Boekenplank:
Kies

Boeken van Jakub Malecki

Jakub Malecki is schrijver en vertaler. In Polen verschijnt hij regelmatig op tv en radio, en geldt hij als een van de hoogst gewaardeerde schrijvers van de jongere generatie.

Meer over Jakub Malecki

Genre: Roman

Geboren: 1982

Geboorteland: Polen

Website: Jakub Malecki


Overzicht

  • Roest - Rdza
  • Saturnin - Saturnin

gedetailleerd overzicht

OverzichtRoest

Zomer, 2002. De zevenjarige Szymon speelt met zijn vriendje bij het spoor en heeft geen idee dat zijn leven voorgoed zal veranderen: bij thuiskomst blijken zijn ouders bij een auto-ongeluk te zijn omgekomen. Toska, zijn excentrieke grootmoeder, vangt hem liefdevol op. Maar in Chojny, waar ze woont, is iedereen getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Terwijl we Szymon zien opgroeien, verliefd worden, zijn oudste vriend verliezen, ontvouwt zich langzamerhand Toska’s hartverscheurende geschiedenis.

Schrijver: Jakub Malecki
Oorspronkelijke titel: Rdza
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789021418773
Ebook: 9789021418780
Uitgever: Querido
Saturnin

Warschau, 2014: Saturnin, vertegenwoordiger en voormalig bodybuilder, krijgt op een avond een telefoontje van zijn moeder: zijn 96-jarige grootvader Tadeusz is verdwenen. Vastbesloten rijdt hij naar zijn geboortedorp om hem te zoeken.

Als een familiekroniek ontvouwt zich het verhaal van drie generaties, sterk beïnvloed door het verleden van de grootvader: een zachtaardige muzikant die nooit soldaat wilde worden, maar tegen zijn wil een wraakzuchtige partizaan werd en zich daarna in een diep stijlzwijgen hulde. Als Saturnin hem vindt, zijn trompet opgraaft en hem aan het praten krijgt, hoort hij een verhaal dat zijn eigen jeugd in een ander daglicht stelt.

Jakub Malecki vertelt de recente geschiedenis van Polen, waarin levens van mensen in enkele tellen onder de geschiedenis bedolven kunnen worden. Maar Saturnin is niet zonder hoop - tenslotte kunnen dromen botten breken en blijkt muziek sterker dan oorlog.

Schrijver: Jakub Malecki
Oorspronkelijke titel: Saturnin
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789021459806
Uitgever: Querido