Boekenplank:
Kies

Boeken van Dalene Matthee

Meer over Dalene Matthee

Genre: Roman

Geboren: 1938 / Overleden: 2005

Geboorteland: Zuid-Afrika


Overzicht

  • Drijfhout - Die uitgespoeldes
  • Fiela's kind - Fiela se kind
  • Nadia - Nadia
  • Ruwe diamant - Brug van die Esels

Bos Trilogie

  1. Kringen in een bos - Kringe in 'n bos
  2. Moerbeibos - Moerbeibos
  3. Droombos - Toorbos

Dubbel uitgegeven titels

  • Cirkels in het woud - zie Kringen in een bos
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDrijfhout
Rietfonteinbaai, Zuid-Afrika, begin twintigste eeuw. Tussen de wrakstukken van een gezonken schip spoelt een vierjarig jongetje aan. Hij is de enige overlevende van een schipbreuk. Hij wordt geadopteerd door een eenvoudig echtpaar, Willem en Sanna Swart, die hem Mozes noemen.

Ruim vijftig jaar later werkt Mozes als schaapherder, net als zijn pleegvader, maar hij wordt voortdurend achtervolgd door het gevoel dat hij niet op zijn plek is. Het verlangen om uit te zoeken wie hij is, wordt steeds sterker.

Wanneer hij als tuinman gaat werken voor de bejaarde lord en lady De Saumarez, heeft hij voor het eerst van zijn leven het gevoel dat hij thuis is. Daarna vallen de ontbrekende stukjes van zijn levensverhaal op hun plaats.
Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Die uitgespoeldes
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789085200727
Uitgever: Barnabas
Fiela's kind
In Afrika dwaalt een kind te ver het bos in. Hij komt niet terug. Na dagen van koortsachtig zoeken wordt de hoop opgegeven hem ooit terug te vinden.

Negen jaar later treffen twee ambtenaren, bezig met een volkstelling, aan de andere kant van het grote Knysna-woud een blank jongetje aan, Benjamin. Sinds zijn derde jaar wordt hij opgevoed door Fiela. Zij kan niet verhinderen dat een blanke vrouw Benjamin opeist als haar zoontje, hoewel zij zich tot het uiterste verzet.

Voor de jongen zelf is het allemaal even verwarrend. Moet hij een vreemde 'mama' noemen? Ziet hij Fiela ooit terug? Is hij wel het doodgewaande zoontje? Fiela staat machteloos tegenover het gezag en kan niets doen. Benjamin zal zelf het antwoord op zijn vragen moeten vinden...
Fiela's child - 1988
Regisseur: Katinka Heyns
Cast: Sharleen Surtie-Richards, Jan Ellis, Dawid Minnaar, e.a.
Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Fiela se kind
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789088653049
Ebook: 9789088653056
Uitgever: De Groot Goudriaan
Nadia

Wat doe je als de persoon rond wie jij je leven hebt opgebouwd op een dag zo veel van je eist, dat je je afvraagt of jij wel iets voor hem betekent?

Op de dag dat Nadia en haar broertje naar verschillende pleeggezinnen gestuurd werden, heeft ze zich voorgenomen ooit een huis voor hen beiden te kopen, zodat ze niet meer gescheiden kunnen worden. Maar als haar doel in zicht komt, blijkt haar broer heel andere plannen te hebben.

Nadia kan nergens met haar zorgen heen, zelfs niet naar de vermogende Rex de Waal, al zegt hij dat hij om haar geeft. Want lang geleden al heeft ze geleerd dat voor haar de deuren dicht gaan zodra haar afkomst bekend wordt.

Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Nadia
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789491583230
Uitgever: Brevier
Ruwe diamant

Over de rivier van de waarheid valt geen brug te bouwen; je moet er doorheen.

De blanke Aramintha groeit op in Zuid-Afrika in de nadagen van de apartheid. Op zoek naar zichzelf komt ze tot de conclusie dat ze bij het meest gehate volk ter wereld hoort. Ze wil weg uit haar land. De illegale handel in ruwe diamant lijkt uitkomst te bieden.

Maar dan ontdekt ze haar eigen houding ten opzichte van de niets ontziende zucht naar rijkdom die haar land zoveel problemen gegeven heeft. Haar vlucht is een poging om een brug over de waarheid te bouwen.

Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Brug van die Esels
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789491583544
Uitgever: Brevier

Bos TrilogieKringen in een bos
Saul Barnard is houthakker en het leven als houthakker houdt maar één ding in: arm en ongeschoold blijven en voor altijd slaaf van de Engelsen. Saul staat daarom op het punt zijn geboorteland te verlaten, maar wanneer hij hoort dat er jacht gemaakt wordt op Oupoot, de leider van de woudolifanten, verlaat hij het schip dat hem naar de vrijheid zou brengen. Hij vindt dat als Oupoot gedood moet worden, hij dat moet doen; want het moet genadig en met respect voor het slimme, oude dier gebeuren.

Wanneer Saul dieper en dieper het woud intrekt, laat hij zijn leven aan zich voorbijgaan. Terwijl hij Oupoot achtervolgt, wordt hem hoe langer hoe duidelijker dat Oupoot hem om de een of andere reden het woud in lokt...
Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Kringe in 'n bos
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789088653247
Ebook: 9789088653063
Uitgever: De Groot Goudriaan
Moerbeibos
Silas Miggel woont al 15 jaar illegaal met zijn dochter op de Platrand, een mooie grote open plek in het Bos van Gouna, Zuid-Afrika. Eens in de zoveel tijd komt er een boswachter langs om hem te vertellen dat hij daar eigenlijk weg zou moeten, maar verder is het rustig.

Tot er op een dag 32 Italianen naar de Platrand gebracht worden. De Britse regering heeft hen gestuurd om er een zijderupskwekerij op te zetten, de Platrand is aan hen toegewezen en er was de Italianen verteld dat er een Moerbeibos zou zijn. Maar de enige Moerbei die er wil groeien is niet geschikt voor de kieskeurige rupsen.

Silas stelt alles in het werk om de Italianen in leven te houden, zodat ze weer terug kunnen naar Italië, waar ze thuis horen. Maar het regeringsapparaat dendert voort, zonder te letten op de mensen die meegesleurd worden. Zal de rust ooit nog weerkeren op de Platrand?
Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Moerbeibos
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789088653230
Ebook: 9789088653070
Uitgever: De Groot Goudriaan
Droombos
De jonge Karoliena Kapp groeit op in het Knysnabos, een adembenemend mooi gebied, waar echter ook armoede en uitbuiting heersen. Dankzij haar scholing op kosten van de kerk, en de genegenheid van ondernemer Johannes Stander, heeft Karoliena de kans het Bos te ontvluchten. Ze belandt bij een Engelse dame die haar voorbereidt op het huwelijk met Johannes.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en al in de eerste week van haar huwelijk ontdekt Karoliena dat zij niet zonder het Bos leven kan. Ze keert terug, om in het Bos te ontdekken wie zij werkelijk is. Johannes kan Karoliena niet loslaten en als hij verminkt terugkeert uit de Tweede Wereldoorlog, groeien de inmiddels tot volwassenheid gerijpte Karoliena en haar hulpbehoevende man naar een hechte eenheid.
Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: Toorbos
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789088653223
Ebook: 9789088653087
Uitgever: De Groot Goudriaan

Dubbel uitgegeven titelsCirkels in het woud
Zie voor de beschrijving van dit boek: Kringen in een bos.
Schrijver: Dalene Matthee
Oorspronkelijke titel: zie Kringen in een bos
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789010051509
Uitgever: Zuid-Hollandsche U.M.