Boekenplank:
Kies

Boeken van Bob Mendes

Bob Mendes was accountant en belastingconsulent. De familie van Mendes was van Portugees-Joodse afkomst. Via de diamanthandel zijn zij eerst in Amsterdam, later in Antwerpen terechtgekomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos Mendes ervoor om zijn Joodse voornaam David te verdoezelen en liet hij zich 'Bob' noemen. Toen hij op latere leeftijd begon te publiceren als schrijver, gebruikte hij ook die naam.

Meer over Bob Mendes

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1928 / Overleden: 2021

Geboorteland: België

Website: Bob Mendes


Overzicht

 • Bestemming terreur
 • Bloed, zweet en tranen
 • Dag van schaamte
 • De fraudejagers
 • De smaak van vrijheid
 • De vierde soera
 • Het Chunnel syndroom
 • Link
 • Medeschuldig
 • Overspel
 • Rassen/Rellen
 • Stukken van mensen
 • Vergelding
 • Vermoorde onschuld
 • Vuil geld

Kracht Trilogie

 1. De kracht van het vuur
 2. De kracht van het ijs
 3. De kracht van het bloed

Sam Keizer

 1. Bloedrecht
 2. Scherprechter
 3. Top Secret

Verhalenbundels

 • Dirty dancing
 • Meedogenloos
 • Misdaad & meesterschap
 • Spannende verhalen
 • Verslag aan de koning

Non-Fictie

 • Alfa en Omega
 • Bob Mendes: meester in misdaad
 • Met rook geschreven

Dubbel uitgegeven titels

 • Een dag van schaamte - zie Dag van schaamte
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBestemming terreur
In de Beeka Vallei bereiden drie terroristen zich voor om op spectaculaire en bloedige wijze het wereldnieuws te halen. In New York wordt een web van intrige geweven rond een bemanningslid van een Boeing 747. Vanuit Europa vertrekt een delegatie congresleden naar New York waarvan David Roberts en zijn vrienden Rik en Paul deel uitmaken.

Het is ook het boeiende verhaal van David Roberts die tijdens deze reis geconfronteerd wordt met zijn verleden en de vrouwen die hij beminde. Samen met de bemanning van de Boeing zijn ze onwetend over hun dramatische bestemming... Terreur!
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789050160087
Uitgever: Facet
Bloed, zweet en tranen
In 1939 was Bob Mendes twaalf jaar oud, een paar jaar jonger dan Bram Meijer, het hoofdpersonage in Bloed, zweet en tranen. Bram is een joodse jongen uit Antwerpen die het leven leert kennen in tijden van oorlog: liefde, dood, idealisme, ontgoocheling. Grote gevoelens die sterk worden uitvergroot wanneer je stad en land bezet zijn, zeker als die bezetter ook nog een persoonlijke rekening te vereffenen heeft.

Op zijn 85ste pakt Mendes uit met een ware krachttoer. Hij ging diep graven in zijn eigen oorlogsverleden en kwam terug met dit werk van epische proporties. Of hoe een kleine geschiedenis van een grote oorlog door elke zin dat ene doel treft: een boek vol ellende dat op een manier alleen maar schitterend is.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022329320
Ebook: 9789460413827
Uitgever: Manteau
Dag van schaamte
Samanta Easters werkt voor een supranationale politiedienst die de veiligheid verzekert van Europese topfunctionarissen. Zij komt in het bezit van informatie over een op hande zijnde terreuraanslag tijdens een massabijeenkomst in Brussel. Het zou gaan om een joint venture tussen de Rode Brigade en het Lybische 'Syndicaat'.

Doelwit: drie Euro-ministers. Plaats: het Heizelstadion in Brussel. Tijdstip: de Europese bekerfinale.

