Boekenplank:
Kies

Boeken van Bette Bao Lord


Overzicht

  • Lentemaan - Spring moon
  • Zomermaan - The middle heart

gedetailleerd overzicht

OverzichtLentemaan
In 1892, het vijfde jaar van de heerschappij van Keizer Kwang-Siu, neemt het slavinnetje van Lentemaan binnen de muren van het huis van Tjang, door een ongebruikelijke daad op een verschrikkelijke manier wraak op de clan.
In 1972 komen vijf generaties van de clan bij de oude familiegraven bijeen om de plechtige rituelen te verrichten die duizenden jaren lang het verleden van China hebben verbonden aan zijn heden en toekomst.
In de tussenliggende periode spelen de leden van de clan ieder hun rol in de ontwikkeling van China. Centraal staat Lentemaan, mooi en intelligent, aanbeden door haar Oudste Oom Stoutmoedig Talent, dichter en patriarch van het Huis van Tjang.
Naast hem staan Jong Oom Edel Talent, de soldaat die later een revolutionair zou worden en Blijde Belofte, Lentemaans echtgenoot, die tijdens hun huwelijksnacht een vreemde voor haar is, maar voor wie zij steeds meer waardering en liefde gaat krijgen tot het moment dat zij van elkaar gescheiden worden; haar dochter Glanzende Jade, aanvankelijk een christen, later een aanhangster van andere ideologieën en Blijvende Belofte, Lentemaans zoon, die niet weet dat hij dat is en de vele familieleden, bedienden en leenmannen, wier levens met de belangrijkste personages in dit boek verweven zijn. Zij allen stellen ons in staat kennis te maken met een manier van leven, die nu voorgoed verdwenen is.
Schrijver: Bette Bao Lord
Oorspronkelijke titel: Spring moon
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-245-0744-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Zomermaan
"Hoewel we van verschillende afkomst zijn, verbinden wij drieën ons om een gezamenlijk doel na te streven. We zweren dat we ons land zullen verdedigen en ons volk redden. Onze geboortedag kunnen we niet veranderen, maar we nemen ons voor om op dezelfde dag te sterven.
Mogen de hemel, die over alles heerst, en de aarde, die alles voortbrengt, onze harten lezen. Mogen de goden en de mensen ons, als we onze trouw opgeven en onze plicht verzaken, vernietigen".
Dat is de eed die drie kinderen elkaar zweren in het roerige China van 1932. Enkele jaren later is een van hen een politiek leider, een ander schrijver en de derde een beroemd actrice.
Maar het is hun lot - tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Communistische Revolutie en de jaren van chaos daarna - om keer op keer gescheiden en herenigd te worden.
Keer op keer wordt hun trouw beproefd door tegenstrijdige banden: idealen, het land, geliefden, familie en vrienden.
Zomermaan is het ontroerende verhaal van drie mensen die - soms moedig, dan weer met tegenzin - de stormen der geschiedenis doorstaan.
Schrijver: Bette Bao Lord
Oorspronkelijke titel: The middle heart
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-245-2132-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff