Boekenplank:
Kies

Boeken van Laurent Gaudé

Laurent Gaudé studeerde moderne letterkunde en theaterwetenschappen. Hij schrijft naast romans ook voor het toneel. Voor De dood van koning Tsongor kreeg hij de Prix Goncourt des lycéens en de Prijs van de Franse Boekhandelaren. Voor Onder de zon ontving hij de belangrijkste Franse literaire prijs, de Prix Goncourt.

Meer over Laurent Gaudé

Genre: Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • De dood van koning Tsongor - La mort du roi Tsongor
  • De poort van de hel - La porte des enfers
  • Eldorado - Eldorado
  • Nacht in Mozambique - Dans la nuit Mozambique
  • Onder de zon - Le soleil des Scorta

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dood van koning Tsongor

De oude Afrikaanse koning Tsongor staat op het punt zijn dochter Samilia uit te huwelijken, wanneer er opeens een tweede huwelijkskandidaat verschijnt: Sango Kerim.

De koning noch Samilia kan een keus maken. Het gevolg is dat rond de hoofdstad Massaba de legers van Tsongors zonen tegenover de krijgers van Sango Kerim komen te staan. Een bloedige oorlog begint, maar wat doet Samilia?

Schrijver: Laurent Gaudé
Oorspronkelijke titel: La mort du roi Tsongor
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044503753
Uitgever: De Geus
De poort van de hel

Matteo en zijn zoon lopen gehaast door de straten van Napels. Op een kruispunt ontstaat een schietpartij. Ze laten zich op de grond vallen. Als Matteo opstaat blijft zijn zoon liggen, doodgebloed, geraakt door een verdwaalde kogel.

De dood van hun zoon drijft Matteo en zijn vrouw tot waanzin. Matteo kan niet meer werken en schuimt 's nachts de straten van Napels af. Op een avond ontmoet hij in een bar een zonderlinge professor die vertelt over een mogelijkheid om af te dalen naar de hel. Wat als Matteo zijn zoon daar zou kunnen ophalen?

Schrijver: Laurent Gaudé
Oorspronkelijke titel: La porte des enfers
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044514438
Uitgever: De Geus
Eldorado

Al twintig jaar lang bevaart commandant Piracci de Italiaanse kustwateren, om boten vol illegale vluchtelingen te onderscheppen. Hij voert zijn werk nauwgezet uit, zonder wroeging, en bewaakt zo de grenzen van het Fort Europa. Tot op een dag een vrouw haar verhaal vertelt en hem om hulp vraagt.

De commandant die illegalen oppikt uit zee, maar gaat twijfelen aan zijn eigen bestaan. De vrouw die haar kind zag sterven en wraak wil nemen. De broers die door het noodlot worden gescheiden. Allemaal zijn ze op zoek naar het land van hun dromen. Omdat er geen grens is die de hoop niet kan oversteken, laat Laurent Gaudé de stem horen van de vluchtelingen. Zij die ten koste van hun illusies, hun identiteit en vaak ook hun leven de reis naar het Eldorado aandurven.

Schrijver: Laurent Gaudé
Oorspronkelijke titel: Eldorado
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044510515
Uitgever: De Geus
Nacht in Mozambique

De romans van Gaudé ademen een bijzondere, soms onheilspellende sfeer. Zo ook deze verhalenbundel. Centraal thema is de zoektocht van de hoofdpersonen naar de zin van het bestaan, en de twijfel over hun daden in het verleden.

In het titelverhaal komen drie vrienden één tot twee keer per jaar samen in het restaurant van Fernando, in hun geboortestad Lissabon. Na afloop van deze maaltijden neemt een van hen steevast het woord en vertelt een verhaal. Jaren later, gedreven door nostalgie, bezoekt admiraal De Medeiros het restaurant van Fernando voor een laatste keer. Hij bleef als enige van de vriendengroep over. Fernando laat hem zien wat hij al die jaren heeft bewaard: de tafelkleden van hun nachtelijke samenkomsten. Ontroerd bekijkt admiraal De Medeiros de kleden en hij ziet de restanten van hun ontmoetingen. Ondanks zijn melancholie beseft hij dat het goed is zo. Drie mannen die af en toe bij elkaar kwamen om verhalen te vertellen en die kleine sporen van hun leven nalieten op de tafelkleden. Niet meer dan dat.

Schrijver: Laurent Gaudé
Oorspronkelijke titel: Dans la nuit Mozambique
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044512465
Uitgever: De Geus
Onder de zon

Al generaties lang proberen de leden van de familie Scorta zich te ontdoen van een smet uit het verleden: hun voorvader was een misdadiger. De Scorta's leven in armoede in het Zuid-Italiaanse dorpje Montepuccio, waar zij alles op alles zetten om hun lot te keren.

Onder de zon is een roman over afkomst, geluk en tegenslag, vol mythes en onmogelijke liefdes. Je proeft de olijfolie en de zongedroogde tomaten. Gaudé geeft zijn personages de kracht om met trots de tegenslagen te overwinnen.

Schrijver: Laurent Gaudé
Oorspronkelijke titel: Le soleil des Scorta
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789044506563
Uitgever: De Geus