Samen met haar ex-man gaat ze op onderzoek uit. Een levensgevaarlijk avontuur, waarbij ze niet op hulp moeten rekenen van de lokale burgemeester noch op die van de minister van Binnenlandse Zaken. Stap voor stap komt aan het licht dat het kwaad tot in de eigen rangen is geworteld. Het onderzoek wordt een adembenemende race tegen de tijd. De deadline is het startsein van de Europese bekerfinale Liverpool - Juventus Turijn. Het ontaardt in een bloedbad...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789022318409
Uitgever: Manteau
De fraudejagers
Jonathan Jackson treedt in dienst bij de Bijzondere Belastinginspectie. Zijn doel is een onderzoek in te stellen naar de geheimzinnige dood van Marie-Pierre Desgrange, ex-vriendin, die eveneens bij de Bijzondere Belastinginspectie werkte en net voor haar dood een wijdvertakte fraudezaak op het spoor kwam.

Jonathan en zijn adjunct Elisabeth raken verstrikt in een web van intriges en geweld en zien nog maar één uitweg: hun lot in handen te leggen van een Minister van Staat...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789022318041
Uitgever: Manteau
De smaak van vrijheid
De smaak van vrijheid is een emotioneel geladen roman over de verboden liefde tussen een vijftienjarige gevangene van een concentratiekamp en een tien jaar oudere boerin die hem helpt bij zijn spectaculaire ontsnapping uit het kamp.

De smaak van vrijheid vangt aan in 1985 in Weimar, tijdens een galadiner ter ere van een Duits industrieel die zich bijzonder heeft ingezet voor de vrijheid en de democratie. Een van de genodigden is Megin Friedmann, een overlevende uit Buchenwald. De mensen die hij er ontmoet en de gesprekken die hij met hen voert, brengen hem terug naar de laatste dagen van de oorlog en zijn ontsnapping uit het kamp.

Wanneer in april 1945 het Amerikaanse leger oprukt in de richting van Buchenwald, smeedt de SS plannen om de overblijvende gevangenen op dodentransport te zetten of ze uit te roeien. De vijftienjarige Megin is een van hen. Hij is tewerkgesteld in een van de omliggende boerderijen van de SS. Daar leert hij Karla kennen, een vijfentwintigjarige oorlogsweduwe. Met haar beleeft hij een korte, gepassioneerde idylle.

Wanneer Karla verneemt wat de SS met de gevangenen voorheeft, riskeert zij haar leven om Megin te helpen ontsnappen, samen met twee anderen. De vier komen midden in het oorlogsgeweld terecht. Trouw, liefde, lafheid en haat vechten om voorrang. Pas veertig jaar later op het galadiner zal Megin meer te weten komen over het lot van de anderen. En uiteindelijk ook over zichzelf...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789060914243
Ebook: 9789460410673
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


De vierde soera
De vierde soera is een obsederende avontuurlijke thriller tegen de achtergrond van de zwendel in kernafval en internationale manipulaties en intriges.

Wanneer Myriam Dachner, een jonge sportieve vrouw, een relatie aanknoopt met een buitenlandse vorser die meewerkt aan een onderzoeksprogramma over radio-immunologie, beginnen er vreemde ongelukken te gebeuren in het Nucleair Onderzoekscentrum in Mol.

Doordat ze haar vader van verdenking wil vrijpleiten, raakt Myriam tegen haar wil betrokken in het onderzoek naar de rol die de man, op wie ze verliefd werd, speelt in een internationale zwendel in kernafval. Maar ze zal ook spoedig ondervinden dat men in de Arabische wereld heel aparte opvattingen heeft over de positie van de vrouw, die wordt beschreven in 'de vierde soera', een hoofdstuk uit de koran.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022315712
Uitgever: Manteau
Het Chunnel syndroom
Het Chunnel Syndroom speelt zich af tegen de achtergrond van de 'chunnel fever', de dodelijke koorts die een oorsprong vindt in de aanleg van de tunnel onder het Nauw van Calais. Dat gigantische project dreigt de grootste economische machtsverschuiving te doen ontstaan sinds de industriële revolutie.

