Boekenplank:
Kies
 • Home
 • G
 • Adrian Goldsworthy

Boeken van Adrian Goldsworthy

Adrian Goldsworthy is geboren en getogen in Wales, maar studeerde klassieke en moderne geschiedenis in Oxford, Engeland. Hij heeft enkele jaren lesgegeven, maar is tegenwoordig fulltime schrijver. Goldsworthy schrijft zowel fictie als non-fictie.

Meer over Adrian Goldsworthy

Genres: Historisch, Mysterie / Spanning / Thriller, Non-Fictie

Geboren: 1969

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Adrian Goldsworthy


Centurion / Vindolanda

 1. Vindolanda - Vindolanda
 2. Mare Liberum - The encircling sea
 3. Brigantia - Brigantia

Non-Fictie

 • Augustus - Augustus
 • Caesar - Caesar
 • Carthago - The fall of Carthage / The Punic Wars
 • De generaals van Rome - In the name of Rome
 • De glorie van Rome - Roman warfare
 • De Muur van Hadrianus - Hadrian's Wall
 • De ondergang van Rome - The fall of the West
 • Hannibals meesterzet - Cannae
 • Marcus Antonius en Cleopatra - Antony and Cleopatra
 • Pax Romana - Pax Romana
 • Philippus en Alexander - Philip and Alexander
 • Romeinse legioenen - The complete Roman army

Dubbel uitgegeven titels

 • De val van Rome - zie De ondergang van Rome
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

Centurion / VindolandaVindolanda

Aan de rand van het Romeinse Rijk, omringd door vijandige volkeren, ligt de buitenpost Vindolanda...

Britannia, 98 n. Chr. De bruisende legerbasis Vindolanda ligt aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het zal nog zo’n twintig jaar duren voordat keizer Hadrianus zijn beroemde muur bouwt, dus de verdediging is zwak. De omringende volkeren komen in opstand tegen de Romeinen en lokale druïden prediken de ondergang van de indringers.

Het is aan Flavius Ferox, een Brit die het schopte tot centurion - de hoogst haalbare Romeinse officiersrang voor mannen van gewone komaf - om de vrede in het gebied te bewaren. Hij zal al zijn moed en sluwheid nodig hebben om een oorlog tegen te gaan, de vrouw die hij liefheeft te beschermen en uit te zoeken wie de kopstukken achter de Britse rebellie zijn. Is de moed van één soldaat genoeg om te overleven in Britannia?

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Vindolanda
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022598207
Ebook: 9789402320497
Uitgever: Boekerij
Mare Liberum

Flavius Ferox moet het Romijnse Rijk beschermen, maar geen enkele Brit of Romein is veilig voor de dreiging van de zee...

100 n.Chr. Flavius Ferox, een Brits-Romeinse centurion, vindt het moeilijk om de vrede te bewaren. Gestationeerd in Vindolanda - een fort aan de noordgrens van Britannia en daarmee aan de noordelijke kant van het Romeinse Rijk - voelt hij de ogen van zijn vijanden op zich gericht.

Ambitieuze leiders zien een kans om hun rijk uit te breiden, terwijl mannen dichterbij fluisteren over oorlog en de vernietiging van Rome. En op zee wachten schepen vol piraten en deserteurs rusteloos op het juiste moment om aan te vallen.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: The encircling sea
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789022598214
Ebook: 9789402320503
Uitgever: Boekerij
Brigantia

Een moord op zijn legerbasis leidt Centurion Flavius Ferox naar complotten tegen het keizerrijk, en tegen Rome zelf...

100 n. Chr. De strijdlustige centurion Flavius Ferox is gestationeerd aan het front van Britannia. Hij heeft de opdracht de vrede te bewaren tussen de Romeinen en de barbaarse stammen van het noorden. Dan wordt hij door de gouverneur opgeroepen om naar de hoofdstad, Londinium, te komen. Maar vlak voor zijn vertrek wordt er een op brute wijze vermoorde ex-slaafgemaakte gevonden in zijn thuisbasis, het Romeinse fort Vindolanda - en Ferox moet de moordenaar vinden.

Het spoor leidt hem naar complotten tegen het Romeinse keizerrijk - maar ook naar een oude vijand. Ferox moet op zijn hoede zijn voor bandieten, soldaten en gladiatoren die hem proberen te vermoorden, en voor oude vrienden die verraders blijken te zijn. Langzaam maar zeker wordt Ferox naar de oude druïden op het eiland Mona gelokt en raakt hij verzeild in de bittere machtsstrijd onder de Brigantes, de machtige stam uit het noorden.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Brigantia
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789022598221
Ebook: 9789402320510
Uitgever: Boekerij

Non-FictieAugustus

Augustus was de eerste keizer van Rome en ging de geschiedenisboeken in als 'vader des vaderlands' die zorgde voor vrede en voorspoed. Maar de weg naar de top werd gekenmerkt door grof geweld, manipulatie en intriges.

Historicus Adrian Goldsworthy schrijft met verfrissende eerlijkheid en terechte bewondering over een keizer die minstens zo belangrijk is geweest voor het Romeinse Rijk als zijn legendarische oudoom Julius Caesar.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Augustus
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789401906869
Ebook: 9789401906876
Uitgever: Omniboek
Caesar

Gaius Julius Caesar is zonder enige twijfel de beroemdste Romein die ooit heeft geleefd. Als politicus klom Caesar in korte tijd op naar de machtigste positie in de Republiek. Hij had affaires met vrouwen van zijn opponenten en met vele andere vrouwen, inclusief de mooie en raadselachtige Cleopatra. Als militair was hij geniaal, en verantwoordelijk voor een aantal van de meest spectaculaire overwinningen in de geschiedenis: in minder dan tien jaar veroverde hij heel Gallië, viel Duitsland binnen en zette twee keer voet op Britse bodem.

Classicus Adrian Goldsworthy schetst op basis van bronnen uit de Romeinse tijd het leven van Caesar tegen de achtergrond van de mediterrane wereld waarin hij leefde en van de rijke maar turbulente samenleving die hem voortbracht. Het resultaat is een meesterlijk boek, dat alle aspecten van Caesars persoon - de politicus, de generaal en de mens - in één band bijeenbrengt.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Caesar
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789026322051
Ebook: 9789026324710
Uitgever: Ambo | Anthos
Carthago

De strijd tussen Rome en Carthago tijdens de Punische Oorlogen (van 265 tot 146 v.Chr.) is het grootste en bloedigste conflict dat tijdens de oudheid is uitgevochten. De strijdkrachten die werden ingezet en de slachtoffers die ermee waren gemoeid, waren vele malen groter dan in welke oorlog vóór de moderne tijd dan ook. De uitkomst had verreikende gevolgen voor de westerse geschiedenis: met de val van Carthago was de Romeinse overheersing definitief een feit.

In Carthago vertelt Adrian Goldsworthy het hele verhaal: van de vroege gevechten op Sicilië en de legendarische carrière van Hannibal tot de belegering van de stad en de uitroeiing van het Carthaagse volk. Carthago is een overweldigend schouwspel van onbetrouwbare bendeleiders, beeldschone prinsessen, sluwe politici en onverzettelijke krijgers, maar bovenal van beroemde en beruchte generaals als Hannibal, Fabius Maximus, Scipio Africanus en zijn kleinzoon Scipio Aemilianus, die uiteindelijk de stad ten val brachten.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: The fall of Carthage / The Punic Wars
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789026323447
Ebook: 9789026324727
Uitgever: Ambo | Anthos
De generaals van Rome

Veroveraars van een wereldrijk...

In De generaals van Rome beschrijft de bekende historicus Adrian Goldsworthy de geschiedenis van vijftien van de succesvolste Romeinse bevelhebbers ooit, zoals Fabius en Marcellus, het ‘zwaard en schild’ van het Republikeinse Rome, en Belisarius, de gesel van de Persen en Goten.

