Boekenplank:
Kies

Boeken van Roel Janssen

Roel Janssen is financieel-economisch journalist, voormalig redacteur van NRC Handelsblad en fervent zeezeiler. In uiteenlopende functies heeft hij de afgelopen dertig jaar verslag gedaan van grote economische gebeurtenissen en financiële crises. Daarnaast schrijft hij thrillers en werkte hij als scenarist mee aan de serie De fractie. Met zijn thriller De tiende vrouw won Janssen in 2007 De Gouden Strop.

Noot BBS: de non-fictie boeken van Roel Janssen zijn niet op deze website opgenomen.

Meer over Roel Janssen

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1947

Geboorteland: Nederland

Website: Roel Janssen


Overzicht

  • Alles verloren
  • De kloonbaby
  • De stem van het volk
  • De struisvogelcode
  • De tiende vrouw
  • De witwasser
  • Fout goud
  • Het Mercator complot
  • Karaktermoord

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlles verloren

Zeilster Tessa Insinger en fotograaf Mortimer Davies varen naar de Griekse eilanden en langs de Turkse kust voor een reportage over vluchtelingen die er alles voor over hebben Europa te bereiken. Op zee redden ze een drenkeling uit een omgeslagen rubberboot: een Syrisch meisje. Ze is de enige overlevende van de ramp die zich heeft afgespeeld.

Tessa en Mortimer besluiten te achterhalen wat er met het meisje is gebeurd. Daarbij stuiten ze op gewiekste mensensmokkelaars, bevlogen hulpverleners, dubieuze zakenlieden en schimmige Europeanen die een radicale oplossing van het vluchtelingendrama nastreven. Met informatie van het Syrische meisje ontrafelen Tessa en Mortimer een complot dat de Europese vluchtelingencrisis in een schokkend politiek daglicht plaatst.

Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789023455387
Ebook: 9789023455394
Uitgever: Cargo
De kloonbaby
De gedreven wetenschapster Iris Stork en de al even gepassioneerde financieel directeur Darren Gittinger hebben zo hun eigen bedoelingen met het gentechnologische bedrijf Geniris. Iris zet alles op alles om haar wetenschappelijke vinding te perfectioneren. Darren is binnengehaald om de beursgang van het bedrijf in goede banen te leiden.

Zowel wetenschappelijk als financieel staat Geniris voor een doorbraak. Maar het Nederlandse biotechbedrijf stuit op politieke, maatschappelijke en morele weerstanden. En moet zelfs aanslagen trotseren.
Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044502633
Uitgever: De Geus
De stem van het volk
Nikki Koudstaal leidt een zorgeloos bestaan. Ze speelt golf, geniet van het geld van haar man, een projectontwikkelaar, en sinds kort ook van haar geheime relatie met Hugh. Maar haar leven verandert in een nachtmerrie als twee Marokkaanse jongens op een scooter moedwillig tegen haar auto botsen en haar afpersen.

Hierdoor raakt Nikki ongewild betrokken bij Eva Perdon, de politieke ster die de televisieshow "Wie wil het volk?" heeft gewonnen. Eva kan een slachtoffer als Nikki uitstekend gebruiken in haar meedogenloze campagne. Nikki komt terecht in een web van belangen en leugens dat haar leven tot een hel maakt. In het nauw gedreven ontdekt ze samen met Hugh de ware macht van de media en de sinistere achtergrond van de populistische politiek.
Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023440253
Ebook: 9789023442264
Uitgever: Cargo
De struisvogelcode
Vlak voordat de Europese munt, de euro, wordt ingevoerd, zakt plotseling de koers van de Franse franc. Deze koersval dreigt de Monetaire Unie van Europa op het allerlaatste moment te torpederen.

Welke duistere krachten bewegen de financiële markten? En heeft deze valutacrisis iets te maken met de moord op de directeur van de Europese Centrale Bank in Frankfurt? Twee jonge bankiers 'Globy' Kempers en Arlette van Sterren, gaan op onderzoek uit.

De ambities van internationale bankiers, de politieke manoeuvres van centrale banken, de snelle dealers en speculanten: er opent zich een financiële wereld met Europa als speelbal. De intriges rond de Europese munt, de spanning in de 'dealing rooms' van de financiële markten en de geheimen van Internet slepen de lezer mee.
Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789050183543
Uitgever: Balans
De tiende vrouw
Als de knappe journaliste Tessa Insinger in het holst van de nacht aan boord stapt van het zeiljacht Joyeuse, heeft ze maar één doel: wraak. Het schip is eigendom van Eric Pincoff, een megalomane projectontwikkelaar die werkt aan een moderne versie van het Europese rijk van Karel de Grote. Aan boord zijn ook Pincoffs Chileense bodyguard en zijn aantrekkelijke Britse bankier. Tessa's vriend is kort daarvoor op straat vermoord omdat hij advocaat was van Pincoff.