Centraal staat de accountant David Marcke met zijn onafscheidelijke hond Virtus. David wordt door zijn ex-schoonvader, de scheepsmagnaat baron Montagne-Jonson, ertoe overgehaald een bedrijfsanalyse uit te voeren bij diens veerbootmaatschappij. Al spoedig ontdekt hij dat de topmanagers van het bedrijf zich met erg duistere praktijken bezighouden en hun veerbootdiensten over het kanaal zo 'slordig' runnen, dat het lijkt of er misdadige opzet mee gemoeid is.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789022322970
Ebook: 9789460410628
Uitgever: Manteau
Link
Link is een spannend en onthullend verhaal over computercriminelen, over slimme jongens die onnoemelijk rijk willen worden en dat doel trachten te bereiken met de hulp en/of de medewerking van prominenten, voor wie smeergeld en corruptie geen taboes zijn. Het is een verhaal over de manier waarop de Italiaanse maffia, Cosa Nostra, in de Belgische politieke en economische samenleving is geïnfiltreerd.

Bart Neels, inspecteur van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI/FIOD), gebruikt niet-alledaagse methoden om de boekhouding van een succesvol zakenman te verifiëren.

Hij moet het daarbij opnemen tegen Nora, de intelligente en zelfbewuste vrouw van de zakenman. Zijn onderzoek brengt meer aan het licht dan alleen wat fiscale onregelmatigheden: in de computer van het bedrijf is een 'meesterbrein' aan het werk...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789060914311
Uitgever: Manteau
Medeschuldig
Jozef Heine, een joods kunstschilder, wordt op latere leeftijd geplaagd door gewetenswroeging over zijn rol bij de gebeurtenissen in Sabra en Sjatila en de dood van zijn eerste vrouw, Rachel, die daar onlosmakelijk mee verbonden is. Als hij op zijn zestigste verjaardag wakker wordt met een zware kater en een vernietigende pijn in zijn geslachtsdelen, vreest hij dat nu ook voor hem het aftellen is begonnen. Hij beslist dat hij op het geschikte moment er zelf een eind aan zal maken.

Maar voor het zover is, wil hij schoon schip maken en zijn leven een andere wending geven. Hij zal geen pornografische pop-art meer schilderen, maar echte kunst. Hij zal een punt zetten achter zijn relatie met Julia, het naaktmodel met wie hij samenwoont. Hij zal desnoods terugkeren naar het Midden-Oosten en zich inzetten voor de vrede.

Maar al zijn goede voornemens worden onderuitgehaald als hij even later het levenloze lichaam van Julia onder aan de trap vindt en zich realiseert dat hij haar in een dronken bui heeft omgebracht. Wil hij de laatste maanden van zijn leven niet in de gevangenis doorbrengen, dan zal hij haar lijk moeten laten verdwijnen. Voor Heine is dat een haast onmogelijke opdracht. En zijn leven wordt niet eenvoudiger als hij ook nog het pad kruist van de voortvluchtige Sofie Moons, die pas uit de gevangenis van Gent is ontsnapt.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022317921
Uitgever: Manteau
Overspel
Door de schuld van Sonja, zijn ex, was Thomas Leerdam van manager van een vijfsterrenhotel afgezakt tot een slecht betaalde receptionist in een rendez-voushotel. Het heimelijke gedoe en de sfeer van overspel hingen hem sommige dagen zo de keel uit dat het hem leek of alleen een winnende lottocombinatie nog redding kon brengen.

Toen op een dag een rijke zakenman een attachécase in een hotelkamer achterliet, dacht hij daarmee de jackpot te zullen winnen. Maar voor hij zijn vindersloon kon incasseren, sloeg het noodlot opnieuw toe. Hij werd beschuldigd van zedenfeiten en moest in de gevangenis. Toen hij weer vrij kwam, zat hij pas echt aan de grond. Zijn enige lichtpunt was de illegale Katja, die hem onderdak verleende.