Romeinse generaals werden voornamelijk benoemd vanwege van hun familieachtergrond of politieke connecties, en leidden op basis van praktische ervaring en gezond verstand. Gedurende het tijdperk van het Romeinse Rijk hebben talloze mannen de rol van generaal vervuld: legioenen aangevoerd, overwinningen behaald en gebieden veroverd. Velen hadden succes, maar slechts een aantal waren buitengewoon getalenteerd.

Adrian Goldsworthy werpt licht op de sociale en politieke situaties en hoe elke generaal aan de macht kwam en hij beschrijft de veldslagen en de triomfen of - in sommige gevallen - de nederlagen.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: In the name of Rome
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789401920018
Ebook: 9789401920025
Uitgever: Omniboek
De glorie van Rome

In De glorie van Rome beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet 'slechts' uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart.

Adrian Goldsworthy, expert op het gebied van het Romeinse leger, brengt in De glorie van Rome de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld, van de stichting van Rome door Romulus in 753 voor Christus, tot de uiteindelijke ondergang en val van het Romeinse Rijk en de pogingen om Rome en Italië te redden van de 'barbaren' in de zesde eeuw.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Roman warfare
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789401916073
Ebook: 9789401916080
Uitgever: Omniboek


De Muur van Hadrianus

Keizer Hadrianus besloot in het jaar 122 tijdens een rondreis door het rijk dat de noordgrens in Britannia versterkt moest worden. De 117 kilometer lange Muur van Hadrianus strekte zich uit van kust tot kust, net iets ten zuiden van de huidige grens met Schotland. De muur was een indrukwekkend vertoon van de Romeinse macht.

Vooral in het midden staat de muur nog overeind, als levend monument in het landschap. In De Muur van Hadrianus beschrijft Goldsworthy de geschiedenis van de muur, van het ontwerp tot de bouw en het leven van de wachters.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Hadrian's Wall
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789401912440
Ebook: 9789401912457
Uitgever: Omniboek
De ondergang van Rome

Lange tijd was het Romeinse Rijk oppermachtig, laat Adrian Goldsworthy zien in De ondergang van Rome. Geen andere staat heeft ooit over alle landen rond de Middellandse Zee geheerst. De Romeinen vormden niet alleen een politieke en militaire grootmacht, maar waren hun tijd ook ver vooruit op het gebied van wetgeving, literatuur, infrastructuur en architectuur.

In de vierde eeuw werd het rijk gesplitst in een westelijk en een oostelijk deel. Niet lang daarna kwam het West-Romeinse Rijk ten val.

Adrian Goldsworthy beschrijft in De ondergang van Rome de dramatische geschiedenis van de ondergang van dit wereldrijk.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: The fall of the West
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789401918671
Ebook: 9789401918688
Uitgever: Omniboek
Hannibals meesterzet

Meesterverteller Adrian Goldsworthy schrijft in Hannibals meesterzet over de bekendste slag uit de oudheid. Op 2 augustus 216 voor Christus behaalde generaal Hannibal in het Italiaanse Cannae zijn meest glorieuze overwinning voor Carthago. In een van de bloedigste veldslagen ooit kwam zijn schitterende strategie eindelijk tot zijn recht. Hannibals huurlingenleger was een smeltkroes van nationaliteiten, maar het wist het gedisciplineerde leger van de Romeinse Republiek te vernietigen.

Adrian Goldsworthy vertelt in Hannibals meesterzet op meeslepende wijze over de voorgeschiedenis, de epische confrontatie en de nasleep van de slag bij Cannae, en over het unieke generaalschap van Hannibal.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Cannae
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789401915076
Ebook: 9789401917971
Uitgever: Omniboek
Marcus Antonius en Cleopatra

De liefdesverhouding tussen Marcus Antonius en Cleopatra is een van de bekendste uit de klassieke oudheid. Marcus Antonius behoorde tot de invloedrijkste mensen van zijn tijd, en de intrigerende Cleopatra, die ook Julius Caesars minnares was geweest, regeerde als koningin over Egypte, de belangrijkste Romeinse provincie.

