Boekenplank:
Kies

Boeken van Benoîte Groult

Meer over Benoîte Groult

Genre: Roman

Geboren: 1920 / Overleden: 2016


Overzicht

  • Een eigen gezicht - Les trois quarts du temps
  • Het leven zoals het is - La part des choses
  • Uit liefde voor het leven - La touche étoile
  • Zout op mijn huid - Les vaisseaux du coeur

Non-Fictie

  • Iers dagboek - Journal d'Irlande
  • Mijn ontsnapping - Histoire d'une évasion
  • Op de bres voor vrouwen - Le féminisme au masculin
  • Pauline Roland of De nieuwe vrouw - Pauline Roland
  • Vrouwen zijn mislukte mannen - Cette mâle assurance

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen eigen gezicht
Louise is een vrouw die zich altijd heeft aangepast aan de verwachtingen van haar dominante moeder, aan sociale conventies en later aan het gedrag van haar echtgenoot. Pas op latere leeftijd weet ze zich te bevrijden en haar eigen gang te gaan. Ze komt tot bloei als schrijfster en gaat ook in de liefde haar eigen gang. Een eigen gezicht is een magistrale, sterk autobiografische roman waarin Benoîte Groult een levendig beeld schetst van de ontwikkeling die drie generaties vrouwen doormaken: de moeder, de ik-figuur en haar drie dochters.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Les trois quarts du temps
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-6974-824-X
Uitgever: Arena
Het leven zoals het is
Marion en Yves hebben de leeftijd bereikt waarop het leven is zoals het is: een tweede huis, de kinderen de deur uit, affaires, leugens en tragedies. Samen met twee andere echtparen besluiten ze een wereldreis op een cruiseschip te maken, op zoek naar een vrijer en zinvoller bestaan. Tijdens de reis naar Australië, Nouméa, Benares en Tahiti worden de opvarenden echter met zichzelf, hun verlangens en verwachtingen geconfronteerd. Het leven zoals het is is een gepassioneerde roman over liefde, hoop en ouder worden, en wordt beschouwd als de voorloper van de bestseller Zout op mijn huid.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: La part des choses
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-697-4826-6
Uitgever: Arena
Uit liefde voor het leven
Op een dag ontmoet Marion een woest aantrekkelijke Ier, Brian. Ze stort zich in een gepassioneerde affaire, ook tegen haar eigen verwachtingen in. Ze had zich jaren geleden al neergelegd bij het feit dat haar huwelijk niet zo gelijkwaardig was als ze van tevoren had gehoopt, en dat trouw zijn iets anders betekent voor mannen dan voor vrouwen. Maar nu, met Brian, gaan de verhoudingen langzaam schuiven. Marions moeder Alice, ooit voorvechtster op het gebied van de vrouwenemancipatie, heeft zo haar eigen problemen. Ze is in de tachtig, maar verwerpt het idee dat ze 'te oud' zou zijn. Te oud om pittige stukken voor een vrouwenblad te schrijven, te oud om een computer aan te schaffen, te oud om haar kleinkinderen goed te begrijpen... Ze weigert zich door haar leeftijd te laten hinderen, ondanks alle hindernissen die de moderne tijd met zich meebrengt.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: La touche étoile
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-697-4823-1
Uitgever: Arena
Zout op mijn huid
Zout op mijn huid is de roman over een liefde die niet slijt of gedoemd is ten onder te gaan aan dagelijkse beslommeringen. Zij is een intellectuele Parisienne, hij een Bretonse zeeman, en hoewel hun verschillende leefstijlen hen tot vreemden hadden moeten maken, leidt hun ontmoeting tot een verhouding die hun leven lang zal duren. In dit boek beschrijft Benoîte Groult op hartstochtelijke wijze de eigenzinnige relatie tussen twee geliefden die elkaar waar ook ter wereld ontmoeten om samen te kunnen zijn.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Les vaisseaux du coeur
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-697-4825-8
Uitgever: Arena

Non-FictieIers dagboek

Iers dagboek is gebaseerd op het dagboek dat Benoîte Groult zesentwintig zomers lang bijhield en geeft de belangrijkste aspecten van haar tijd in Ierland weer. Ze beschrijft haar aankomst in het land, het huis dat ze kocht met haar echtgenoot Paul Guimard, het lokale leven met alle kleurrijke bewoners en haar liefde voor vissen.