Gelukkig had hij kopieën gemaakt van de documenten in de aktetas, documenten waaruit bleek dat twee prominente figuren - die schuilgingen achter de namen Noa en Holy - een ingenieus systeem hadden uitgedokterd om de staatskas te plunderen. Intussen had hij geleerd dat eerlijkheid niet loont. Noa en Holy zouden moeten betalen voor het onrecht dat hem - en Katja - werd gedaan. Maar daardoor kwam hij in botsing met de machtigste industrie aller tijden: de geneesmiddelenindustrie. Nu was het geen kwestie van afpersing meer, maar van leven of dood...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022324387
Uitgever: Manteau


Rassen/Rellen
David, een sociaal geëngageerd Vlaams auteur, ontmoet tijdens een feestje Linda Rosenquist, een advocate van midden dertig die er merkwaardige ideeën op nahoudt. David raakt verstrikt in een web van intriges rond het proces tegen de vier blanke politiemannen die in Los Angeles snelheidsduivel Rodney King op barbaarse wijze aftuigden.

De research voor het boek dat hij hierover wil schrijven, ontaardt in een nachtmerrie wanneer David een pion lijkt te zijn in een schaakspel dat alleen verliezers kent.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789022313091
Uitgever: Manteau
Stukken van mensen
Kristin, een jonge sociaal inspecteur, is een illegale handel in donororganen op het spoor. Ze roept de hulp in van Max, wiens vriendin verpleegster was in het verdachte ziekenhuis. De vrouw kwam om het leven bij een auto-ongeluk.

Al snel blijkt dat er meerdere getuigen moeten zijn van de organenmaffia....
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022319444
Uitgever: Manteau
Vergelding
Schokkende onthullingen over zijn verleden brengen een Belgisch industrieel handelsagent ertoe voor de Mossad, de Israëlische geheime dienst, te gaan werken. Hij infiltreert in een geheim wapenproject dat Irak militair tot een wereldmacht moet maken.

Samen met zijn vriendin reist hij naar Bagdad, waar hij het vertrouwen wint van de chef van de Moekhabarat, de gevreesde Iraakse geheime politie. Hij dringt binnen in het netwerk van de illegale wereldwapenhandel, traditioneel gevestigd in Brussel.

Zijn pad kruist dat van een Amerikaans deskundige in de ballistiek. Naarmate hij meer te weten komt over de geheime diensten én de mensen die hem manipuleren, krijgt zijn missie een persoonlijk karakter: dat van vergelding.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022315743
Uitgever: Manteau
Vermoorde onschuld
Zakenman Leo Brijs rijdt in beschonken toestand een bromfietser dood. Hij wil voorkomen dat zijn goed georganiseerde leven daardoor wordt geruïneerd en probeert zijn vrouw te laten opdraaien voor het ongeval.

Als hij ontdekt wie het slachtoffer is, komt Brijs met een wel heel merkwaardige bekentenis...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022320105
Uitgever: Manteau
Vuil geld
Jelle Lievens krijgt via een vriend een baan als accountant aangeboden bij KPMG. Hij treedt in de voetsporen van een collega die door een tragisch ongeval om het leven is gekomen en wordt belast met het onderzoek naar de financiële structuur van Lernout & Hauspie en zijn buitenlandse filialen. Hij wordt ook auditor van United Fundraising, dat via zijn bestuurder nauwe banden onderhoudt met L&H.

Al spoedig blijkt dat de verongelukte voorganger van Jelle zeer explosief materiaal op het spoor was gekomen. En wat is eigenlijk de rol van Marc, zijn vakantievriend die er zo aan hield om Jelle de baan bij L&H te bezorgen? De enige die te vertrouwen lijkt is Bert Leysens, de charismatische president van een machtige koepelorganisatie van ngo's.

Jelle verliest niet alleen zijn onschuld. Zowel geestelijk als lichamelijk wordt hij verkracht en zijn gevoel voor rechtvaardigheid brengt hem tot aan de rand van de afgrond.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022323892
Uitgever: Manteau

Kracht TrilogieDe kracht van het vuur
Op 16 augustus 1953 ontvlucht de machtige Darius Razdi, kanselier van de sjah van Perzië, het gistende Teheran waar een revolterende meute het pro-Westerse regime omver wil werpen. Op een en dezelfde dag verwekt hij bij zijn kersverse derde echtgenote een zoon en verkracht hij de jonge Jodin Sharon Stern, die hij op zijn vlucht ontmoet. Sharon weet te ontkomen. Negen dagen later trouwt ze met de onverschrokken zionist Samuel Hofman, met wie zij in de huwelijksnacht de liefde bedrijft. Na negen maanden wordt Simon geboren. Maar wie is nu eigenlijk zijn vader?

