Boekenplank:
Kies

Boeken van Nicolas Mathieu

Nicolas Mathieu studeerde geschiedenis en filmwetenschap. Voor zijn debuutroman De uitzichtlozen ontving hij de Prix Goncourt 2018.

Meer over Nicolas Mathieu

Genre: Roman

Geboren: 1978

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • Connemara - Connemara
  • De uitzichtlozen - Leurs enfants après eux

gedetailleerd overzicht

OverzichtConnemara

Hélène is bijna veertig. Haar jeugddromen zijn verwezenlijkt: ze ontsnapte uit haar kleine geboorteplaats Épinal en heeft een succesvolle carrière, twee kinderen en een fraai huis. Toch overheerst teleurstelling: ze heeft Parijs verlaten na een burn-out en terug in de provincie wordt haar positie bedreigd door jongere collega’s.

Christophe is bijna veertig. Sinds zijn scheiding woont hij samen met zijn zoontje en oude vader weer in een dorp bij Épinal. Ook zíjn leven lijkt over het hoogtepunt te zijn: ooit was hij een aantrekkelijke, succesvolle ijshockeyer, nu werkt hij bij een dierenvoedingsproducent en leeft hij zonder ambities.

Via sociale media komt Christophe in contact met Hélène, die hij vluchtig kent uit zijn jeugd, en ondanks hun verschillen bloeit er in het geheim een affaire op.

Op beeldende wijze onderzoekt Mathieu wat de tijd doet met een leven vol onvervulde verlangens. Met groot psychologisch inzicht schildert hij het levensgevoel en de tijdgeest van het provinciale versus het stadse milieu. Connemara is een meesterlijke roman over de liefde, en stelt de vraag: hoe heeft het leven toch zo kunnen lopen?

Schrijver: Nicolas Mathieu
Oorspronkelijke titel: Connemara
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029096195
Ebook: 9789402319262
Uitgever: Meulenhoff
De uitzichtlozen

Augustus 1992. Een landerige middag tijdens een hittegolf in Noordoost-Frankrijk. De veertien jaar oude Anthony en zijn neef zitten aan het meer en besluiten een kano te stelen om naar het nabije naturistenstrand te varen, in de hoop dat daar wat te beleven valt. Dit uitstapje leidt tot Anthony’s eerste verliefdheid en tot ingrijpende gebeurtenissen die zijn leven een nieuwe kant op zullen sturen.

Nicolas Mathieu schetst de ontwikkeling van een puber, maar ook de dreigende stilstand van een gemeenschap in een van de vele vergeten delen van Frankrijk: een middelgrote provinciestad met vervallen betonnen buitenwijken, waar werkloosheid, ontvolking en racisme heersen en waar bevolkingsgroepen tegenover elkaar staan.

In vier zomers volgen we de jeugdige hoofdpersonen, die vertwijfeld zoeken naar een toekomst, naar dromen.

Schrijver: Nicolas Mathieu
Oorspronkelijke titel: Leurs enfants après eux
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029093453
Ebook: 9789402313208
Uitgever: Meulenhoff