Boekenplank:
Kies

Boeken van Eduardo Mendoza


Overzicht

 • Blijspel in Barcelona - Una comedia ligera
 • De neergang van Madrid - Riña de gatos. Madrid 1936
 • De stad der wonderen - La ciudad de los prodigios
 • De wonderbaarlijke reis - El asombroso viaje de Pomponio Flato
 • De zaak Savolta - La verdad sobre el caso Savolta
 • Het jaar van de zondvloed - El año del diluvio
 • Het ongekende eiland - La isla inaudita

De Barcelona Trilogie

 1. Het geheim van de behekste crypte - El misterio de la cripta embrujada
 2. Het labyrint van de olijven - El laberinto de las aceitunas
 3. Het avontuur van de dameskapper - La aventura del tocador de señoras

Omnibus Barcelona Trilogie

 1. Een weerzien, een ontmoeting en een reis

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlijspel in Barcelona
Blijspel in Barcelona heeft haar setting in het naoorlogse Barcelona - de Koude Oorlog, de Neurenberg-processen, de opkomst van het existentialisme en het toneel. De gevierde komedieschrijver Carlos Prullas raakt tijdens de repetities van zijn nieuwste toneelstuk betrokken bij een moord. Om zijn onschuld te bewijzen wordt hij gedwongen te assisteren bij het oplossen van de zaak. De drie vrouwelijke verdachten staan immers allen op intieme voet met rokkenjager Prullas; is het de aankomende actrice Lili, de aan geheugenverlies lijdende buurvrouw Marichuli of de hoofdrolspeelster Mariquita? Alle drie blijken het parfum L'Arèrge te gebruiken, wat het er voor Prullas niet eenvoudiger op maakt. De zoektocht van Prullas wordt afgewisseld met fragmenten uit zijn nieuwe toneelstuk: een blijspel waarin een moord wordt gepleegd. De fragmenten vormen als het ware een echo van de verwikkelingen rond de hoofdpersoon.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: Una comedia ligera
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-500-0050-9
Uitgever: Vassallucci
De neergang van Madrid
Madrid, 1936. Aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog is de stad een gevaarlijke kluwen van politieke groeperingen die elkaar onafgebroken in de gaten houden en proberen te dwarsbomen. Spionage, achterdocht, verraad en dubbelspel zijn aan de orde van de dag. Anthony Whitelands, een keurige Engelse kunsthistoricus, wordt midden in deze chaotische periode door de hertog van Igualada naar Madrid gehaald om diens kunstcollectie te taxeren, waarin zich een waardevolle Vélazquez bevindt. Beide mannen blijken een verborgen agenda te hebben.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: Riña de gatos. Madrid 1936
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029089364
Uitgever: Meulenhoff
De stad der wonderen
De stad der wonderen is een magistrale kroniek van Barcelona tussen de twee wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929. Een halve eeuw geschiedenis van een woelige stad, bevolkt door dagloners, gangsters en politici. Tegen deze achtergrond vertelt Eduardo Mendoza het verhaal van Onofre Bouvila, die als veertienjarige plattelandsjongen in Barcelona arriveert en door moord, verraad, chantage en list erin slaagt de rijkste en machtigste man van Spanje te worden.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La ciudad de los prodigios
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 978-90-697-4911-2
Uitgever: Arena
De wonderbaarlijke reis
In de eerste eeuw van onze jaartelling reist de filosoof Pomponio Flato door het Romeinse rijk, op zoek naar een geneeskrachtig water. Het lot brengt hem naar Nazareth, waar een plaatselijke timmerman op het punt staat ter dood gebracht te worden vanwege een brute moord. Jezus, de naïeve zoon van de timmerman die overtuigd is van zijn vaders onschuld, haalt Pomponio over om de ware toedracht van de moord te achterhalen. Maar Jezus kan niet vermoeden welk groot geheim zijn vader te verbergen heeft... Eduardo Mendoza voert de lezer mee naar een wereld vol politieke intriges, filosofische bespiegelingen en hilarische verwikkelingen.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El asombroso viaje de Pomponio Flato
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-899-0029-6
Uitgever: Arena
De zaak Savolta
Een naieve kantoorbediende uit de provincie raakt in het Barcelona anno 1917 betrokken bij duistere zaken.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La verdad sobre el caso Savolta
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-6974-052-4
Uitgever: Arena


