Boekenplank:
Kies

Boeken van Maxim Leo

Maxim Leo is journalist en schrijver.

Meer over Maxim Leo

Genre: Roman

Geboren: 1970

Geboorteland: Duitsland


Overzicht

  • De held van station Friedrichstrasse - Der Held vom Bahnhof Friedrichstraße
  • Rode liefde - Haltet euer Herz bereit

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe held van station Friedrichstrasse

Wanneer de niet zo succesvolle videotheekeigenaar Michael Hartung bezoek krijgt van een journalist verandert zijn leven op slag. Uit Stasi-rapporten zou blijken dat Michael in 1983 als seinwachter verantwoordelijk moet zijn geweest voor een spectaculaire massavlucht uit de DDR, waarbij 127 mensen via station Friedrichstrasse in het Westen terechtkwamen.

Michael ontkent aanvankelijk, maar na een behoorlijke vergoeding en een paar biertjes is hij bereid om het verhaal te bevestigen. Hij is tenslotte nog nooit belangrijk geweest, nog nooit een held. Niet veel later voelt het leven, met alle media-aandacht, een boekcontract en een verfilming, als een droom.

Maar dan ontmoet hij Paula die als klein meisje in die trein zat. De twee worden verliefd en Michael moet kiezen tussen de liefde of de leugen.

Schrijver: Maxim Leo
Oorspronkelijke titel: Der Held vom Bahnhof Friedrichstraße
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789056727246
Ebook: 9789044934144
Uitgever: Signatuur
Rode liefde

Een Oost-Duitse familiegeschiedenis...

Rode liefde laat zien dat het Duitsland van vandaag niet alleen door Tweede Wereldoorlog is gevormd, maar dat ook de ‘Ostweh’ diepgeworteld is. Maxim Leo’s familiegeschiedenis schetst een begripvol beeld van een grote maatschappelijke droom en zijn teloorgang, van een socialistische staat die bepalend was voor de levens van ál zijn bewoners, tot in de meest persoonlijke gebeurtenissen.

Jaren na de val van de Muur ging Maxim Leo alsnog op zoek naar antwoorden. Waardoor raakte zijn grootvader Gerhard, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, van hem vervreemd? Hoe konden zijn ouders, eens zo verliefd, uit elkaar groeien, en waarom gaf zijn moeder haar carrière als journalist op?

Voor de eerste generatie vormde de DDR een tweede kans, het land waar alle hoop op gevestigd was. We zien de ontgoocheling bij hun kinderen, die twijfels hebben bij de socialistische droom maar zich niet kunnen ontworstelen aan de macht van de Partij. Voor de kleinkinderen lonkt het Westen: daar ligt de toekomst die de bekrompen DDR hun nooit zal kunnen geven.

Schrijver: Maxim Leo
Oorspronkelijke titel: Haltet euer Herz bereit
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789059368781
Ebook: 9789059365414
Uitgever: Cossee