Boekenplank:
Kies

Boeken van Nicci Gerrard

Nicci Gerrard was lange tijd journaliste, onder andere bij de gerenommeerde Britse krant The Observer. Ze is ook de vrouwelijke helft van het schrijversduo Nicci French.

Meer over Nicci Gerrard

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Nicci French

Geboren: 1958

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • In het maanlicht - Simple in the moonlight
  • De onderstroom - Things we knew were true
  • Het voorbijgaan - Solace
  • Het weerzien - The middle place
  • Huis van herinneringen - The twilight hour
  • Nooit vergeten - Missing persons

Non-Fictie

  • Soham: het verhaal achter een gruweldaad - Soham: a story of our times
  • Woorden schieten tekort - What dementia teaches us about love

gedetailleerd overzicht

OverzichtIn het maanlicht
Als Gaby haar zoon op de universiteit heeft afgezet waar hij gaat studeren keert ze die ochtend niet direct terug naar haar man en huis in Londen. Ze springt op de trein de andere kant op. Deze voert haar naar een afgelegen dorp waar ze op zoek gaat naar Nancy, van jongs af aan haar beste vriendin.

Bijna twintig jaar geleden verdween Nancy ineens uit Gaby’s leven - zonder ooit aan te geven wat de oorzaak van de breuk was. En nu wil Gaby eindelijk weten waarom. Want wat is de waarheid, welk geheim houdt Nancy verborgen?
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: Simple in the moonlight
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022574119
Ebook: 9789460926549
Uitgever: Boekerij
De onderstroom
Edie Jennings groeit op in de schaduw van haar knappe, charmante moeder Louise, en de ster van de familie, haar oudere zus Stella. Haar vader Vic is liefdevol, een beetje onhandig en stil, haar jongste zus Jude is de intellectueel van het gezin. Edie heeft het gevoel dat ze zowel thuis als op school niet helemaal op haar plek is.

Dan ontmoet ze Ricky. Voor het eerst voelt Edie hoe het is om verliefd te zijn, te begeren en begeerd te worden. Lang duurt deze liefde echter niet, want het noodlot slaat toe in de familie Jennings. In één klap verliest Edie haar jeugd en is ze volwassen.

Vele jaren later, als Edie zelf kinderen heeft, komen zij en haar zussen weer bij elkaar. De gebeurtenissen van toen werpen nog steeds hun schaduw over de levens van de drie vrouwen. Alle drie hebben ze hun eigen versie van het verleden voor elkaar verborgen gehouden.

Nu is het tijd om de herinneringen gezamenlijk een plek te geven, en er achter te komen: wat was écht de oorzaak, wat is de waarheid?
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: Things we knew were true
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022574102
Ebook: 9789460926846
Uitgever: Boekerij
Het voorbijgaan
Wanneer was het allemaal begonnen? Ze zou het nooit precies weten, al kon ze het later, als een vinger die op een kaart de brede rivier volgt tot aan het onzichtbaar dunne lijntje van zijn oorsprong, terugvoeren op een avond in het begin van de winter.

Ooit waren Irene en Adrian verliefd, en was één blik genoeg. Maar na jaren huwelijk, kinderen en de sleur van alledag is de glans er af. Ze zijn vergeten waardoor ze vroeger zo verbonden waren. Hun drie jonge dochters hebben de band vereeuwigd, maar de band is anders geworden, zakelijker, praktisch.

Irene heeft een baan die veel van haar vraagt, en de zorg voor het gezin rust voor het grootste deel op haar schouders. Adrian is een acteur die nog steeds wacht op zijn grote doorbraak, en door zijn onregelmatige werktijden staat hij verder van het gezin af. De passie is weg. En de vraag is of die ooit weer terug zal keren...
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: Solace
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022563533
Ebook: 9789402303858
Uitgever: Boekerij
Het weerzien
Ze kon de stem aan de andere kant van de lijn niet meteen plaatsen, maar hij kwam haar vreemd genoeg bekend voor, zoals geuren soms een heldere herinnering oproepen.
'Met Oliver. Oliver Fenton.'
'Oliver?' Ze fronste, en haar greep om de hoorn verstrakte. Een ochtend vol onverwachte wendingen.
'Maar... Ik bedoel... Wat...?'
'Ik bel over Ralph.'


Na een stukgelopen relatie in Italië woont Marnie weer in Londen, waar ze in een piepklein poppenmuseum werkt. Als ze op een ochtend onverwacht een telefoontje krijgt van Oliver, haar grote jeugdliefde, is dat het begin van Marnies terugkeer naar het verleden.

Ralph, de gezamenlijke jeugdvriend van Marnie en Oliver, blijkt ernstig ziek. Om bij hem te kunnen zijn in deze zware periode, vertrekt Marnie naar Ralphs buitenhuis in Schotland.