Als de rust in Teheran teruggekeerd is, en Razdi weer zijn intrek heeft genomen in zijn onneembare vesting Chinvat, zint hij op wraak. Hij zal 'zijn' tweede zoon terugbrengen en beide broers samen opvoeden. Van dan af begint de nietsontziende Razdi een onophoudelijke en wereldwijde zoektocht naar Simon en zijn moeder Sharon. Slaagt hij uiteindelijk in zijn opzet? Razdi's grootheidswaanzin drijft het verhaal uiteindelijk naar een ijzingwekkende ontknoping.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022326527
Uitgever: Manteau
De kracht van het ijs
'Macht', zei Darius Razdi. 'Lees Machiavelli. Van hem kun je leren dat alles om macht draait. Olie is geld, geld is macht!'

Om olie van de bitterkoude North Slope naar de ijsvrije haven van Valdez in het zuiden te transporteren, wordt dwars door Alaska de duurste pijplijn aller tijden aangelegd. Met het geld van zijn schatrijke broer Darius Razdi speelt Jahan Fariman een sleutelrol bij wat de grootste technische verwezenlijking van de 20ste eeuw wordt genoemd.

Maar ook anderen weten welke belangen op het spel staan. Als de pijplijn bijna voltooid is, komen twee technici onder spectaculaire omstandigheden om het leven. De sectie van Keystone Canyon wordt door onbekenden gedynamiteerd. Als Fariman op onderzoek uitgaat, escaleert het geweld. Hij raakt betrokken in een gevecht op leven en dood.

De strijd om de heerschappij over de pijplijn wordt uitgevochten met helikopters en vliegtuigen in het luchtruim boven de poolcirkel. Gelukkig heeft Fariman in de stoel naast zich Samantha Blake van het Bureau of Indian Affairs. Maar wat is de precieze rol van deze half-indiaanse, half-Eskimo vrouw, die zichzelf 'Levende Geest' noemt?
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022317785
Uitgever: Manteau
De kracht van het bloed
De superrijke Cyrus Razdi, zoon van de machtige kanselier Darius Razdi, is een meedogenloze en uiterst gevaarlijke despoot die alleen geïnteresseerd is in macht. In het gistende Irak kiest hij de kant van het fundamentalistische regime. Niet omdat hij gelooft in de morele suprematie van de islam, maar omdat hij het terrorisme handig kan gebruiken voor zijn eigen plan: het vestigen van een wereldwijde islam-hegemonie gegrondvest op het vermogen van de Razdi Foundations.

Financieel gaat alles hem voor de wind: Cyrus is aardig op weg één van de rijkste mannen op aarde te worden. Alleen moet hij zijn erfenis ook kunnen doorgeven aan zijn nageslacht. Hij doet er dan ook alles aan om een zoon te verwekken en schuwt daarbij geweld noch afpersing.

Het kat-en-muisspel tussen de halfbroers Simon en Cyrus en de strijd om Nina wordt net zo beklemmend beschreven als de financiële malversaties van Cyrus en diens pogingen om met zijn ideologie van God, Geld en Geweld het Westen te treffen in zijn afhankelijkheid van olie.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022319161
Uitgever: Manteau

Sam KeizerBloedrecht
Erasmus Jacobs is een mislukkeling, erfelijk belast met bezitsdrang, die wordt aangewakkerd door een kinderlijke adoratie voor zijn ter dood veroordeelde vader.

Terwijl hij in de gevangenis een straf uitzit voor smokkel van bloeddiamanten ontdekt Erasmus Jacobs het middel om in één slag mateloos rijk te worden en tegelijk de nakomeling van de man die zijn voorvaderen in het verderf stortte, de rekening te presenteren. Vermomd als een joods-orthodox diamantair pleegt hij een jaar later in Antwerpen, geholpen door leden van de Georgische en Zuid-Afrikaanse maffia, een spectaculaire roof.

