Boekenplank:
Kies

Boeken van Eduardo Mendoza

Eduardo Mendoza werd geboren in Barcelona en werkte als tolk voor de Verenigde Naties. Hij kreeg wereldwijd veel lof voor zijn meesterwerk De stad der wonderen, werd in 2015 bekroond met de Franz Kafka-literatuurprijs en ontving de Premio Planeta voor zijn roman De neergang van Madrid.

Meer over Eduardo Mendoza

Genre: Roman

Geboren: 1943

Geboorteland: Spanje


Overzicht

 • Blijspel in Barcelona - Una comedia ligera
 • De neergang van Madrid - Riña de gatos. Madrid 1936
 • De stad der wonderen - La ciudad de los prodigios
 • De wonderbaarlijke reis - El asombroso viaje de Pomponio Flato
 • De zaak Savolta - La verdad sobre el caso Savolta
 • Het jaar van de zondvloed - El año del diluvio
 • Het ongekende eiland - La isla inaudita

De Anonieme Detective / Del Detective Anónimo

 1. Een weerzien, een ontmoeting en een reis
 2. Het geheim van de behekste crypte - El misterio de la cripta embrujada
 3. Het labyrint van de olijven - El laberinto de las aceitunas
 4. Het avontuur van de dameskapper - La aventura del tocador de señoras

De Drie Wetten der Beweging / Las Tres Leyes del Movimiento

 1. De koning ontvangt - El rey recibe
De Drie Wetten der Beweging / Las Tres Leyes del Movimiento

gedetailleerd overzicht

Overzicht



Blijspel in Barcelona
Blijspel in Barcelona heeft haar setting in het naoorlogse Barcelona - de Koude Oorlog, de Neurenberg-processen, de opkomst van het existentialisme en het toneel.

De gevierde komedieschrijver Carlos Prullas raakt tijdens de repetities van zijn nieuwste toneelstuk betrokken bij een moord. Om zijn onschuld te bewijzen wordt hij gedwongen te assisteren bij het oplossen van de zaak.

De drie vrouwelijke verdachten staan immers allen op intieme voet met rokkenjager Prullas; is het de aankomende actrice Lili, de aan geheugenverlies lijdende buurvrouw Marichuli of de hoofdrolspeelster Mariquita? Alle drie blijken het parfum L'Arèrge te gebruiken, wat het er voor Prullas niet eenvoudiger op maakt.

De zoektocht van Prullas wordt afgewisseld met fragmenten uit zijn nieuwe toneelstuk: een blijspel waarin een moord wordt gepleegd. De fragmenten vormen als het ware een echo van de verwikkelingen rond de hoofdpersoon.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: Una comedia ligera
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789050001335
Uitgever: Vassallucci
De neergang van Madrid
Madrid, 1936. Aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog is de stad een gevaarlijke kluwen van politieke groeperingen die elkaar onafgebroken in de gaten houden en proberen te dwarsbomen. Spionage, achterdocht, verraad en dubbelspel zijn aan de orde van de dag.

Anthony Whitelands, een keurige Engelse kunsthistoricus, wordt midden in deze chaotische periode door de hertog van Igualada naar Madrid gehaald om diens kunstcollectie te taxeren, waarin zich een waardevolle Vélazquez bevindt. Beide mannen blijken een verborgen agenda te hebben.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: Riña de gatos. Madrid 1936
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029089364
Ebook: 9789460233968
Uitgever: Meulenhoff
De stad der wonderen
De stad der wonderen is een magistrale kroniek van Barcelona tussen de twee wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929. Een halve eeuw geschiedenis van een woelige stad, bevolkt door dagloners, gangsters en politici.

Tegen deze achtergrond vertelt Eduardo Mendoza het verhaal van Onofre Bouvila, die als veertienjarige plattelandsjongen in Barcelona arriveert en door moord, verraad, chantage en list erin slaagt de rijkste en machtigste man van Spanje te worden.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La ciudad de los prodigios
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789029087841
Ebook: 9789460233982
Uitgever: Meulenhoff
De wonderbaarlijke reis
In de eerste eeuw van onze jaartelling reist de filosoof Pomponio Flato door het Romeinse rijk, op zoek naar een geneeskrachtig water. Het lot brengt hem naar Nazareth, waar een plaatselijke timmerman op het punt staat ter dood gebracht te worden vanwege een brute moord.

Jezus, de naïeve zoon van de timmerman die overtuigd is van zijn vaders onschuld, haalt Pomponio over om de ware toedracht van de moord te achterhalen. Maar Jezus kan niet vermoeden welk groot geheim zijn vader te verbergen heeft...

Eduardo Mendoza voert de lezer mee naar een wereld vol politieke intriges, filosofische bespiegelingen en hilarische verwikkelingen.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El asombroso viaje de Pomponio Flato
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789089900296
Uitgever: Arena
De zaak Savolta
In de thrillerachtige roman De zaak Savolta - die gezien wordt als een voorloper op Stad der wonderen - vertrekt de naïeve, goedhartige Javier Miranda vanuit de provincie naar Barcelona, om daar op een advocatenkantoor te gaan werken. Het is 1917 en het in Catalonië gelegen Barcelona vaart wel bij de neutraliteit van Spanje. Het bedrijf Savolta maakt woekerwinsten met de verkoop van wapens.

Miranda sluit vriendschap met twee personen. Enerzijds met de geheimzinnige Fransman Lepprince, een ambitieuze figuur met duistere praktijken die een leidinggevende functie in het bedrijf Savolta bekleedt; Miranda staat Lepprince bij als jurist en is zich niet bewust van de louche zaakjes waarin hij betrokken raakt. Anderzijds met de journalist Pajarito de Soto, die artikelen over dit bedrijf schrijft. Ongewild wordt Javier Miranda de sleutelfiguur in deze geheimzinnige roman, en raakt hij verstrikt in een web van onoverzichtelijke gebeurtenissen.

In het eerste deel van De zaak Savolta wordt het eigenlijke verhaal afgewisseld met rechtbankverslagen, bewijsstukken en krantenartikelen. Het tweede deel gaat dieper in op de zaak Savolta en beschrijft de merkwaardige lotgevallen van Javier Miranda.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La verdad sobre el caso Savolta
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789069740522
Uitgever: Arena


Het jaar van de zondvloed
Het jaar van de zondvloed is een hartstochtelijke liefdesgeschiedenis gesitueerd in het verstikkende naoorlogse Spanje van de jaren vijftig.

Wanneer de non Consuelo na een periode van heftige tweestrijd voor de wereldse liefde kiest en het klooster op een nacht verlaat, wordt zij ontvoerd door struikrovers. Haar geliefde, grootgrondbezitter don Augusto Aixelà, denkt echter dat zij zijn liefde niet kan beantwoorden.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El año del diluvio
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789089900463
Uitgever: Arena
Het ongekende eiland
Het ongekende eiland is een 'sentimentele reis', een liefdesroman met humor; Eduardo Mendoza toont hier, in de lotgevallen van een naïeve, verbaasde reiziger, een andere kant van zijn schrijverschap.

Een veertiger, op een dood spoor gekomen in zijn leven, ontvlucht de ijzeren wetten van zijn Barcelonese bestaan en belandt in Venetië, waar zijn leven geregeerd wordt door een raadselachtige logica, vol toevallige ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen. In het Venetiaanse doolhof geeft Mendoza een poëtische en ironiserend beeld van de avonturen van deze veertiger.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La isla inaudita
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789069740126
Uitgever: Arena

De Anonieme Detective / Del Detective Anónimo



Een weerzien, een ontmoeting en een reis
De omnibus Een weerzien, een ontmoeting en een reis bevat de boeken:
 1. Het geheim van de behekste crypte - El misterio de la cripta embrujada
 2. Het labyrinth van de olijven - El laberinto de las aceitunas
 3. Het avontuur van de dameskapper - La aventura del tocador de señoras
Schrijver: Eduardo Mendoza
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789089900470
Uitgever: Arena
Het geheim van de behekste crypte
Barcelona. Het is de tijd van de grote liberalisering, na de dood van Franco. De keerzijde van deze ontwikkeling: seks, drugs en misdaad. Een onooglijke, maar zeer inventieve privédetective wordt door commissaris Flores gevraagd hem bij het ophelderen van een raadselachtige misdaad te assisteren.

Op hilarische wijze manoeuvreert de privédetective handig door alle gevaren heen, om te eindigen op de plek waaruit hij voor het uitvoeren van zijn taak even was ontslagen: de psychiatrische inrichting.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El misterio de la cripta embrujada
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789067661614
Uitgever: Arena
Het labyrint van de olijven
In opdracht van commissaris Flores wordt een louche detective uit een psychiatrische inrichting ontvoerd en met een koffer losgeld naar Madrid gestuurd. Wanneer het geld hem wordt ontstolen, raakt hij betrokken bij een raadselachtige misdaad waardoor hij van de ene absurde situatie in de andere belandt.

Het labyrint van de olijven is een meesterlijke parodie op de misdaadroman. De absurde personages in het carnavaleske Barcelona worden door Mendoza zo treffend neergezet, dat ze de verloederde werkelijkheid van deze stad schrijdend zichtbaar maken.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El laberinto de las aceitunas
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789069742168
Uitgever: Arena
Het avontuur van de dameskapper
De in een gekkenhuis opgesloten - aan Pepsi Cola verslaafde - detective kan weer tijdelijk aan de bak: hij moet een wat schemerige deal in de financiële wereld oplossen en komt en passant terecht in een web van criminele intriges, harteloze politici, en paria's in allerlei soorten en maten.

Stad van handeling is - uiteraard - Barcelona. Het Barcelona van de onorthodoxe detective - die opereert onder de dekmantel van dameskapper - dreigt ten onder te gaan aan yuppen, industriëlen en andere maffiosi
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La aventura del tocador de señoras
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789050003629
Uitgever: Vassallucci

De Drie Wetten der Beweging / Las Tres Leyes del Movimiento



De koning ontvangt

Barcelona, 1968. Rufo is net afgestudeerd, heeft een suffig baantje als journalist en zucht onder het verstikkende regime van dictator Franco. Als hij voor de krant verslag moet doen van een adellijk huwelijk, wint hij het vertrouwen van een mysterieuze prins die Rufo’s hulp nodig heeft om zijn plek op de troon terug te winnen. De gesprekken met de prins doen Rufo twijfelen aan zijn eigen politieke overtuiging.

Klaar met zijn saaie baan en zijn saaie vriendin besluit hij uiteindelijk om te vertrekken naar New York. Daar gaat hij naar feesten van de high society en ontmoet hij Valentina, met wie hij een oppervlakkige knipperlichtrelatie krijgt. Samen met haar is hij getuige van de transformatie van de stad tot het epicentrum van grote veranderingen, zowel op het gebied van raciale gelijkheid, de lhbt-beweging en het feminisme als in revoluties in de wereld van de moderne kunst. In dit New York vol protestbewegingen, feesten en affaires ervaart Rufo een leven dat hij in Spanje alleen kende uit kranten en films. Maar dan laat plotseling de prins weer van zich horen.

Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El rey recibe
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789029094481
Ebook: 9789402316308
Uitgever: Meulenhoff