Boekenplank:
Kies

Boeken van Lily King

Lily King (VS) studeerde Engelse literatuur en creatief schrijven.

Meer over Lily King

Genre: Roman

Geboren: 1963

Website: Lily King


Overzicht

  • Euforie - Euphoria
  • Het liefdesuur - The pleasing hour

gedetailleerd overzicht

OverzichtEuforie

Euforie is een zinderende, fijnzinnig gecomponeerde roman over drie jonge antropologen die in het woeste landschap van Nieuw-Guinea verwikkeld raken in een hartstochtelijke driehoeksverhouding die een bedreiging zal vormen voor hun vriendschap, hun carrière en uiteindelijk zelfs voor hun leven.

Andrew Bankson, een jonge Engelse antropoloog, doet al een paar jaar in zijn eentje veldwerk bij de Kiona, een stam die aan een rivier in het territorium Nieuw-Guinea (het tegenwoordige Papoea Nieuw-Guinea) leeft. Bankson gaat gebukt onder herinneringen aan zijn jong overleden broers en is in zijn werk steeds gefrustreerder en eenzamer geworden. Hij heeft een mislukte zelfmoordpoging achter de rug als hij bij toeval twee collega's ontmoet, Nell Stone en haar cynische, wispelturige Australische echtgenoot Fen.

Met Euforie, geïnspireerd op gebeurtenissen uit het leven van de baanbrekende antropologe Margaret Mead, legt Lily King haar meesterproef af. Het is een meeslepend verhaal over hartstocht, bezitsdrang, opofferingsgezindheid en de euforie van nieuwe ontdekkingen, dat zich afspeelt in het interbellum en dat ook een indringend beeld geeft van de antropologie in haar primitieve hoogtijdagen.

Schrijver: Lily King
Oorspronkelijke titel: Euphoria
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048825295
Ebook: 9789048825301
Uitgever: Hollands Diep
Het liefdesuur

Elk najaar arriveren honderden au-pairs in Parijs om voor de kinderen te zorgen. Ze dompelen zich onder in de betoverende cultuur, begeven zich op vrijersvoeten en doen hun uiterste best zich een Parijs accent aan te meten.

Maar Rosie is anders. Wanneer zij bij de familie Tivot komt wonen, heeft ze net een groot verlies achter de rug; ze voelt zich leeg en eenzaam, en verlangt naar intimiteit. Rosie doet moeizame pogingen met de Tivots Frans te spreken en zoekt vooral contact met Nicole, de mooie maar ijskoude moeder van de drie kinderen. De relatie tussen Rosie en Marc, de vader van het gezin, ontwikkelt zich op een bijna te vanzelfsprekende manier. De kinderen nemen algauw zo'n grote plaats in haar hart in dat ze bijna hun gedachten kan lezen. Als Lola, het jongste kind, onbedoeld getuige is van een intiem ogenblik tussen haar vader en de au pair, wordt het Rosie snel duidelijk gemaakt dat dit niet gepast is.

Ze verhuist naar Plaire in Zuid-Frankrijk om daar de zorg op zich te nemen voor Nicoles bejaarde tante, die Rosie inwijdt in de geheimen van de familie Tivot. Als het verhaal verschuift van Parijs naar de warme gloed van het Zuid-Franse landschap wordt langzamerhand duidelijk hoe het verleden, overschaduwd door oorlog en verraad, verbonden is met het heden, dat gebukt gaat onder de last van de geschiedenis. Rosie ontdekt welke tragiek achter Nicoles hooghartige gedrag schuilgaat en ze begrijpt dat zij meer gemeen hebben dan ze aanvankelijk dacht.

Schrijver: Lily King
Oorspronkelijke titel: The pleasing hour
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789041403520
Uitgever: Ambo | Anthos