Het gerechtelijk onderzoek gaat gebukt onder interne verdeeldheid en een gebrek aan middelen. Samuela Keizer, een joodse privédetective die in Antwerpen in opdracht van de Hoge Raad voor Diamant smokkelaars in bloeddiamant opspoort, bindt in haar eentje de strijd aan. Ook zij kan ongenadig zijn...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022315897
Uitgever: Manteau
Scherprechter
Een controversieel Antwerps strafrechter wordt herhaaldelijk met de dood bedreigd. Uit angst voor perslekken vraagt hij Sam Keizer de dader op te sporen. Sinds de moord op een vrederechter en haar griffier in Brussel is veiligheid in de gerechtsgebouwen een belangrijk thema geworden. Wordt de rechter bedreigd door een gestoorde die zich wil wreken voor een onrechtvaardig vonnis of is de rechter verwikkeld in een 'guerre des juges' die sinds meer dan een jaar uitgevochten wordt in de ivoren toren van Justitia?

Bij haar onderzoek zal Sam ook het privé- en het beroepsleven van de rechter onder de loep moeten nemen en daarbij komt ze tot onthutsende vaststellingen. Niet alleen over wantoestanden bij de Belgische justitie, maar ook over de goede en slechte tot levensgevaarlijke eigenschappen van de mensen die in deze omgeving voor recht en rechtvaardigheid zorg moeten dragen.

Maar Scherprechter is ook - en vooral - het tragische verhaal van Quinten, de minnaar van Sams boezemvriendin Marion. Quinten is een vergane sportglorie en vrouwenversierder die in de naweeën van een herseninfarct in de greep is van een depressieve persoonlijkheidsstoornis.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022325650
Uitgever: Manteau
Top Secret
Vorig jaar kreeg de lezer reeds een voorsmaakje met Scherprechter, waarin Sam al haar vernuft nodig heeft om een juridisch kluwen te ontwarren dat uiteindelijk terug te voeren is op een oude familievete. Nu borduurt Bob Mendes verder op de praktijk van Sam Keizer, die in de Antwerpse haven onderzoek doet naar containerdiefstallen van zeldzame grondstoffen.

De gewetenloze bende slaat hard terug, maar Sam laat zich niet van de wijs brengen. Integendeel, het moedigt haar vechtlust en speurdersinstinct alleen maar aan. Haar strijd tegen het geboefte voert haar van de harde wereld van dokwerkers naar de mysterieuze holebiwereld. Ze gaat evenmin de confrontatie uit de weg met goudzoekers die van ouderenzorg big business proberen te maken.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789022326534
Ebook: 9789460411809
Uitgever: Manteau

VerhalenbundelsDirty dancing
Een bezoek aan Dirty Dancing in het beruchte Antwerpse Statiekwartier is voor de meeste fuifnummers een once-in-a-lifetime-experience; sensuele disco-beat, exclusieve stripnummers of een real-fuck-show. Voor Sam Keizer maakt het deel uit van een discrete, maar levensgevaarlijke opdracht: een vermist danseresje van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen terugvinden.

Om in de Antwerpse rosse buurt overeind te blijven heeft Keizer één belangrijke troef: ze is minder kwetsbaar dan de pooiers en vrouwenhandelaars van het milieu van leden van het zwakke geslacht gewend zijn.

Met de figuur van Sam Keizer als joodse privédetective, gevestigd in het midden van de multiculturele Antwerpse diamantwijk, creëert Bob Mendes een nieuw genre: spannende, soms ondeugende, korte verhalen over vrouwenhandel, kunstroof, aandelenzwendel en brutale roofovervallen.

