Boekenplank:
Kies

Boeken van Arno Geiger

Meer over Arno Geiger

Genre: Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Oostenrijk


Overzicht

  • Met ons gaat het goed - Es geht uns gut
  • Onder de Drachenwand - Unter der Drachenwand
  • Zelfportret met nijlpaard - Selbstporträt mit Flusspferd

Non-Fictie

  • De oude koning in zijn rijk - Der alte König in seinem Exil

gedetailleerd overzicht

OverzichtMet ons gaat het goed

Wanneer Philipp Erlach het oude huis van zijn grootmoeder in Wenen erft, kan hij de geschiedenis van zijn familie niet langer buitensluiten. Tijdens het opruimen van de woning dringen de verhalen van zijn overleden familieleden zich door oude foto's en brieven aan Philipp op; van zijn eigengereide grootvader en zijn verdronken moeder tot en met een oom die in de oorlog voor Führer, volk en vaderland is gesneuveld.

In een caleidoscopische opeenvolging trekt de vorige eeuw voorbij aan een jongeman die aan het begin van een nieuwe eeuw staat. Wat neemt hij mee, wat móet hij meenemen, de toekomst in?

Met veel gevoel voor humor en een ongekend inlevingsvermogen wekt Arno Geiger in Met ons gaat het goed een treurige en veelbewogen eeuw tot leven.

Schrijver: Arno Geiger
Oorspronkelijke titel: Es geht uns gut
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023420583
Uitgever: De Bezige Bij
Onder de Drachenwand

Het is 1944. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang wanneer de jonge soldaat Veit Kolbe verhuist naar het Oostenrijkse plaatsje Mondsee, dat gesitueerd is nabij de majestueuze Drachenwand. Hij is aan het Russische front zowel fysiek als mentaal gewond geraakt en mag daardoor met verlof, waardoor hij tijdelijk het geweld de rug kan toekeren. Terwijl de Amerikaanse bommenwerpers over de Alpen vliegen, probeert Kolbe de draad van zijn leven weer op te pakken.

In Onder de Drachenwand schrijft Geiger over Veits verblijf in de bergen, over zijn nachtmerries en de tijdens de oorlog zeldzame normale momenten in het Oostenrijkse dorpje. Het is een ijzersterke roman over de kracht van verhalen, over de oorlog en de plek van het individu daarin, over de dood en over overleven, en over liefde in duistere tijden.

Schrijver: Arno Geiger
Oorspronkelijke titel: Unter der Drachenwand
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403132501
Ebook: 9789403141206
Uitgever: De Bezige Bij
Zelfportret met nijlpaard

Julian is een 22-jarige student diergeneeskunde. Zijn relatie met Judith is net verbroken en hij verbaast zich over de ellende die dat met zich meebrengt. Om zijn gedachten te verzetten, besluit hij een zomer lang de zorg voor het dwergnijlpaard van professor Beham op zich te nemen. Het beest eet, gaapt, zwemt en stinkt en bepaalt het ritme van Julians zomer.

Dan ontmoet hij Aiko, de dochter van de professor, op wie hij hopeloos verliefd wordt. Maar wat gebeurt er als deze zomer voorbij is?

Zelfportret met nijlpaard is een ontroerende roman over volwassen worden in een moeilijke wereld, een geschiedenis van een scheiding en het ontstaan van een nieuwe liefde.

Schrijver: Arno Geiger
Oorspronkelijke titel: Selbstporträt mit Flusspferd
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023455660
Ebook: 9789023455868
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieDe oude koning in zijn rijk

‘Omdat mijn vader de afstand tot mijn wereld niet meer kan overbruggen, moet ik naar hem toe,’ schrijft Arno Geiger in dit ontroerende boek over zijn vader. Deze verliest langzamerhand de greep op zijn geheugen en geraakt in het schemergebied van de geest. De verhouding tussen vader en zoon verandert hierdoor sterk, wordt openhartig, liefdevol en speels. Ze genieten van hun wandelingen door het landschap waar ze beiden hun jeugd hebben doorgebracht.

De zoon, in eerste instantie verbijsterd door de grote veranderingen, leeft op van de mysterieuze en poëtische zinnen die zijn vader soms uitspreekt. Hij leert de minder onaangename kanten kennen van wat doorgaans ‘dementie’ wordt genoemd.

Hoewel er in De oude koning in zijn rijk een zwaar onderwerp centraal staat, is het een toegankelijk, poëtisch en levendig boek over een bestaan dat onverwachts waardevol is.

Schrijver: Arno Geiger
Oorspronkelijke titel: Der alte König in seinem Exil
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789403157801
Uitgever: De Bezige Bij