Boekenplank:
Kies

Boeken van David Leavitt


Overzicht

 • Arkansas - Arkansas
 • De bladomslaander - The page turner
 • De geest van Jonah Boyd - The body of Jonah Boyd
 • De Indische klerk - The Indian clerk
 • De marmeren quilt - The marble quilt
 • De verloren taal der kranen - The lost language of cranes
 • Eendere liefde - Equal affections
 • Familiedans - Family dancing
 • Martin Bauman - Martin Bauman
 • Terwijl Engeland slaapt - coyote
 • Waar ik nooit geweest ben - A place I've never been

Non-Fictie

 • Florence - Florence
 • In de Maremma - In Maremma

gedetailleerd overzicht

OverzichtArkansas
Arkansas bevat drie prachtige novellen waarin Leavitt op overtuigende wijze de grote lijnen en de talloze details laat zien waaruit levens en gebeurtenissen zijn opgebouwd. De scriptiekunstenaar gaat over de onorthodoxe maar lonende onderneming van een homoseksuele schrijver die, in ruil voor seks, scripties schrijft voor studenten. Het houten jubileum biedt een hernieuwde kennismaking met Celia en Nathan, personages die al in Leavitts werk figureren sinds zijn debuut Familiedans. Zij ontmoeten elkaar ditmaal in Toscane. Saturn Street ten slotte is het verhaal van een scenarioschrijver in Los Angeles die als vrijwilliger maaltijden rondbrengt bij aidspatiënten.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: Arkansas
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-6169-525-2
Uitgever: De Harmonie
De bladomslaander
Paul Porterfield is een veelbelovende jonge pianist die droomt van een solocarrière. Op een avond valt hem de eer te beurt bladomslaander te zijn voor de gevierde Richard Kennington, een voormalig wonderkind. Tijdens een vakantie in Rome met zijn moeder, Pamela, loopt Paul zijn idool Kennington opnieuw tegen het lijf. Ze krijgen een verhouding, die echter bemoeilijkt wordt door het feit dat Pamela niet weet dat haar zoon homoseksueel is en bovendien zelf in Kennington geïnteresseerd is. Ten slotte ontvlucht Kennington Rome en keert terug naar New York, naar zijn manager en vriend Joseph Mansourian. Maar de korte affaire zal op onvoorspelbare wijze een keerpunt betekenen in de levens van alle betrokkenen. In De bladomslaander draait het uiteindelijk allemaal om de vraag waarom mensen niet kunnen krijgen wat ze het liefste willen.
Food of Love - 2002
Regisseur: Ventura Pons
Cast: Kevin Bishop, Paul Rhys, Juliet Stevenson, e.a.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: The page turner
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-76168-03-2
Uitgever: De Harmonie
De geest van Jonah Boyd
De geest van Jonah Boyd is het verhaal rond een professor psychologie en zijn gezin in het plaatsje Wellspring in 1969. De jonge secretaresse Denny Denham heeft een verhouding met haar baas, dr. Ernest Wright, terwijl ze ook bevriend is met diens vrouw. De oudste zoon van de familie Wright is de Canadese grens overgestoken om zijn dienstplicht te ontlopen, terwijl de enige dochter een geheime affaire is begonnen. De jongste zoon van het gezin, Ben, is vijftien en zo gevoelig en onuitstaanbaar als een puber kan zijn. Dat najaar viert Denny Thanksgiving bij de Wrights, waar ze de bejubelde auteur Jonah Boyd en zijn vrouw Anne ontmoet. Het wordt een dag die het leven van alle aanwezigen ingrijpend zal veranderen.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: The body of Jonah Boyd
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-6169-716-6
Uitgever: De Harmonie
De Indische klerk
Op een januariochtend in 1913 treft de charismatische en excentrieke G.H. Hardy, die op zijn zevenendertigste al beschouwd wordt als één van de grootste wiskundigen van zijn tijd, een mysterieuze envelop aan. Hij vindt hierin een brief van een Indische klerk, Srinivasa Ramanujan, die beweert op het punt te staan een revolutionaire wiskundige ontdekking te doen. De collega's van Hardy menen dat hij met een oplichter van doen heeft, maar Hardy is ervan overtuigd dat de klerk serieus genomen moet worden. Deze keuze zal niet alleen zijn eigen leven en dat van zijn vrienden veranderen, maar de hele geschiedenis van de wiskunde.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: The Indian clerk
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-6169-899-9
Uitgever: De Harmonie
De marmeren quilt
De negen verhalen in De marmeren quilt hebben alle op een eigen manier te maken met het begrip overgang - overgang tussen landen, eeuwen, de seizoenen van het jaar en de seizoenen van het leven. Het titelverhaal wordt verteld door Vincent Burke, wiens ex-vriend in Rome is vermoord; in Speonk ontdekt een soapacteur dat zijn rol als slechterik hem onafwendbaar beïnvloedt in het dagelijks leven. In De St. Gotthardt door betekent een treinreis een ommekeer in het leven van de Amerikaanse weduwe Irene Peete, haar zonen en hun leraar. In al zijn verscheidenheid biedt De marmeren quilt een overtuigende staalkaart van de buitengewoon levendige en gevoelige schrijfstijl waaraan David Leavitt zijn reputatie te danken heeft.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: The marble quilt
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-76168-19-9
Uitgever: De Harmonie


