Boekenplank:
Kies

Boeken van Erin Litteken

Erin Litteken studeerde geschiedenis en heeft een passie voor research. Haar overgrootmoeder was Oekraïens en woonde bij haar familie in toen Litteken een kind was. De verhalen van haar overgrootmoeder en de research die Litteken later deed naar de achtergrond bij die verhalen, vormen de inspiratie voor haar boeken.

Meer over Erin Litteken

Genres: Historisch, Roman

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Erin Litteken


Overzicht

  • Dochters van Kiev - The memory keeper of Kyiv
  • Kinderen van Oekraïne - The lost daughters of Ukraine

gedetailleerd overzicht

OverzichtDochters van Kiev

Haar grootmoeders dagboek onthult een geheime liefde in Oekraïne...

In 1929 leidt de zestienjarige Katya nog een onbezorgd leven; ze wordt omringd door familie en is verliefd op haar buurjongen. Maar Stalins plan om Oekraïne, de graanschuur van Europa, in te lijven bij het communistische collectief roept een afschuwelijke hongersnood over het land af. Buren verdwijnen, voedsel wordt schaars en verzet wordt betaald. Toch lonkt er zelfs in de donkerste tijden liefde voor Katya.

Zeventig jaar later. Omdat Katya’s kleindochter Cassie jong weduwe is geworden, trekt ze tijdelijk bij haar oma in. Daar ontdekt ze het dagboek van haar grootmoeder, dat het schokkende verhaal achter haar familie onthult: een verhaal over hoop, doorzettingsvermogen en liefde onder de meest barre omstandigheden.

Schrijver: Erin Litteken
Oorspronkelijke titel: The memory keeper of Kyiv
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789402711271
Ebook: 9789402766813
Uitgever: HarperCollins
Kinderen van Oekraïne

De oorlog scheidde hen. Vinden ze elkaar ooit nog terug?

Het is de zomer van 1941 en het Duitse leger rukt op naar de landsgrenzen van Oekraïne. Drie krachtige vrouwen verloren jaren eerder al familieleden en geliefden tijdens de grote hongersnood en zuiveringen van Stalin. En nu dreigt er oorlog.

De zeventienjarige Liliya vraagt zich af hoe ze kan vechten voor haar vrienden, familie en land. Maar wat als de keuze al voor je gemaakt wordt? Vika wil koste wat kost haar kinderen beschermen. Moet ze in Volhynia blijven, of vluchten? Voor Halya van twaalf dreigt tewerkstelling in Duitsland. Wordt ze door de oorlog gedwongen in één klap volwassen te worden?

Deze drie vrouwen schetsen een verbluffend portret van Oekraïne en zijn bevolking; over kracht, doorzettingsvermogen, verlies en liefde.

Schrijver: Erin Litteken
Oorspronkelijke titel: The lost daughters of Ukraine
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789402714395
Ebook: 9789402770865
Uitgever: HarperCollins