Boekenplank:
Kies

Boeken van Jakub Malecki

Jakub Malecki is schrijver en vertaler. In Polen verschijnt hij regelmatig op tv en radio, en geldt hij als een van de hoogst gewaardeerde schrijvers van de jongere generatie.

Meer over Jakub Malecki

Genre: Roman

Geboren: 1982

Geboorteland: Polen

Website: Jakub Malecki


Overzicht

  • Aangrenzende kleuren - Sąsiednie kolory
  • Roest - Rdza
  • Saturnin - Saturnin

gedetailleerd overzicht

OverzichtAangrenzende kleuren

Kun je sterven van verlangen?

Timmerman Krystian raakt gefascineerd door deze vraag als hij in de zomer van 1906 aan een doodskist werkt voor een naar verluidt van verlangen gestorven vrouw. Dan is er de oude dementerende Aniela, die geen heden meer heeft, maar ook geen toekomst, net als de depressieve zoon van de plaatselijke dokter. Maar achter het grauwe alledaagse leven en de ondefinieerbare gevoelens van deze dorpsgenoten bruist het van de emoties.

Wanneer Krystians dochter op zoek gaat naar de Duivel, de zwerver die eigenlijk Adam heet en met zijn hond God in de bossen leeft, zet dat alles in beweging. Hun lotgevallen vermengen zich en grijpen in elkaar - tenslotte is niemand een eiland, iedereen resoneert met iemand.

Schrijver: Jakub Malecki
Oorspronkelijke titel: Sąsiednie kolory
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789021489315
Uitgever: Querido
Roest

Zomer, 2002. De zevenjarige Szymon speelt met zijn vriendje bij het spoor en heeft geen idee dat zijn leven voorgoed zal veranderen: bij thuiskomst blijken zijn ouders bij een auto-ongeluk te zijn omgekomen. Toska, zijn excentrieke grootmoeder, vangt hem liefdevol op. Maar in Chojny, waar ze woont, is iedereen getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Terwijl we Szymon zien opgroeien, verliefd worden, zijn oudste vriend verliezen, ontvouwt zich langzamerhand Toska’s hartverscheurende geschiedenis.

Schrijver: Jakub Malecki
Oorspronkelijke titel: Rdza
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021418773
Ebook: 9789021418780
Uitgever: Querido
Saturnin

Warschau, 2014: Saturnin, vertegenwoordiger en voormalig bodybuilder, krijgt op een avond een telefoontje van zijn moeder: zijn 96-jarige grootvader Tadeusz is verdwenen. Vastbesloten rijdt hij naar zijn geboortedorp om hem te zoeken.

Als een familiekroniek ontvouwt zich het verhaal van drie generaties, sterk beïnvloed door het verleden van de grootvader: een zachtaardige muzikant die nooit soldaat wilde worden, maar tegen zijn wil een wraakzuchtige partizaan werd en zich daarna in een diep stijlzwijgen hulde. Als Saturnin hem vindt, zijn trompet opgraaft en hem aan het praten krijgt, hoort hij een verhaal dat zijn eigen jeugd in een ander daglicht stelt.

Jakub Malecki vertelt de recente geschiedenis van Polen, waarin levens van mensen in enkele tellen onder de geschiedenis bedolven kunnen worden. Maar Saturnin is niet zonder hoop - tenslotte kunnen dromen botten breken en blijkt muziek sterker dan oorlog.

Schrijver: Jakub Malecki
Oorspronkelijke titel: Saturnin
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789021459806
Uitgever: Querido