit lief te hebben vertelt Catalin Dorian Florescu het avontuurlijke levensverhaal van Jacob Obertin, een jonge man uit het dorpje Triebswetter in een Roemeens gewest. Het is een verhaal over liefde en vriendschap, vlucht en verraad en over hoe het vermogen van mensen om lief te hebben hun redding kan zijn. Jacobs verhaal - dat zich afspeelt tussen eind jaren twintig en begin jaren vijftig - breidt zich uit tot een familie-epos dat met compacte, kleurrijke beelden verhaalt over het lot van de familie Obertin van de afgelopen eeuwen, te beginnen met de Dertigjarige oorlog in Lotharingen. Jacobs voorouders wilden hun geluk elders beproeven en een stukje land bezitten en waren - net als vele duizenden anderen op zoek naar een beter leven - op weg gegaan, een in die tijd levensgevaarlijke onderneming. Ook Jacob wordt geconfronteerd met de strijd om macht en bezit, hij wordt door zijn eigen vader verraden en verliest zijn eerste liefde. Maar altijd zijn er weer mensen die hem helpen om de wisselvalligheden van de geschiedenis - dictaturen, deportaties - met hun groteske, catastrofale gevolgen te overleven en een nieuw vertrek te wagen. Jacob besluit lief te hebben biedt een adembenemende verdichting van de Europese geschiedenis en het beeld van een wereld die niet tot rust is gekomen.
Schrijver: Catalin Dorian Florescu
Oorspronkelijke titel: Jacob beschließt zu lieben
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056724207
Uitgever: Signatuur
Zaira
Zaira groeit op de boerderij van haar vrome, strenge grootmoeder op, samen met haar neef Zizi. Haar ouders, rijke grootgrondbezitters uit Boekarest in het feodale Roemenië van voor de Tweede Wereldoorlog, hebben nauwelijks oog voor de opvoeding van hun dochter. Omdat Zaira zich zonder haar ouders soms eenzaam voelt, vermaakt de fantasierijke Zizi haar door toneelstukjes voor haar op te voeren. Zo wordt toneel haar lust en haar leven. Als jonge vrouw leert ze een poppenspeler kennen en de twee krijgen een stormachtige verhouding. Ondertussen hebben politieke ontwikkelingen dramatische gevolgen voor haar familie. Als de communisten haar en haar familie bedreigen - ze is dan al een bekende poppenspeler die bovendien haar hoofd niet buigt voor het regime - slaan ze op de vlucht. Een gevaarlijke reis via Praag brengt Zaira en haar man en dochter naar Amerika. Strijdlustig, taai, tolerant en sympathiek als ze is, lukt het haar in den vreemde een bestaan op te bouwen, maar echt gelukkig is ze er niet. Pas als oude vrouw heeft ze de moed verzameld om naar haar geboorteland terug te keren.
Schrijver: Catalin Dorian Florescu
Oorspronkelijke titel: Zaira
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-5672-327-9
Uitgever: Signatuur