Boekenplank:
Kies

Boeken van Carmen Korn

Carmen Korn werkte na haar studie als journalist en redacteur voor het Duitse weekblad Stern. Voor haar trilogie De Nieuwe Tijd liet zij zich inspireren door de vrouwen uit haar eigen familie: haar grootmoeders, hun zussen en schoonzussen. Als jong meisje zat ze vaak naar hen te luisteren als ze het over de oorlog, over liefde of over hun dromen hadden. Veel van hun levens heeft Korn verwerkt in die van haar personages.

Meer over Carmen Korn

Genre: Roman

Geboren: 1952

Geboorteland: Duitsland


De Nieuwe Tijd Trilogie / Jahrhundert Trilogie

  1. Dochters van een nieuwe tijd - Töchter einer neuen Zeit
  2. Tijd om opnieuw te beginnen - Zeiten des Aufbruchs
  3. De tijden veranderen - Zeitenwende

Drie Steden Serie / Drei Städte Saga

  1. En de wereld was jong - Und die Welt war jung
  2. Tussen vandaag en morgen - Zwischen heute und morgen
Drie Steden Serie / Drei Städte Saga

gedetailleerd overzicht

De Nieuwe Tijd Trilogie / Jahrhundert TrilogieDochters van een nieuwe tijd

Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermout, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi’s.

Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd.

Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap.

Schrijver: Carmen Korn
Oorspronkelijke titel: Töchter einer neuen Zeit
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789056726577
Ebook: 9789044978889
Uitgever: Signatuur
Tijd om opnieuw te beginnen

Vier vrouwen, vier families, één eeuw...

Het is 1949; de nazi’s zijn verslagen. Het geluid van de bombardementen is nog maar net weggestorven. Hamburg ligt in puin. Velen hebben iemand verloren. Henny is op zoek naar haar vriendin Käthe, die verdwenen is. Lina opent een boekwinkel in de stad en Ida is teleurgesteld over haar relatie met de Chinese Tian.

Het tweede deel van de trilogie vertelt verder over het leven van de vriendinnen en hun kinderen, die op hun beurt hun eigen verhaal hebben. Ondertussen voltrekken zich op de achtergrond de pastelkleurige jaren vijftig en de beweeglijke jaren zestig, met onder andere de maanlanding, de bouw van de Berlijnse Muur en de muziek van The Beatles.

Schrijver: Carmen Korn
Oorspronkelijke titel: Zeiten des Aufbruchs
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789056726591
Ebook: 9789044978902
Uitgever: Signatuur
De tijden veranderen

Vier vrouwen, vier families, één eeuw...

1970. Henny viert haar zeventigste verjaardag. Op het tuinfeest staan haar vriendinnen aan haar zijde, zoals ze dat al tientallen jaren doen. Tot Henny’s grote vreugde zijn haar kleindochter Katja, Ida’s dochter Florentine, en Ruth, de dochter van Käthe, er ook bij. Ook zij delen hun geluk, hun verdriet, de onbeduidende en de grote momenten.

Hun verhalen spelen zich deze keer af in het licht van de jaren zeventig en tachtig: een verdeeld Duitsland, de oorlog in Vietnam, de terreur van de RAF en uiteindelijk de val van de Berlijnse Muur.

Met dit laatste deel van de trilogie, dat eindigt bij de eeuwwisseling, nemen we afscheid van de vier vrouwen die we sinds 1919 vergezellen.

Schrijver: Carmen Korn
Oorspronkelijke titel: Zeitenwende
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789056726584
Ebook: 9789044978896
Uitgever: Signatuur

Drie Steden Serie / Drei Städte SagaEn de wereld was jong

Drie families, drie steden, één decennium...

1 januari, 1950: een nieuw decennium is aangebroken. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken, want de oorlog heeft diepe wonden achtergelaten.

Het huis van Gerda en Heinrich Aldenhoven in Keulen barst uit zijn voegen, maar Heinrichs kunstgalerie levert niet genoeg geld op om alle hongerige monden te voeden.

In Hamburg verlangen Gerda’s vriendin Elisabeth en haar man Kurt naar de terugkeer van schoonzoon Joachim. Is hij nog in leven?

En Margarethe, geboren Aldenhoven, is van Keulen naar San Remo verhuisd. Het leven aan de zijde van haar Italiaanse echtgenoot lijkt zorgeloos, maar haar bemoeizieke schoonmoeder kwelt haar.

Hoe verschillend ze hun nieuwjaarsdag ook doorbrengen, ze vragen zich allemaal hetzelfde af: zullen onze oorlogswonden eindelijk helen? En wat zal de toekomst ons brengen?

Schrijver: Carmen Korn
Oorspronkelijke titel: Und die Welt war jung
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789056727048
Ebook: 9789044933369
Uitgever: Signatuur
Tussen vandaag en morgen

Drie families, drie steden, één decennium...

Een nieuw decennium breekt aan voor de drie bevriende families uit Keulen, Hamburg en San Remo. De jaren zestig beloven welvaart en levensvreugde.

Ook de galerie van Gerda en Heinrich in Keulen floreert. Dochter Ursula in Hamburg verwacht haar eerste kind. Ze is Elisabeth en Kurt dankbaar dat ze haar en Joachim een thuis hebben gegeven, maar samenwonen valt niet mee.

Ook in San Remo is het naast elkaar bestaan van generaties niet gemakkelijk. Gianni maakt zich vooral zorgen over zijn vriend Pips, de pianist van zijn jazzclub, die geconfronteerd wordt met een zwarte bladzijde uit zijn verleden.

Schrijver: Carmen Korn
Oorspronkelijke titel: Zwischen heute und morgen
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789056727352
Ebook: 9789044934502
Uitgever: Signatuur