Het belangrijkste deel is gewijd aan de driehoeksverhouding waarin Benoîte verwikkeld raakte, verscheurd als ze was door de relatie met Paul aan de ene kant en haar gevoelens voor haar Amerikaanse geliefde Kurt aan de andere. Haar huwelijk is ingedut maar ze kan zichzelf er niet toe zetten Paul te verlaten. Het is deze stormachtige liefdesrelatie die Groult inspireerde tot het schrijven van de bestseller Zout op mijn huid.

Dit bijzondere dagboek dompelt de lezer onder in het universum van Benoîte Groult en onthult de werking van haar creatieve geest.

Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Journal d'Irlande
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029093132
Ebook: 9789402312355
Uitgever: Meulenhoff
Mijn ontsnapping
Mijn ontsnapping is het verhaal van het bewogen leven van Benoîte Groult. Scherpzinning en met veel gevoel voor humor brengt zij het artistieke milieu in beeld waarin zij opgroeide, haar flamboyante moeder, haar drie huwelijken, haar strijd - niet alleen tegen de conventies, maar juist ook tegen haar eigen conformisme - en haar uiteindelijke vrijwording. Openhartig vertelt Groult over haar ontwikkeling als feministe en blikt zij terug op het enorme succes van haar romans, die weerklank vonden bij miljoenen vrouwen over de hele wereld. Om eenzijdigheid te voorkomen gaat Groult in haar boek van tijd tot tijd een dialoog aan met Josyane Savigneau, hoofdredactrice van de culturele bijlage van Le Monde. Via hun tweespraak krijgt de lezer een eerlijk en intiem beeld van deze dynamische, rebelse schrijfster uit de chauvinistische wereld van de Franse literatuur. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Terugblik op mijn leven.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Histoire d'une évasion
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-6974-285-3
Uitgever: Arena
Op de bres voor vrouwen
In de studie Op de bres voor vrouwen belicht Benoîte Groult de andere kant van de geschiedenis van het feminisme. Zij doet onderzoek naar schrijvers, politici en filosofen die zich vanaf de zeventiende eeuw hebben opgeworpen voor gelijke rechten van de vrouw. Invloedrijke mannen als John Stuart Mill, Henri de Saint-Simon en Charles Fourier weigerden het traditionele beeld van de vrouw als enkel toegewijde echtgenote, huisvrouw en moeder te accepteren. Zij haalden zich de minachting van hun tijdgenoten op de hals door er op te wijzen dat de rechten van de mens vooral de rechten van de man waren en door zich in te zetten voor het vrouwenkiesrecht. Met scherp inzicht én gevoel voor humor beschrijft Benoîte Groult deze onderbelichte kant van de vrouwengeschiedenis. Selma Leydesdorff (1949), historica en hoogleraar-directeur van het Belle van Zuyllen Instituut van de Universiteit van Amsterdam, schreef een uitgebreid voorwoord waarin zij de Nederlandse situatie toelicht.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Le féminisme au masculin
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-697-4228-4
Uitgever: Arena
Pauline Roland of De nieuwe vrouw
Wie was Pauline Roland? Voor haar tijdgenoten, zoals George Sand, was zij 'die hartstochtelijke en edelmoedige geest met de illusies van een kind en de karaktertrekken van een held, die zottin, die martelares, die heilige'. Voor de journalist Alphonse Karr was zij een van die 'arme malle meiden die clubs oprichten in plaats van de kleren van hun kinderen te verstellen en het recht van echtscheiding opeisen, alsof het initiatief daartoe niet aan hun mannen zou toekomen'. Voor Verlaine was Pauline Roland 'zoiets als een Jeanne d'Arc'. Voor Beaudelaire daarentegen stond zij 'voor alles wat stijf en lelijk, godslasterlijk, schandelijk, respectloos' was; hij noemde haar een 'slechte imitatie van de geest van de man'. Volgens Victor Hugo zou haar grafrede moeten luiden: 'O volk, haar vergrijp bestaat eruit dat zij van jou heeft gehouden...'. Pauline Roland was in de vergetelheid geraakt. Vanuit het besef dat Pauline Roland deel behoort uit te maken van ons collectieve geheugen, schreef Benoîte Groult dit levendige boek en gloedvolle eerbewijs.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Pauline Roland
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-6801-306-8
Uitgever: De Prom
Vrouwen zijn mislukte mannen
Men kan met zekerheid stellen dat de vrouw slechts een mislukte man is, een vergissing van de natuur, het resultaat van een constructiefout (Aristoteles) Benoîte Groult verzamelde 2000 vrouwonvriendelijke citaten uit 2000 jaar literatuur; 2000 jaar minachting voor de vrouw in 2000 citaten.
Schrijver: Benoîte Groult
Oorspronkelijke titel: Cette mâle assurance
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-6974-119-9
Uitgever: Arena