Boekenplank:
Kies

Boeken van Rhona Martin


Overzicht

  • Gered van de galg - Gallows wedding
  • Waarom zweeg je? - Goodbye, Sally

gedetailleerd overzicht

OverzichtGered van de galg
Gered van de galg beschrijft het leven van het gewone volk in het begin van de zestiende eeuw. En dat leven stond in schrille tegenstelling tot dat van de andere standen: de adel en de geestelijkheid.
Het boerenmeisje Hazel, geboren met 'het brandmerk van de duivel', verliest op twaalfjarige leeftijd haar moeder, die als heks wordt verbrand. Hazel moet vluchten voor het bijgeloof en de angst van haar dorpsgenoten en zoekt de bescherming van een klooster. Maar de kloosters zijn door Hendrik VIII, de oprichter van de anglicaanse kerk, ontbonden en leeggeroofd. In uiterst moeilijke omstandigheden trekt Hazel steeds verder, voortdurend uitwijkend voor heksenjagers en 'magiërs'.
Dan ontmoet zij haar grote liefde: Zwarte John, een dolende ridder. Zij redt hem van de galg door op 1 mei met hem te trouwen en zo aan de voorwaarden van een oud gewoonterecht te voldoen. Maar ook Zwarte John brengt haar geen rust en bescherming. Door hem wordt zij betrokken in het gekrakeel tussen de leden van een adellijk huis, hetgeen haar in de grootste moeilijkheden brengt...
Gered van de galg is bekroond met de Georgette Heyer Historical Novel Prize 1978.
Schrijver: Rhona Martin
Oorspronkelijke titel: Gallows wedding
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-229-5244-4
Uitgever: Bruna
Waarom zweeg je?
Als een tragisch ongeluk abrupt een einde maakt aan het leven van Sally Braun, blijven haar familie en vrienden verbijsterd achter. Ze was altijd een bijzondere, indrukwekkende vrouw geweest, met een unieke gave om het leven te sturen; hoe had ze dan nu zo'n noodlottige verkeersfout kunnen maken? Maar was het eigenlijk wel een ongeluk? Of had iemand haar tot deze fatale stap gedreven?
Sally's dochter Zoë kan zich niet neerleggen bij deze onbeantwoorde vragen en is vastbesloten het raadsel van haar moeders dood op te helderen. Ze trekt zich terug tussen de herinneringen van het verlaten huis, in de hoop daar het antwoord te vinden.
Talloze zorgvuldig bewaarde brieven, dagboeken en andere papieren van haar moeder gaan door haar handen. En met het uur stijgt haar verbazing. Was dit de Sally die zij kende? Was dit de moeder die haar ooit zo onverklaarbaar in de kou had laten staan? En die nooit aandacht had voor mannen?
Schrijver: Rhona Martin
Oorspronkelijke titel: Goodbye, Sally
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-6790-249-7
Uitgever: Kadmos