Boekenplank:
Kies

Boeken van Nicola Lagioia

Nicola Lagioia is behalve schrijver ook journalist, recensent en redacteur. Hij woont en werkt in Rome.

Meer over Nicola Lagioia

Genre: Roman

Geboren: 1973

Geboorteland: Italië


Overzicht

  • Breng alles terug naar huis - Riportando tutto a casa
  • De wreedheid - La ferocia
  • Stad van de levenden - La città dei vivi

gedetailleerd overzicht

OverzichtBreng alles terug naar huis

Na twintig jaar keert een man terug naar de plek waar hij opgroeide om in het reine te komen met een traumatische gebeurtenis die zijn leven en de levens van de mensen om hem heen voorgoed veranderde.

Als zoon van welvarende ouders is hij naar een eliteschool gestuurd, waar hij vriendschap sluit met Vincenzo en Giuseppe. De drie jongens moeten niets hebben van het burgerlijke en zogenaamd succesvolle leven van hun families en storten zich op muziek, meisjes, drank, drugs en feesten. Terwijl hun ouders in de problemen raken met justitie door hun obsessieve hang naar rijkdom, ontdekken de drie jongens dat ook hun eigen hedonisme een keerzijde heeft. Maar kunnen ze nog wel ontsnappen uit de neerwaartse spiraal waarin ze terechtgekomen zijn?

Breng alles terug naar huis is een indrukwekkende roman over de generatie die opgroeide in de jaren tachtig, waarin Nicola Lagioia zowel de positieve als de negatieve kanten van dit decennium met veel gevoel en precisie beschrijft. Zijn verhaal over vriendschap, verraad en generatieconflicten fascineert van de eerste tot de laatste pagina.

Schrijver: Nicola Lagioia
Oorspronkelijke titel: Riportando tutto a casa
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023459392
Uitgever: De Bezige Bij
De wreedheid

In een warme voorjaarsnacht loopt een jonge vrouw midden op de provinciale weg. Ze is naakt en zit onder het bloed. Als ze een paar uur later levenloos bij een parkeergarage wordt gevonden, wordt duidelijk wie ze is: Clara Salvemini, de oudste dochter van een invloedrijke projectontwikkelaar - een man die zichzelf wijsmaakt dat hij alles voor zijn kinderen overheeft, maar in feite iedereen kapotmaakt.

Alle betrokkenen zeggen dat het zelfmoord is, maar klopt dat wel? Wat had Clara te maken met de zaken van haar vader? En kan haar band met haar broers en zusje - met name met Michele, de schuwe, labiele, opstandige halfbroer - bij haar dood een beslissende rol hebben gespeeld?

Tegen de achtergrond van de rijke buitenwijken in Bari tekent Nicola Lagioia het drama van een gezin dat tussen overdaad en ondergang balanceert. Zijn suggestieve stijl zuigt de lezer een verhaal in vol emoties, geheimen en onthullingen, die uiteindelijk samenkomen in een confrontatie met verbijsterende wreedheid.

Schrijver: Nicola Lagioia
Oorspronkelijke titel: La ferocia
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023494454
Ebook: 9789023495451
Uitgever: De Bezige Bij
Stad van de levenden

In maart 2016 wordt in een appartement in een van de buitenwijken van Rome een jongen vermoord. De jongen, Luca Varani, werd eerst langzaam gemarteld en stierf daarna een uiterst pijnlijke en eenzame dood. De daders zijn twee mannen, niet veel ouder dan het slachtoffer, met een doodnormale achtergrond.

De zaak krijgt meteen veel publiciteit. Kranten en televisieprogramma’s speculeren erop los, maar er lijkt geen enkel motief te zijn. Als journalist van de krant la Repubblica schrijft Nicola Lagioia veelvuldig over de moord op Luca Varani. Hij is direct gefascineerd, en ziet gaandeweg een verband tussen het gedrag van de daders en de wetteloosheid die Rome teistert.

Bijna vijf jaar lang volgt Lagioia de zaak op de voet. Hij interviewt familie en vrienden en correspondeert uitvoerig met een van de daders in de gevangenis. Hij daalt af in een schaduwstad, een tweede Rome dat met verwaarlozing en corruptie wordt overgenomen door het kwaad.

Schrijver: Nicola Lagioia
Oorspronkelijke titel: La città dei vivi
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403136714
Uitgever: De Bezige Bij