Boekenplank:
Kies

Boeken van John Kuipers

John Kuipers werkte bijna veertig jaar als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau.

Meer over John Kuipers

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1955

Geboorteland: Nederland


Charlie Swieninck

  1. Musserts schaduw
  2. Het bedrog van Göring
  3. De man in Westerbork

E-books

  • De ijdele tijdgeest

Non-Fictie

  • Jan Timman - De geest van het spel

gedetailleerd overzicht

Charlie SwieninckMusserts schaduw

Hij is boomlang, onconventioneel en ongeduldig. Maar hij is ook bang voor honden, een zwakke schutter en voorzien van een goed gevoel voor humor. Hoofdinspecteur Charlie Swieninck is chef van het Bureau Bijzondere Delicten en moet zich verhouden tot de Duitse bezetter, die langzaam maar zeker zijn gezag doet gelden binnen de Haagse politie.

Op 29 juni 1940, Anjerdag, wordt Charlie opgeroepen na een moord op station Hollands Spoor. Het slachtoffer is Marnix Maas, een belangrijk juridisch raadsman van de NSB. Onvermijdelijk leidt het onderzoek naar zwaargewichten binnen de partij, onder wie Rost van Tonningen, Feldmeijer, en natuurlijk de leider van de nationaalsocialisten Anton Mussert. Intussen voert de NSB de druk op om de dader in een andere richting te zoeken.

Schrijver: John Kuipers
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789403169712
Ebook: 9789403172910
Uitgever: Cargo
Het bedrog van Göring

Zomer 1941. Met de vondst van een lijk in de Hofvijver ontbrandt de strijd om een gestolen meesterwerk van Frans Hals...

In de Hofvijver, pal naast het Binnenhof, drijft op een kille ochtend in augustus 1941 een lijk. Het is de Brusselse kunstexpert Joseph Foulon, die voor het naastgelegen Mauritshuis bezig was een opgedoken werk van de meesterschilder Frans Hals te onderzoeken. Een dag na de vondst van het lichaam blijkt dat het bewuste paneel, Lachend meisje, is verdwenen en vervangen door een vervalsing.

Charlie Swieninck, chef van het Bureau Bijzondere Delicten van de Haagse politie, gaat op zoek naar de moordenaar en de dief. Hij krijgt hulp van kunsthistorica Rosalie Callenbach. Die maakt hem vertrouwd met de complexe kunstwereld, die wemelt van de hebberige kopers, charlatans, vervalsers en kenners. Niet alleen het Mauritshuis wilde de Hals kopen, ook de machtige Duitse rijksmaarschalk Hermann Göring heeft listige handlangers naar voren geschoven om het portret in handen te krijgen.

Schrijver: John Kuipers
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403128696
Uitgever: Cargo
De man in Westerbork

In de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag is een man aan het kruis gespijkerd. Een bijbelse straf anno december 1942, wanneer het land gebukt gaat onder het groeiende juk van de Duitse bezetting.

Hoofdinspecteur Charlie Swieninck van de Haagse recherche ontdekt dat de dode een onbetekenende kruimeldief was. Hij stuit echter ook op een samenhang met de Joodse familie Goudvisch, die al decennia door geweld en chantage haar geld verdient in de onderwereld.

In de maanden dat Den Haag te maken krijgt met razzia’s en transporten van de Joodse gemeenschap, probeert Swieninck te volharden in zijn onderzoek, maar enkele getuigen zijn inmiddels naar Westerbork afgevoerd. Dan grijpt de SS in, en dwingt Swieninck met hen mee te werken. Hij krijgt slechts één week om de zaak op te lossen.

Schrijver: John Kuipers
Eerste uitgave: 2024
ISBN/EAN: 9789403132389
Ebook: 9789403133195
Uitgever: Cargo

E-booksDe ijdele tijdgeest

Negen avontuurlijke verhalen ontvouwen schijnbaar verwarrende feiten uit het interbellum. Ingeklemd tussen het kwaad van de wereldoorlogen van de twintigste eeuw, de twee polen van het onheil, beweegt zich de mens tussen liefde en haat.

Tijdsbeeld en tijdgeest omarmen alle menselijke eigenschappen. De tijd zelf kent een aparte plek. De chronologie wordt aangetast en overschreden. Anachronismen blijken net zo gemakkelijk te passen als de logische opeenvolging van gebeurtenissen. Tijd en daden vermengen zich tot een schijnbaar onontwarbare kluwen.

Alles blijkt mogelijk wat onmogelijk lijkt, alles lijkt verklaarbaar wat onverklaarbaar blijkt.

Schrijver: John Kuipers
Eerste uitgave: 2014
Ebook: 9789402108958
Uitgever: Brave New Books

Non-FictieJan Timman - De geest van het spel

Van Mexico tot Moskou, van Mar del Plata tot Jakarta, overal vierde Jan Timman successen. Alle grote schaaktoernooien van de wereld won hij, twee keer bereikte hij de finale van de kandidatenmatches om het wereldkampioenschap.

Deze fascinerende biografie vertelt niet alleen het verhaal van een unieke schaakcarrière met alle triomfen en tragedies, maar schetst ook een tijdsbeeld. Het was een tijd waarin een schaker niet alleen de sterren van de hemel speelde, maar ook een bon-vivant kon zijn die verkeerde tussen kunstenaars en schrijvers.

Schrijver: John Kuipers
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056913748
Uitgever: New In Chess