Het jaar van de zondvloed
Het jaar van de zondvloed is een hartstochtelijke liefdesgeschiedenis gesitueerd in het verstikkende naoorlogse Spanje van de jaren vijftig. Wanneer de non Consuelo na een periode van heftige tweestrijd voor de wereldse liefde kiest en het klooster op een nacht verlaat, wordt zij ontvoerd door struikrovers. Haar geliefde, grootgrondbezitter don Augusto Aixelà, denkt echter dat zij zijn liefde niet kan beantwoorden.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El año del diluvio
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-697-4262-4
Uitgever: Arena
Het ongekende eiland
Het ongekende eiland is een 'sentimentele reis', een liefdesroman met humor; Eduardo Mendoza toont hier, in de lotgevallen van een naïeve, verbaasde reiziger, een andere kant van zijn schrijverschap. Een veertiger, op een dood spoor gekomen in zijn leven, ontvlucht de ijzeren wetten van zijn Barcelonese bestaan en belandt in Venetië, waar zijn leven geregeerd wordt door een raadselachtige logica, vol toevallige ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen. In het Venetiaanse doolhof geeft Mendoza een poëtische en ironiserend beeld van de avonturen van deze veertiger.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La isla inaudita
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-697-4012-5
Uitgever: Arena

De Barcelona TrilogieHet geheim van de behekste crypte
Barcelona. Het is de tijd van de grote liberalisering, na de dood van Franco. De keerzijde van deze ontwikkeling: sex, drugs en misdaad. Een onooglijke, maar zeer inventieve privédetective wordt door commissaris Flores gevraagd hem bij het ophelderen van een raadselachtige misdaad te assisteren. Op hilarische wijze manouvreert de privédetective handig door alle gevaren heen, om te eindigen op de plek waaruit hij voor het uitvoeren van zijn taak even was ontslagen: de psychiatrische inrichting.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El misterio de la cripta embrujada
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-697-4020-6
Uitgever: Arena
Het labyrint van de olijven
In opdracht van commmissaris Flores wordt een louche detective uit een psychiatrische inrichting ontvoerd en met een koffer losgeld naar Madrid gestuurd. Wanneer het geld hem wordt ontstolen, raakt hij betrokken bij een raadselachtige misdaad waardoor hij van de ene absurde situatie in de andere belandt. Het labyrint van de olijven is een meesterlijke parodie op de misdaadroman. De absurde personages in het carnavaleske Barcelona worden door Mendoza zo treffend neergezet, dat ze de verloederde werkelijkheid van deze stad schrijdend zichtbaar maken.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: El laberinto de las aceitunas
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-697-4216-0
Uitgever: Arena
Het avontuur van de dameskapper
De in een gekkenhuis opgesloten - aan Pepsi Cola verslaafde - detective kan weer tijdelijk aan de bak: hij moet een wat schemerige deal in de financiële wereld oplossen en komt en passant terecht in een web van criminele intriges, harteloze politici, en paria's in allerlei soorten en maten. Stad van handeling is - uiteraard - Barcelona. Het Barcelona van de onorthodoxe detective - die opereert onder de dekmantel van dameskapper - dreigt ten onder te gaan aan yuppen, industriëlen en andere mafiosi...
Schrijver: Eduardo Mendoza
Oorspronkelijke titel: La aventura del tocador de señoras
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-500-0362-1
Uitgever: Vassallucci

Omnibus Barcelona TrilogieEen weerzien, een ontmoeting en een reis
De prettig gestoorde antiheld van deze meesterlijke romans wil eigenlijk niets liever dan een rustig leventje leiden. Maar wat hij ook probeert, steeds raakt hij weer verstrikt in bizarre moordzaken, doofpotaffaires en andere gebeurtenissen die zich afspelen in de duistere steegjes van Barcelona, en die hij op zijn geheel eigen, onnavolgbare wijze tracht op te lossen. In een reeks hilarische verwikkelingen manoeuvreert hij door alle gevaren heen, om toch steeds weer te eindigen in de psychiatrische inrichting waaruit hij tot elke prijs probeert weg te komen. Een weerzien, een ontmoeting en een reis is een onvergetelijke avonturenroman, goed voor vele uren leesplezier. Tussen de regels door schrijft Mendoza op aangenaam politiek incorrecte wijze en vol ironie over corruptie, zelfverrijking en verloedering. En natuurlijk staat altijd de stad centraal die hij vereeuwigde in de bestseller De stad der wonderen - Barcelona.
Schrijver: Eduardo Mendoza
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-8990-047-0
Uitgever: Arena