De verloren taal der kranen
In De verloren taal der kranen beschrijft Leavitt met veel gevoel en inzicht een beslissende fase in het leven van een New Yorks gezin. Het huwelijk van Owen en Rose komt op losse schroeven te staan wanneer ze geconfronteerd worden met de homoseksualiteit van hun zoon Philip. Philip blijkt echter niet de enige die dingen verborgen heeft gehouden. Een duister geheim dat een huwelijk kan verpesten en verschillende levens kan beschadigen, dreigt aan het licht te komen. Dit geheim draagt Owen zelf met zich mee...
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: The lost language of cranes
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-6169-317-9
Uitgever: De Harmonie
Eendere liefde
Nat en Louise zijn al vele jaren getrouwd. Hun dochter April is een gevierd popzangeres, hun zoon Danny is advocaat en woont samen met zijn vriend Walter. Tegen de achtergrond van het moderne stadsleven schetst David Leavitt op subtiele wijze de onderlinge verhoudingen binnen het gezin. Als rode draad door het verhaal loopt de ongeneeslijke ziekte van de opstandige moeder.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: Equal affections
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-6169-357-8
Uitgever: De Harmonie
Familiedans
Alle negen verhalen in Familiedans hebben emotionele betrekkingen en - vaak moeizame - gezinsverhoudingen tot onderwerp. Leavitt schrijft met verrassend inzicht over uiteenlopende zaken als jaloezie, echtscheiding, afhankelijkheid, homoseksualiteit, loyaliteit en onvervulde verwachtingen. Zo is daar de homofiele zoon die zijn vriend mee naar huis neemt om kennis te laten maken met zijn moeder, daar is de moeder met kanker die de haar gestelde overlijdensdatum overleeft en er is de jongen die wegkwijnt na de scheiding van zijn ouders. Leavitt schrijft met warmte en compassie over zijn hoofdpersonen zonder klagerig of sentimenteel te worden.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: Family dancing
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-6169-271-7
Uitgever: De Harmonie
Martin Bauman
Martin Bauman speelt in de decadente jaren tachtig en vertelt het verhaal van de gelijknamige ambitieuze jonge schrijver in het literaire wereldje van New York: zijn liefdesperikelen, zijn behoefte om voor zijn seksuele geaardheid uit te komen, de relatie tot zijn legendarische mentor Stanley Flint, zijn neiging tot sjoemelen met examens en affaires, zijn korte periode als aidsactivist en zijn '15 minuten roem'. Ondanks Martins ogenschijnlijke succes worden zijn verlangens niet echt vervuld en worden zijn prestaties overschaduwd door het strenge en verontrustende toonbeeld van de literaire perfectie: zijn ongrijpbare mentor Stanley Flint.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: Martin Bauman
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-76168-12-1
Uitgever: De Harmonie
Terwijl Engeland slaapt
Terwijl Engeland slaapt is een historische roman die speelt in de jaren dertig tegen de achtergrond van het opkomende fascisme in Duitsland en de Spaanse burgeroorlog. De verteller is Brian Botsford, een jonge Engelse schrijver van goede komaf, die zichzelf angstvallig voorhoudt dat zijn homoseksualiteit slechts een voorbijgaande fase in zijn leven is. Als hij echter een verhouding krijgt met zowel Edward Phelan, een controleur van de Londense ondergrondse, als met Phillipa Archibald, die hem als 'geschikte partij' is opgedrongen, wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: coyote
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-6169-446-9
Uitgever: De Harmonie


Waar ik nooit geweest ben
Waar ik nooit geweest ben is een spel dat de personen uit het gelijknamige verhaal spelen: wie heeft de meeste ervaring op de meest bizarre terreinen? Langzaam dringt echter het besef door dat veel ervaring een schaduwzijde heeft: spontaniteit en hartstocht kunnen ook tot verlies leiden. In de tien indringende verhalen in deze bundel toont David Leavitt zich een meester in het analyseren van menselijke relaties.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: A place I've never been
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-6169-386-1
Uitgever: De Harmonie

Non-FictieFlorence
In Florence duikt Leavitt in de geschiedenis van deze bijzondere Italiaanse stad. Hij vertelt over het ontstaan van een buitenlandse kolonie, gaat na waarom de stad zo'n grote aantrekkingskracht heeft uitgeoefend op uiteenlopende personen als Tsjaikovski, E.M. Forster en Mary McCarthy, onderwerpt films en romans zoals A Room with a View, The Portrait of a Lady en Tea with Mussolini aan een nader onderzoek en wisselt weinig bekende wetenswaardigheden over het verleden af met indrukken van het huidige Florence.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: Florence
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-450-0804-1
Uitgever: Atlas Contact
In de Maremma
In 1997 kochten David Leavitt en Mark Mitchell een verwaarloosde boerderij in de Maremma, in het zuiden van Toscane. In de Maremma is het verslag van hun belevenissen rond de aanschaf van het huis en de cultuurschok die zij als Amerikanen in Italië ondergingen. Levendig en vol humor vertellen zij over de onbegrijpelijke misverstanden met de lokale werklieden die de boerderij voor hen restaureren, de problemen bij het halen van een Italiaans rijbewijs, het plezier van de olijfoogst, de bureaucratie, de jacht op oude meubels en de gastvrijheid van hun buren in het dorp.
Schrijver: David Leavitt
Oorspronkelijke titel: In Maremma
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-76168-16-4
Uitgever: De Harmonie