Boekenplank:
Kies
  • Home
  • H
  • Nino Haratischwili

Boeken van Nino Haratischwili

Nino Haratischwili is theateregisseuse, toneel- en romanschrijfster. Haratischwili woont en werkt in Hamburg, Duitsland.

Meer over Nino Haratischwili

Genre: Roman

Geboren: 1983

Geboorteland: Georgië


Overzicht

  • De kat en de generaal - Die Katze und der General
  • Het achtste leven - Das achte Leben
  • Het schaarse licht - Das mangelnde Licht

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kat en de generaal

Vergeet de moraal, Alexander, vergeet haar. Vergeet Dostojevski en vergeet elke fabel met aan het einde altijd het zegevierende goede. Dat is allemaal onzin. Zo gaat het niet. Althans niet bij ons.

Berlijn, 2016: Een Russische oligarch, Alexander Orlow, die 'de Generaal' wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada een nieuw leven begonnen in Berlijn. Maar met haar groeiende aantal vragen over zijn verleden en de Tsjetsjeense oorlog komen de herinneringen bij hem terug.

Tsjetsjenië, 1995: Noera is zeventien wanneer een Russische legereenheid in de buurt neerstrijkt. Met het uitbreken van de eerste Tsjetsjeense oorlog versplintert haar droom om de benauwdheid van haar geboortedorp te kunnen ontvluchten.

Berlijn, 2016: Alexander Orlow beseft dat het verleden hem zal blijven achtervolgen en dat het tijd is voor de afrekening. Maar daar heeft hij 'de Kat' voor nodig, een koppige actrice van Georgische afkomst...

Schrijver: Nino Haratischwili
Oorspronkelijke titel: Die Katze und der General
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025453329
Uitgever: Atlas Contact
Het achtste leven

Het achtste leven is een monumentaal, Tolstojesk familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een kleine stad tussen Georgië en Azerbaidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig een gevaar.

Niza is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Zij woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, maar ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de 'rode' twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.

Schrijver: Nino Haratischwili
Oorspronkelijke titel: Das achte Leben
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025453947
Ebook: 9789025448592
Uitgever: Atlas Contact
Het schaarse licht

Hier staan we, het trio dat ontkomen is, dat de sprong naar het heden heeft gemaakt, wij, de overlevenden, die proberen plaatsvervangend verder te leven voor al diegenen die dat niet was vergund en die op deze foto’s eeuwig jong zullen blijven...

Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto.

De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog - hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven.

Pas in 2019, bij een grote fototentoonstelling van het werk van Dina, hun inmiddels overleden vriendin, zien ze elkaar in Brussel terug. De foto’s laten hun geschiedenis zien, die tegelijk de geschiedenis is van hun land, een intieme terugblik, die hen dwingt de sluier over het verleden op te lichten.

Nino Haratischwili vertelt over een verloren land en een verloren generatie, een revolutie die haar eigen kinderen opeet, over liefde en verraad en een diepe vriendschap tussen vier vrouwen.

Schrijver: Nino Haratischwili
Oorspronkelijke titel: Das mangelnde Licht
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789493169838
Ebook: 9789493169845
Uitgever: Meridiaan