* Dirty Dancing bevat zes korte verhalen waarvan drie met Sam Keizer in de hoofdrol.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044301168
Uitgever: The House of Books
Meedogenloos
Meedogenloos bevat vier korte verhalen:
 1. Stukken van mensen
 2. Vermoorde onschuld
 3. Een kwestie van geld
 4. De geesten van de gele bladeren

Wanneer een sociaal inspecteur in Stukken van mensen een illegale handel in ruilorganen op het spoor komt, slaagt zij erin een oudere fiscale opsporingsambtenaar voor haar karretje te spannen. Gezamenlijk binden zij de strijd aan tegen gewetenloze politici en artsen voor wie mensenlevens slechts big business vormen. Dat hun actie ook door persoonlijke motieven wordt ingegeven blijkt pas later...

In Vermoorde onschuld rijdt zakenman Leo Brijs in beschonken toestand een bromfietser dood. Hij wil voorkomen dat zijn goed georganiseerde leven daardoor wordt geruïneerd en probeert zijn vrouw te laten opdraaien voor het ongeval. Als hij ontdekt wie het slachtoffer is, komt Brijs met een wel heel merkwaardige bekentenis...

Een kwestie van geld vertelt het verhaal van Max die zich in een Luxemburgse bank meester wil maken van het geld op de `zwarte´ rekening van zijn schoonvader. Uitgerekend op dat ogenblik ontmoet hij de vrouw van zijn leven...

In De geesten van de gele bladeren heeft freelance fotograaf Brian in het grootste geheim een ontmoeting met de Phi Tong Luang, een zwervend jagersvolk dat al meer dan tien jaar zou zijn uitgestorven. Hij geeft zijn woord dat hij geen foto's zal maken. Een belofte die hij niet nakomt...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789029048859
Uitgever: Manteau
Misdaad & meesterschap
Misdaad & meesterschap bevat vier korte verhalen:
 1. Stukken van mensen
 2. Afdrukken van tanden
 3. Grote Verzoendag
 4. De laatste bezoeker
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022314432
Uitgever: Manteau
Spannende verhalen
Spannende verhalen is een verzamelbundel met 15 verhalen. Deze crime-verhalen zijn gegroepeerd rond drie thema's: de Sam Keizer verhalen, Plaats van de misdaad: Vlaanderen en Buiten de grenzen.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022318355
Uitgever: Manteau
Verslag aan de koning
Verslag aan de koning bevat drie korte verhalen en de proloog van het boek De smaak van vrijheid:
 1. Besmet gebied
 2. Gevarenzone
 3. Verslag aan de koning
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022315453
Uitgever: Manteau

Non-FictieAlfa en Omega
Gedichtenbundel.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Contramine
Bob Mendes: meester in misdaad
Bob Mendes is niet alleen uitgegroeid tot een auteur met een groot oeuvre, hij is ook een van de meest gelezen en ontleende auteurs in Vlaanderen.

Naast gedichten en novellen schreef Bob Mendes een groot aantal spannende boeken. Deze thrillers zijn bijzonder, omdat zij altijd vertrekken van waargebeurde feiten die door de auteur in een nieuwe, vaak verrassende context worden geplaatst. Ogenschijnlijk op zichzelf staande gebeurtenissen krijgen zo plotseling een diepere betekenis en vertonen een onderlinge samenhang.

In Bob Mendes: meester in misdaad geeft de essayist/criticus Henri-Floris Jespers een mooi en helder overzicht van leven en werk van een van onze belangrijkste hedendaagse schrijvers.

Deze biografie bevat ook Schuld, het allereerste korte verhaal dat Bob Mendes schreef en dat nooit eerder in boekvorm is verschenen.

* Geschreven door Henri-Floris Jespers.
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022319130
Uitgever: Manteau
Met rook geschreven
Gedichtenbundel.

De geur van vers geploegde grond, gewone kluiten aarde,
van het open veld waar midden ik stond en in de verte staarde.
Voor mij verdween de kleurenweelde van het land en bitter werd de smaak van vrijheid.
Ik verbeeldde mij zijn lot met rook geschreven...
Schrijver: Bob Mendes
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Contramine

Dubbel uitgegeven titels

Een dag van schaamte

Zie voor de beschrijving van dit boek: Dag van schaamte.

Schrijver: Bob Mendes
Oorspronkelijke titel: zie Dag van schaamte
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789022311035
Uitgever: Manteau