Boekenplank:
Kies

Boeken van Patrick McGrath

Meer over Patrick McGrath

Genre: Roman

Geboren: 1950

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • De ziekte van dokter Haggard - Dr. Haggard's disease
  • De zwarte hand van de raj en andere verhalen - Blood and water and other tales
  • Groteske - The grotesque
  • Het gesticht - Asylum
  • Martha Peake - Martha Peake
  • Port Mungo - Port Mungo
  • Spin - Spider
  • Trauma - Trauma

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe ziekte van dokter Haggard
Huisarts Edward Haggard leeft na een ongelukkige liefdesaffaire in een stille Zuid-Engelse badplaats. Hij is een eenzame, door pijn gekwelde romanticus, die door het raam van zijn huis uitkijkt over de zee en de onweerswolken van de Tweede Wereldoorlog ziet aankomen.

Kort na het uitbreken daarvan verschijnt er een jonge RAF-piloot op zijn spreekuur: de zoon van zijn grote liefde. De merkwaardige veranderingen in diens lichaam fascineren hem meer en meer. Zijn oude hartstocht maakt plaats voor een nieuwe, veel vreemder en duisterder dan de eerste.

Dit verhaal over een fatale liefde met zijn bizarre nasleep exploreert op meesterlijke wijze en met een grote erotische intensiteit de grenzen van de menselijke ervaring, en schetst het portret van een man die lijdt aan de ziekte van de hartstocht - een ziekte die een mens kan verheffen, maar ook vernietigen.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Dr. Haggard's disease
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789053332511
Uitgever: Prometheus
De zwarte hand van de raj en andere verhalen
De zwarte hand van de raj en andere verhalen bevat dertien griezelverhalen. Deze schitterende verzameling korte verhalen kenmerkt zich door de combinatie van verfijnde horror en zwarte humor, in de traditie van Edgar Allan Poe. 

De zwarte hand van de raj en andere verhalen bevat onder meer de volgende verhalen:

De zwarte hand van de raj
Een jongeman ontvangt zijn bruid. Onder zijn hoge hoed verbergt hij een geheim. De onthulling daarvan wordt beiden fataal...

Ambrose Syme
Een priester met een duister seksueel verlangen kan zijn noodlot niet langer ontlopen...

De vleespen
Een oudere man wordt achtervolgd door angstwekkende hallucinaties van drie miniatuurpsychiaters, waaronder Freud zelf!

Tuinier van de dood
Een journaliste interviewt een vrouwenmoordenaar in zijn cel. Hoewel hij sterft aan de galg kan ze niet meer aan zijn duivelse invloed ontkomen...
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Blood and water and other tales
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789024519545
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Groteske
Landjonker Sir Hugo Coal heeft een 'hersenongeluk' gehad, waardoor hij aan een rolstoel is gekluisterd en niet in staat is te spreken of zich te bewegen. Maar denken en waarnemen kan hij wel.

Stof tot nadenken krijgt hij door de nieuwe butler, Fledge, door het bizarre drinken van diens vrouw, en door het optreden van zijn eigen vrouw, die meer en meer onder de bekoring raakt van Fledges innemende glimlach.

En dan is er Sir Hugo's gekwelde dochter Cleo, die rouwt om Sidney, haar verloofde. Sidney verdween op een avond in oktober, om weer op te duiken als een zak beenderen in het moeras van Ceck. Wat is er die avond precies gebeurd? En hoe grotesk zijn Sir Hugo's gedachten?
The Grotesque - 1995
Regisseur: John-Paul Davidson
Cast: Alan Bates, Sting, Theresa Russell, e.a.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: The grotesque
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789024519156
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het gesticht
Stella leidt een saai en onbevredigend leven. Ze wordt verwaarloosd door haar man Max, die psychiater is in een psychiatrisch ziekenhuis net buiten Londen. Niet voor niets voelt ze zich aangetrokken tot de beeldhouwer Edgar, één van de patiënten, die met zijn fysieke aantrekkingskracht het tegendeel is van haar verstandelijk ingestelde echtgenoot. Edgar is evenwel gevaarlijk: hij werd opgesloten omdat hij zijn vrouw met een hamer heeft vermoord.

Toch begint Stella een relatie met hem. Vanaf dat moment loopt de situatie uit de hand; Stella helpt Edgar ontsnappen en verlaat haar man en zoontje Charlie. Maar is Edgar alleen onderhevig aan hevige stemmingswisselingen, of is hij een krankzinnige moordenaar? Blijft ze bij hem of gaat ze terug naar Max?
Asylum - 2005
Regisseur: David Mackenzie
Cast: Natasha Richardson, Hugh Bonneville, Marton Csokas, e.a.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Asylum
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789023418177
Uitgever: De Bezige Bij
Martha Peake
Harry Peake is een gepassioneerd minnaar, liefhebbend vader, toegewijd alcoholist en smokkelaar aan de kust van Cornwall in de achttiende eeuw, maar verhuist met zijn dochter Martha naar de donkere straten van Oost-Londen als hij door een tragisch ongeluk verminkt raakt.

In deze arme buurt leven vader en dochter een tijdlang in redelijke harmonie, totdat Harry, die door zijn alcoholmisbruik steeds moeilijker in toom te houden is, gevaarlijk wordt. Martha moet hem verlaten, zoekt bescherming bij een mysterieuze Britse edelman en vlucht later naar Amerika waar de vrijheidsstrijd tegen de Britse Kroon op het punt staat in volle hevigheid los te barsten.

Even lijkt het of ze in de Nieuwe Wereld eindelijk het geluk heeft gevonden. Maar het tragische lot blijft haar achtervolgen.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Martha Peake
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789053339886
Uitgever: Prometheus


Port Mungo
Sinds hun bevoorrechte, excentrieke jeugd koestert Jack Rathbone zich in de bewondering van zijn zuster Gin. Op de kunstacademie raakt Jack in de ban van Vera Savage, een flamboyante schilderes, met wie hij naar het buitenland vertrekt.

Gekwetst en eenzaam volgt Gin, de allesbehalve objectieve kroniekschrijver, hun reis: via New York en Havana naar Port Mungo, een vervallen stadje aan een rivier in de mangrovebossen van Honduras. Daar wijdt Jack zich als een Gaugin vastberaden aan zijn kunst, terwijl Vera zich overgeeft aan ontrouw en een tomeloze rusteloosheid, die zelfs door de geboorte van hun twee dochters niet kan worden bedwongen.

Het is een broeierige wereld van duistere drijfveren en geheimen, van een beklemmend stilzwijgen omtrent een noodlottige dood. Een wereld waarin mensen op een bizarre en uiterst noodlottige manier kiezen voor de wetten van de eigenliefde en de kunst.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Port Mungo
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023412939
Uitgever: De Bezige Bij
Spin
Dennis Cleg - bijgenaamd de Spin - is een vreemde, eenzame man die op een achterafkamertje in een van de armste wijken van Londen woont. Hij vult zijn dagen met wandelen langs het kanaal en schrijven in zijn dagboek, dat hij angstvallig voor iedereen verborgen houdt.

Het leven van Dennis wordt getekend door angst: angst voor de kwelgeesten die zijn slaap verstoren, angst voor zijn hospita die steeds meer gelijkenis vertoont met een demon uit zijn verleden en bovenal... angst voor zijn verleden: voor het jongetje dat hij was en niet wilde zijn, voor de verschrikkingen van zijn jeugd en voor de waanzin die daarin wortelde en hem tot een gruwelijk bestaan dwong... en dwingt.
Spider - 2002
Regisseur: David Cronenberg
Cast: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, e.a.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Spider
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024519293
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Trauma
Als psycholoog wordt Charlie Weir dagelijks geconfronteerd met de ellende van anderen, maar hij heeft nooit geweten hoe hij moet omgaan met zijn eigen problematische verleden: met de bittere rivaliteit tussen hem en zijn broer Walt, de vervreemding van zijn onbetrouwbare vader en de verstikkende relatie met zijn stervende moeder. En nooit is hij de professionele blunder te boven gekomen die er uiteindelijk toe leidde dat zijn vrouw en kind hem hebben verlaten.

Wanneer zijn broer hem voorstelt aan de aantrekkelijke, maar getroebleerde Nora Chiara, ontstaat er al snel een hevige romance. Terwijl hij achter de redenen van Nora's verwardheid probeert te komen, openbaart zich ook een traumatische gebeurtenis uit Charlies eigen verleden, wat hem ertoe dwingt zijn hele bestaan onder ogen te zien.
Schrijver: Patrick McGrath
Oorspronkelijke titel: Trauma
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023428978
Uitgever: De Bezige Bij