Boekenplank:
Kies

Boeken van Aminatta Forna

Aminatta Forna (Schotland) studeerde rechten aan de University College London en aan de University of California in Berkeley. Toen Forna zes maanden oud was, verhuisde de familie naar het land waar haar vader vandaan kwam, Sierra Leone. Haar vader was arts, maar raakte betrokken bij de politiek van het land. Hij verliet het ambt vanwege de toenemende corruptie en gewelddadigheden, maar werd in 1970 gevangen genomen met als aanklacht verraad en in 1975 opgehangen. Forna werkt als professor creative writing aan de Bath Spa University en woont met haar gezin in Londen.

Meer over Aminatta Forna

Genre: Roman

Geboren: 1964

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Aminatta Forna


Overzicht

  • De paradox van geluk - Happiness
  • Fantoomliefde - The memory of love
  • Het huis met de schaduw - The hired man
  • Maanschaduw - Ancestor stones

Non-Fictie

  • De duivel danste op het water - The devil that danced on the water
  • De mythe van het moederschap - Mother of all myths

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe paradox van geluk

Waterloo Bridge, Londen. Een toevallige ontmoeting tussen twee vreemden, Atilla, een Ghanese traumapsychiater en Jean, een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert. Wanneer Atilla's neefje vermist blijkt, mobiliseert Jean haar netwerk van vrijwilligers die vossen voor haar tellen; samen gaan ze op zoek. Gaandeweg ontvouwt zich tussen Atilla en Jean een bijzondere vriendschap.

De paradox van geluk is een aangrijpende roman over instinct, veerkracht en de complexiteit van menselijke relaties. Forna toont ons op geraffineerde wijze de verborgen kanten van een multiculturele metropool, hoe we met elkaar samenleven en de ware aard van geluk.

Schrijver: Aminatta Forna
Oorspronkelijke titel: Happiness
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789046823873
Ebook: 9789046823880
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Fantoomliefde

De Engelse psychiater Adrian Lockheart wil afstand nemen van zijn saaie huwelijk en praktijk in Engeland. Hij gaat in het ziekenhuis van Freetown werken, waar hij wekelijks naar het meeslepende liefdesverhaal luistert van de stervende Elias Cole en diens passie voor de vrouw van zijn collega en vriend Julius. Cole is Adrians enige patiënt, want in Sierra Leone gelooft niemand in psychotherapie. 'Je valt, je staat weer op' is er het motto.

Ook de chirurg Kai, met wie Adrian bevriend raakt, praat niet over zijn nachtmerries, al trillen zijn handen door slapeloosheid. Wanneer Adrian verliefd wordt op Mamakay ontdekt hij dat de mensen om hem heen op een ingewikkelde manier met elkaar zijn verbonden.

Schrijver: Aminatta Forna
Oorspronkelijke titel: The memory of love
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789046815212
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Het huis met de schaduw

Laura en haar kinderen komen een lange zomer naar Gost om daar het grote vervallen huis net buiten het stadje op te knappen. Het stille Gost, midden in de bergen en bloemenvelden van Kroatië, leeft op door deze bedrijvigheid. Laura's man blijft voor zijn werk in Engeland en daarom helpt buurman Duro het vakantiehuis bewoonbaar te maken. Met zijn twee jachthonden heeft hij het lege huis jarenlang in de gaten gehouden.

Uit de onrust die Laura in het stadje veroorzaakt blijkt dat de bewoners van Gost niets moeten hebben van buitenstaanders. Langzaam wordt duidelijk dat Duro oude banden heeft met het huis, waarover een donkere schaduw hangt.

Schrijver: Aminatta Forna
Oorspronkelijke titel: The hired man
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789046817018
Ebook: 9789046814895
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Maanschaduw

Abie woont sinds lang in Londen, maar als ze een plantage erft van haar vader keert ze terug naar haar geboorteland in Afrika. Daar laat ze zich onderdompelen in de levensgeschiedenissen van haar vier tantes, rond wie het verhaal werkelijk blijkt te draaien.

Asana, Mariama, Hawa en Serah zijn dochters van vier van de elf vrouwen van grootvader Gibril Umaru Kholifa. In vier maal vier hoofdstukken vertellen zij over uithuwelijking, scheiding en onderdrukking. Maar evengoed zijn het optimistische verhalen over vrouwen die het lot in eigen handen nemen. Dit alles speelt zich af tussen 1926 en 1999, tegen de achtergrond van kolonisering, missionering, onafhankelijkheid en burgeroorlog.

Schrijver: Aminatta Forna
Oorspronkelijke titel: Ancestor stones
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789029077590
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieDe duivel danste op het water

De duivel danste op het water is een intiem en ontroerend familieportret. Het verhaal van Aminatta Forna en haar familie is ook de geschiedenis van Sierra Leone. En wat daar gebeurd is, is in heel Afrika voorgevallen. Ooit was Sierra Leone de grote hoop van Afrika, nu is dit het armste land ter wereld.

Schrijver: Aminatta Forna
Oorspronkelijke titel: The devil that danced on the water
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789024542277
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De mythe van het moederschap

Hoe de maatschappij vrouwen vormt en vervormt...

Ondanks de grote culturele, sociale en economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, lijkt de visie van de maatschappij op het moederschap nauwelijks veranderd te zijn. Een moeder hoort alles over te hebben voor haar kind. Maar zijn alleen moeders verantwoordelijk voor de opvoeding? En wat te denken van vrouwen die er bewust voor kiezen geen kinderen te krijgen?

Aminatta Forna kijkt naar de geschiedenis, de tradities, de wetenschap en de cultuur achter het moederschap en ontmaskert de maythe van het moederschap waarmee ieder van ons elke dag wordt geconfronteerd. De verheerlijking van de mythe kan zelfs leiden tot ontluisterende excessen: zwangere vrouwen die in de gevangenis komen wegens het drinken van alcohol, of die tegen hun zin worden gedwongen tot een keizersnede.

Forna, die zelf een Afrikaanse achtergrond heeft, laat aan de hand van voorbeelden uit niet-westerse culturen zien hoe het ook anders kan. Na het lezen van De mythe van het moederschap zult u nooit meer op dezelfde manier tegen het moederschap aankijken.

Schrijver: Aminatta Forna
Oorspronkelijke titel: Mother of all myths
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789024521777
Uitgever: Luitingh-Sijthoff