Eenmaal op zee ontdekt Tessa dat de sleutel tot het imperium van de zakenman verborgen is in de namen van de tien vrouwen van Karel de Grote. Terwijl ze op de hielen worden gezeten door Pincoffs talrijke belagers, ontbrandt er op de Joyeuse een strijd om de code. Iedereen denkt elkaar te slim af te zijn, maar Tessa weet dat slechts één opvarende van de code gebruik kan maken.
Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789023440802
Ebook: 9789023449959
Uitgever: Cargo


De witwasser

Een dode bankier, een financieel spoor, een geheim in een klooster...

Rhonda Zander wordt naar Frankrijk gestuurd om onderzoek te doen naar de dood van een Nederlandse bankier en oud-minister. Zijn lichaam werd gevonden in het zwembad van zijn Zuid-Franse villa. De jonge, ambitieuze officier van justitie stuit op steeds meer ongerijmdheden, maar de Franse politie sluit al snel het dossier. Ze ontdekt dat de bankier betrokken is bij een instituut dat rechts-radicale jongeren opleidt om te strijden voor het behoud van traditionele Europese waarden. Het Instituut voor het Avondland is gevestigd in een klooster in Italië.

Dan ontmoet Zander Ebbe Wolfswinkel, een advocaat die ook interesse heeft in hetzelfde instituut. Hij werkt als curator aan het faillissement van een bedrijf dat religieuze beelden leverde aan het instituut.

Gedreven door hun onderzoek treffen Zander en Wolfswinkel elkaar in het Italiaanse klooster. Daar ontdekken ze dat het instituut een dekmantel is van een sinister netwerk van geweld en witwasserij met vertakkingen tot in de hoogste kringen.

Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403160719
Uitgever: Cargo
Fout goud

De grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis...

Een erfenis van vijftien gouden munten zet Elmer van der Breggen op het spoor van het goud dat de nazi s tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland roofden. Met de hulp van een excentrieke financieel adviseur en een charmante Duitse professor ontdekt Elmer hoe het goud uit Amsterdam naar Duitsland verdween en vandaar naar Zwitserland werd gebracht.

Op zoek naar antwoorden stuit Elmer op de verzwegen geschiedenis van zijn eigen familie, nazivolgelingen van zwarte weduwe Florrie Rost van Tonningen, en de verborgen macht van Zwitserse banken.

Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023485872
Uitgever: Cargo
Het Mercator complot
Bij de feestelijke invoering van de eurobiljetten, op 1 januari 2002, duiken er bij de Amsterdamse Mercator Bank plotseling vervalsingen op. Infiltreert de Russische maffia in het Europese bankwezen of is er sprake van een wraakactie van de grote banken tegen het succes van de kleine Mercator Bank?

Oscar Straver en Stephanie Horlick gaan op onderzoek. Zij stuiten op zwart geld dat in 2002 omgewisseld moet worden in euro's. De draaischijf van de witwasactiviteiten is het amusementspark Euroville in Luxemburg. Wat heeft dit netwerk te maken met de vervalste eurobiljetten?

Feiten over de euro, gebeurtenissen die werkelijk hebben plaatsgevonden en fictie zijn vernuftig met elkaar verweven in een avontuurlijk verhaal waarin Oscar en Stephanie de geldscheppers uiteindelijk te slim af zijn. In de aanloop naar de euro was het scenario van Het Mercator complot uiterst realistisch en bedenkelijk.
Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789050185127
Uitgever: Balans
Karaktermoord
Voor bijgeloof is geen plaats in het karakter van de ambitieuze Harro Hollinger. Maar zijn leven raakt ontregeld als zijn Chinese zakenpartner dood wordt aangetroffen in een Rotterdamse hotelkamer. Tot overmaat van ramp wordt zijn bedrijf Ether.Corp het doelwit van acties van Europese antiglobalisten en blijkt de elektronische apparatuur die hij uit China importeert op mysterieuze wijze te zijn gesaboteerd.

Zijn zakelijke droom spat uiteen en zijn privéleven staat onder druk. Maar dan krijgt hij onverwachte steun van Meili, een jonge rechercheur. En van zijn vriendin die gelooft in de heilzame werking van de Chinese astrologie.
Schrijver: Roel Janssen
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023418122
Uitgever: Cargo