In de loop der eeuwen zijn de verhalen over dit beroemde koppel voer geweest voor vele hardnekkige mythen. Zo berust het populaire beeld van Cleopatra in antiek Egyptisch kostuum op een misverstand: eigenlijk was zij Grieks. Ondanks haar overwicht in Egypte, verkreeg Cleopatra haar invloed voornamelijk doordat ze sterke banden wist te smeden met de belangrijkste Romeinen.

Evenzo was Marcus Antonius niet de legendarische norse militair die aan lager wal zou zijn geraakt door zijn liefde voor een exotische vrouw - hij heeft nooit toegestaan dat Cleopatra hem haar wil oplegde.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Antony and Cleopatra
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789026323355
Ebook: 9789026325663
Uitgever: Ambo | Anthos
Pax Romana

In zijn epos Pax Romana laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en betekende de facto complete overheersing. De Romeinen waren agressief en meedogenloos en de handhaving van deze vrede kostte miljoenen doden en betekende voor velen slavernij. Maar delen van het rijk waren door de Pax Romana generaties lang verstoken van oorlogen.

Goldsworthy beschrijft in dit meeslepende en rijk geïllustreerde boek, dat leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren; dat Rome welvaart en voorspoed betekende zodat het verzet relatief snel wegebde. Collaboratie en zelfs enthousiaste aansluiting was schering en inslag en door de sluwheid van de legioenen, diplomaten en prefecten werd de Pax Romana overal ingevoerd.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Pax Romana
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789401918077
Ebook: 9789401909938
Uitgever: Omniboek


Philippus en Alexander

Er zijn weinig historische figuren die zo tot de verbeelding spreken als Alexander de Grote. Vanaf het moment dat hij Azië binnenviel in 334 v.Chr. tot zijn dood in 323 breidde hij de Hellenistische cultuur uit van Griekenland in het westen tot Klein-Azië, de Levant, Egypte, Centraal-Azië en Pakistan en Kasjmir in het oosten. Hij veroverde een rijk zonder weerga, ook al was het van korte duur.

Maar hij had nooit kunnen bereiken wat hij deed zonder de prestaties van zijn vader, Philippus II. Het was Philippus die de loop van de Macedonische geschiedenis veranderde en een zwak en economisch achterlijk koninkrijk transformeerde in een militaire grootmacht.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: Philip and Alexander
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789401915427
Ebook: 9789401917353
Uitgever: Omniboek
Romeinse legioenen

Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle krijgsmacht ooit. Tot onze tijd was geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukwekkend tactisch en strategisch geschoold. Overal staan nog monumenten die herinneren aan hun macht en superieure technische vaardigheden. De Romeinse legioenen vochten en overwonnen in Afrika, Azië en Europa. Als de Romeinse krijgsmacht een krachtige legerleiding zou hebben behouden, en niet verdeeld zou zijn geraakt, dan waren de legioenen nooit verslagen.

Bestsellerauteur en militair historicus Adrian Goldsworthy beschrijft als eerste niet alleen het oude keizerlijke leger, maar ook de burgermilities van de republiek en de latere strijdkrachten van het rijk. Hij doet dat pakkend en beschrijvend, met behulp van talloze illustraties, beslissende veldslagen en legendarische commandanten. Aan de hand van antieke bronnen en archeologische vondsten geeft de auteur ook een impressie van het leven van de gewone legionair, in vrede en in oorlog.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: The complete Roman army
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789401900997
Uitgever: Omniboek

Dubbel uitgegeven titelsDe val van Rome

Zie voor de beschrijving van dit boek: De ondergang van Rome.

Schrijver: Adrian Goldsworthy
Oorspronkelijke titel: zie De ondergang van Rome
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789026324642
Uitgever: Ambo | Anthos