Hier komen de herinneringen aan haar jeugdjaren in alle hevigheid naar boven: Marnies gevoelens voor Oliver en Ralphs onbeantwoorde liefde voor Marnie. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd, waarom is het contact tussen de drie ooit verbroken - en kunnen ze het verleden achter zich laten?
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: The middle place
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022550960
Ebook: 9789460922190
Uitgever: Boekerij
Huis van herinneringen
Eleanors kinderen vinden het de hoogste tijd dat hun halfblinde, vierennegentig jaar oude moeder naar een verzorgingshuis gaat. Eleanor stemt daarmee in, maar staat erop haar bezittingen zelf uit te zoeken, in plaats van die taak aan de familie over te laten. Ze heeft namelijk het een en ander te verbergen.

Nadat haar eerste poging om haar geheimen te vernietigen eindigt in een bijna fatale brand, draagt haar kleinzoon zijn vriend Peter voor om haar te helpen. Samen met Eleanor sorteert Peter geduldig alle oude brieven en foto's. Wanneer ze stuiten op een stapeltje liefdesbrieven wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij weet de oude dame zo ver te krijgen dat ze het grote geheim van haar leven met hem deelt.

Terwijl Eleanor vertelt komt het verleden weer tot leven: de oorlog, waarin een gepassioneerde maar onmogelijke liefde opbloeide die vele levens daarna bepaalde...
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: The twilight hour
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022558416
Ebook: 9789402302394
Uitgever: Boekerij


Nooit vergeten
De verdwijning van de jonge Johnny verandert de levens van zijn familie en vrienden voorgoed. Hoe ga je verder als je nooit zult weten wat er is gebeurd? Wanneer stop je met op hem wachten, met hopen?

Jaren gaan voorbij, en hij wordt nooit vergeten. Maar dan keert Johnny ineens terug. Een onverwacht en moeilijk moment: hoe begin je opnieuw?

Voor Nooit vergeten liet Nicci Gerrard zich inspireren door de gruwelijke zaak van Rosemary West en haar man (minstens tien jonge vrouwen, onder wie de dochter van Rosemary, werden door het echtpaar misbruikt, vermoord en daarna begraven in hun tuin), waarvan Gerrard verslag deed toen ze voor The Observer werkte. De zaak liet haar nooit meer los: al die jonge mensen, verdwenen zonder een woord. Elk jaar verdwijnen er duizenden mensen, die echter blijven bestaan in de gedachten van hen die niet weten waar ze zijn, van hen die het nooit vergeten.
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: Missing persons
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022558409
Ebook: 9789460929113
Uitgever: Boekerij

Non-FictieSoham: het verhaal achter een gruweldaad
Op een zomeravond in augustus verdwenen twee jonge meisjes. Twee weken lang was Engeland in de ban van hun verdwijning. Maar de smeekbeden van hun ouders, de oproep van beroemdheden als David Beckham en het voetbalteam van Manchester United en alle andere media-aandacht mochten niet baten: de lichamen van Holly en Jessica werden uiteindelijk in een greppel gevonden.

De conciërge van school werd aangehouden op verdenking van moord, zijn vriendin van medeplichtigheid. Zestien maanden later, na een rechtszaak vol gruwelijke en vooral voor de ouders ondraaglijke details, werd Ian Huntley schuldig bevonden aan de dood van de twee. Maxine Carr, zijn vriendin, werd gestraft voor het opzettelijk belemmeren van de rechtsgang.

De zaak was als een detectiveverhaal en een sinister sprookje in één, een verhaal over afschuw en collectieve rouw. Het leek ons iets te vertellen over de huidige samenleving en de angsten die mensen hebben.
Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: Soham: a story of our times
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022541340
Uitgever: Forum
Woorden schieten tekort

In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben? Ze kijkt onder anderen naar kunst, literatuur en filosofie. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om een zelf te hebben en dat vervolgens kwijt te raken?

Sinds de dood van haar vader John Gerrard is Nicci Gerrard een inspirerend voorvechter geworden van de rechten van patiënten met dementie, en de mensen die voor ze zorgen: ‘Dementie is het verdwijnen, een apocalyps van betekenis. Sinds ik mijn vader in slow motion heb zien sterven, tot zijn werkelijke dood in november 2014, ben ik veel bezig geweest met dementie: met degenen die het hebben en degenen die voor hen zorgen.’

Nicci Gerrard ontving de Orwell Prize voor journalistiek voor het schrijven over de zorg en het begrip voor patiënten met dementie.

Schrijver: Nicci Gerrard
Oorspronkelijke titel: What dementia teaches us about love
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789029093415
Ebook: 9789402310276
Uitgever: Meulenhoff