Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Richard Mason (2)

Boeken van Richard Mason (2)

Meer over Richard Mason (2)

Genre: Roman

Geboren: 1919 / Overleden: 1997


Overzicht

  • De wereld van Suzie Wong - The world of Suzie Wong
  • De wind kan niet lezen - The wind cannot read
  • Lakshmi - The fever tree

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe wereld van Suzie Wong
Kleurrijk en exotisch is de wereld waarin Richard Mason ons binnenvoert, als hij ons in deze roman verplaatst naar Hongkong, de Britse kroonkolonie, waar het conglomeraat van rassen dicht op elkaar leeft.
In deze van leven bruisende stad ontmoeten wij Robert Lomax, een jonge ex-Straits rubberplanter, die, na zijn talent voor schilderen te hebben ontdekt, besloten heeft zich met beperkte middelen hier verder op zijn kunst toe te leggen.
Het is niet alleen de overstelpende caleidoscoop van oosterse bedrijvigheid, die ons onmiddelijk in zijn greep gevangen houdt, maar ook het Chinese hotel Nam Kok met zijn bedenkelijke reputatie, waar Robert zijn intrek moet nemen.
Het hem zo vreemde milieu schrikt hem niet af, evenmin als het verbijsterende verhaal, dat het Chinese meisje Suzie Wong, dat hij bij zijn aankomst in de stad leerde kennen, hem over haar leven vertelt.
The World of Suzie Wong - 1960
Regisseur: Richard Quine
Cast: William Holden, Nancy Kwan, Sylvia Syms, e.a.
Schrijver: Richard Mason (2)
Oorspronkelijke titel: The world of Suzie Wong
Eerste uitgave: 1957
Uitgever: M.C. Stok
De wind kan niet lezen
De jonge Britse piloot Michael Quinn is gedurende de Tweede Wereldoorlog in Azië gestationeerd. Vanuit Burma voeren de Engelsen hevige strijd tegen de Japanners.
Na een ernstig ongeluk wordt Michael afgekeurd voor actieve dienst en met enkele andere ex-vliegers in de gelegenheid gesteld een cursus Japans te volgen.
De lessen worden gegeven door een jonge, knappe Japanse vrouw die voor de geallieerden heeft gekozen. Vrijwel direct voelen Michael en Sabby zich tot elkaar aangetrokken en er groeit tussen hen een innige band.
Hun pad gaat niet over rozen, integendeel: de oorlog die beide landen met elkaar voeren en hun totaal verschillende achtergrond en levenswijze zijn bijna
onoverkomelijke problemen voor hun liefde.
The Wind Cannot Read - 1958
Regisseur: Ralph Thomas
Cast: Dirk Bogarde, Yoko Tani, Ronald Lewis, e.a.
Schrijver: Richard Mason (2)
Oorspronkelijke titel: The wind cannot read
Eerste uitgave: 1947
ISBN/EAN: 90-10-04602-8
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.
Lakshmi
In Lakshmi voert Richard Mason ons naar het Oosten, waar wij in het onafhankelijk geworden India met zijn deels Britse, deels oeroude levensaspecten Birkett ontmoeten, een auteur, die tevens politiek agent is. Hij heeft door zijn slechte levenservaringen de romantiek en vooral 'de liefde' afgezworen.
Maar toch slaagt een jonge, zachte Indiase vrouw, Lakshmi, erin tot zijn hart door te dringen. Zij bewondert Birkett aanvankelijk als een volmaakte, vrije man, maar koestert geen overdreven illusies ten opzicht van zijn karakter. En dan voltrekt zich het wonder van de liefde in Birkett. Hij gaat van Lakshmi houden en is zelfs bereid zijn misdadig plan om een koningsmoord voor te bereiden, die het betrokken land in handen van de communisten zal spelen, te laten varen.
Als Birkett besluit zich te distanciëren van dit plan, stijgt het boek tot een verheven kracht door de diepe menselijkheid, waarmee de twee mensen hun liefde beleven en het bereikt zijn hoogtepunt, wanneer Birkett en Lakshmi voor hun vijanden de hoge Himalaya's moeten invluchten, de grote, witte verlatenheid, waar Birkett in een ontstellende eenzaamheid ten slotte de synthese van zijn leven vindt....
Schrijver: Richard Mason (2)
Oorspronkelijke titel: The fever tree
Eerste uitgave: 1962
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.