Boekenplank:
Kies

Boeken van Bas Haan

Bas Haan werkt ruim vijftien jaar bij de publieke omroep, sinds 2007 bij de NTR. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won hij onder meer de Tegel (prijs voor journalistiek) en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015.

Meer over Bas Haan

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Non-Fictie

Geboren: 1973

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • Lenoir

Non-Fictie

  • De Deventer moordzaak
  • De rekening voor Rutte
Overzicht

gedetailleerd overzicht

OverzichtLenoir

Als moord je enige optie is...

Jacob Lenoir, een Rotterdamse rechercheur, komt met een pistool in zijn bebloede hand bij bewustzijn. Hij is in het huis van zijn zwager, topadvocaat Danny Vos, die naast hem ligt met een kogelgat in zijn voorhoofd. Lenoir kan zich niets herinneren. Is hij nu zelf een moordenaar?

Normaliter jaagt coldcaserechercheur Lenoir met eindeloos veel geduld en volharding op moordenaars om nabestaanden hun langgewenste antwoorden te geven en de daders op te sluiten. Hij heeft zich net vastgebeten in de eerwraakzaak van de vermoorde Naima Farah, waarin een oude bekende van hem als mogelijke hoofdverdachte opduikt. En nu wordt Lenoir opeens zelf verdacht van moord.

Hij raakt steeds verder verstrikt in een web van de oude moordzaak, een dubieuze officier van justitie, een criminele jeugdvriend, oude en nieuwe criminele netwerken, en zijn eigen verleden. Ondertussen stapelt het bewijs dat hij zijn zwager gedood heeft zich op. Is dan echt iedereen in staat tot moord? Voor wie is Lenoir bereid een leven te nemen?

Schrijver: Bas Haan
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789026346033
Ebook: 9789026346040
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieDe Deventer moordzaak

Het complot ontrafeld...

De Deventer moordzaak is een van de langstlopende en meest omstreden Nederlandse strafzaken van de afgelopen decennia. De zaak draait om de moord op de gefortuneerde weduwe J. Wittenberg in 1999. Ernst Louwes, haar financieel adviseur, werd tot twaalf jaar cel veroordeeld, maar heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Opiniepeiler Maurice de Hond steunde hem en zette in 2005 een ongekende mediacampagne op om aan te tonen dat ‘de klusjesman’ Michaël de Jong de werkelijke dader is.

In zijn truecrimebestseller fileert Haan de handelswijze van De Hond en biedt hij bovendien een ontluisterende kijk op de gebeurtenissen achter de schermen, zowel bij politie en justitie, als binnen Haans eigen vakgebied, de journalistiek.

In deze hernieuwde uitgave van De Deventer moordzaak beschrijft Haan hoe de zaak onverminderd in het nieuws is gebleven, en waarom de Hoge Raad er nog steeds mee bezig is. Het boek scheidt feiten van fictie en geeft antwoorden op de prangendste vragen.

Noot BBS: De originele uitgave dateert uit 2009 en werd uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046805046.

Schrijver: Bas Haan
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026348891
Ebook: 9789026348907
Uitgever: Ambo | Anthos
De rekening voor Rutte

De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens...

'Er is op geen enkele manier een beleid geweest om dingen toe te dekken,' zegt premier Rutte na het laatste debat over de Teevendeal. Toch leidt juist het stelselmatig toedekken van de waarheid door het kabinet uiteindelijk tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg raakt zo verstrikt in de affaire dat ook zij haar functie neerlegt. Drie afgetreden VVD'ers, door aanhoudend bluffen en liegen over de oude 'deal' van Teeven met een drugscrimineel.

Het kabinet onder leiding van premier Rutte degradeert tijdens de bonnetjesaffaire de feiten tot een hinderlijke bijzaak. Het ministerie van Veiligheid en Justitie verliest daardoor alle geloofwaardigheid en de positie van de nieuwe VVD-minister Van der Steur komt meermalen in het nauw. 'Ik zou het morgen zo weer doen,' zegt Teeven nu nog over zijn deal tegen iedereen die het horen wil. Bij zijn aftreden als staatssecretaris zegt hij: 'Ik deed het voor volk en vaderland.'

Maar volk en vaderland wisten van niets. En ze weten nog steeds niet alles. Niet over de deal, niet over de rol van Rutte, niet over de rol van Van der Steur, en niet over hoe het kabinet nog steeds de waarheid manipuleert. In dit boek onthult Bas Haan, journalist achter de Teevendealaffaire, de hele doofpot.

Schrijver: Bas Haan
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044632385
Ebook: 9789044632392
Uitgever: Prometheus