Boekenplank:
Kies

Boeken van Monika Helfer

Monika Helfer heeft reeds talrijke romans, vertellingen en kinderboeken geschreven. De bagage was een bestseller in Duitsland en werd het eerste boek dat in het Nederlands is uitgegeven.

Meer over Monika Helfer

Genres: Oorlog, Roman

Geboren: 1947

Geboorteland: Oostenrijk


Overzicht

  • De bagage - Die Bagage
  • Leeuwenhart - Löwenherz
  • Waar vader was - Vati

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe bagage

Josef en Maria Moosbrugger wonen met hun kinderen aan de rand van een bergdorp, ver van de andere bewoners. Ze zijn de buitenstaanders, de randgevallen, de armen, de bagage. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt Josef opgeroepen door het leger. Maria en de kinderen blijven alleen achter en zijn nu afhankelijk van de bescherming van de burgemeester.

Maria raakt zwanger van Grete, het kind waarmee Josef nooit een woord zal willen spreken: de moeder van de vertelster van dit verhaal.

De bagage is een kleine, wonderschone roman met grote kracht. Over waar we vandaan komen en hoe we gevormd worden door de geschiedenis die aan ons voorafging.

Schrijver: Monika Helfer
Oorspronkelijke titel: Die Bagage
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789046827550
Ebook: 9789046827567
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Leeuwenhart

Na de dood van hun moeder worden Monika en haar twee zusjes bij een tante geplaatst, en haar broertje Richard bij een andere tante. Ze verliezen contact. Wanneer ze jaren later weer deel gaan uitmaken van elkaars leven, werkt Richard bij een drukkerij. Hij is een aparte jongeman, veel op zichzelf, en lijkt niet veel waarde te hechten aan het leven.

Op een dag staat er een ex-geliefde voor zijn deur die een kind achterlaat, van wie hij alleen de bijnaam kent. De onvrijwillige vaderrol geeft hem houvast, er breekt een nieuwe tijd aan. Tot de moeder ineens weer voor zijn neus staat.

Leeuwenhart is een intiem en liefdevol portret, en een meesterlijk vertelde roman over zorgzaamheid, doorgegeven trauma's en familiebanden.

Schrijver: Monika Helfer
Oorspronkelijke titel: Löwenherz
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789046830437
Ebook: 9789046830444
Uitgever: Wereldbibliotheek
Waar vader was

Monika Helfer vertelt over een vader die zwijgzaam was, zoals velen van zijn generatie. Aan de oorlog heeft hij een beenprothese overgehouden en een baan als beheerder van een herstellingsoord voor soldaten in de Oostenrijkse bergen. Daar bevindt zich ook zijn grote trots: de bibliotheek.

Als moeder ziek wordt, neemt vader in wanhoop een noodlottige beslissing. Vanaf dat moment groeien Monika en haar zus op in het propvolle, armoedige huis van een tante in de stad; hun broertje wordt naar een ander familielid gebracht. Wanneer Monika haar vader mag bezoeken, lijkt hij een vreemde. Wat is er gebeurd met haar geliefde voorbeeld? Met de snippers informatie die ze opvangt, probeert ze te begrijpen wie haar vader geworden is.

Helfer schetst een indringend portret van een naoorlogse kindertijd, en van een vader die door het leven werd ingehaald.

Schrijver: Monika Helfer
Oorspronkelijke titel: Vati
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789046828823
Ebook: 9789046828830
Uitgever: Nieuw Amsterdam