Boekenplank:
Kies

Boeken van Andrew Miller

Meer over Andrew Miller

Genre: Roman

Geboren: 1960

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Casanova verliefd - Casanova
  • De optimisten - The optimists
  • Een vrouw en de zee - The crossing
  • Heelmeester pijn - Ingenious pain
  • Levenslucht - Oxygen
  • Puur - Pure

Dubbel uitgegeven titels

  • Helder - zie Heelmeester pijn
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtCasanova verliefd
In de zomer van 1763 arriveert de beroemde Venetiaanse vrouwenjager en avonturier Giacomo Casanova in Engeland, waar hij een tijdje hoopt uit te rusten van zijn vele reizen en liaisons. Maar het kost hem moeite zijn verlangen naar gezelschap te weerstaan, en als hij de mooie jonge Marie Charpillon ontmoet, wordt het ondraaglijk. Zijn pogingen het meisje te veroveren drijven Casanova tot wanhoop. Korte tijd probeert hij te vluchten in een nieuw leven, eerst als werkman, dan als schrijver, dan als landeigenaar.

Andrew Miller beschrijft een Casanova die heel wat complexer is dan die we uit de legende kennen: een man met charisma, die begint te twijfelen aan de waarde en het doel van zijn leven. Casanova is hier niet de onvermoeibare vrouwenversierder die de ene dame na de andere verovert. Hij is van middelbare leeftijd, niet meer zo aantrekkelijk, en waanzinnig verliefd op de jonge, bloedmooie Marie Charpillon. Een van haar tantes treedt op als koppelaarster, maar het meisje heeft geen zin en weet hem telkens te ontlopen. Hoe meer ze hem misleidt, bedriegt en vernedert, hoe heviger zijn obsessie wordt, tot hij, beseffend dat hij niet meer de oude Casanova is, zelfs probeert een eind aan zijn leven te maken.

Casanova verliefd is een zinderende roman, amusant, soms ontroerend, vaak hilarisch. Miller geeft een prachtig beeld van het achttiende-eeuwse Londen, van de louche kringen waarin Casanova verkeert, van de erbarmelijke omstandigheden waaronder velen in die tijd moeten leven en van een decadente samenleving, waarin de waarde van jeugd en schoonheid angstaanjagend eindig is.
Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: Casanova
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789041403094
Uitgever: Ambo | Anthos
De optimisten
Clem Glass, een succesvolle fotojournalist, is in Afrika getuige van een volkerenmoord en de nasleep ervan. Na de confrontatie met deze onbeschrijfelijke wreedheden is zijn kijk op de wereld en de mensheid compleet veranderd. Als hij naar Londen terugkeert, ontspoort zijn leven en is Glass ervan overtuigd dat alle mensen, inclusief hijzelf, van nature ongelooflijk kwaadaardig zijn.

Geleidelijk aan raakt hij toch onder de indruk van zijn liefhebbende omgeving: de goedheid van een oude tante, de onthutsende eerlijkheid van zijn vader, de vreugdevolle liefde van zijn nichtje voor haar verloofde. Hij zal zijn nachtmerries onder ogen moeten zien om zich eindelijk bewust te worden van de goedheid in zijn eigen hart.

De optimisten is een indrukwekkend verhaal over de manier waarop we de zin van het leven proberen te doorgronden in een wereld die geweld en onmenselijkheid paart aan onvoorwaardelijke goedheid en liefde en waarin de grens tussen optimisme en zelfbedrog gevaarlijk dun is.
Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: The optimists
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789041409522
Uitgever: Ambo | Anthos
Een vrouw en de zee
Maud en Tim, een stel dat elkaars tegenpolen lijkt. Maud een introverte wetenschapper, Tim een muzikant die doet wat hij wil. Toch vinden ze elkaar, dankzij hun gedeelde passie voor zee en zeilen. Ze kopen een huis, krijgen een kind en klussen samen aan een oude boot, waarmee ze op een dag de wereld over zullen gaan.

Dan treft een enorme tragedie het jonge gezin. Tim en zijn familie zijn kapot van verdriet, Maud lijkt gevoelloos, kan haar emotie niet tonen. Haar man en zijn familie keren haar koelbloedig de rug toe.

Maud blijft alleen achter. Ze vertelt het niemand wanneer ze met de boot aan de oversteek over de Atlantische Oceaan begint. Alleen. Een reis om te vluchten, maar ook een die haar tot het uiterste zal testen. Die alles zal veranderen.
Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: The crossing
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789401604628
Ebook: 9789401604635
Uitgever: Xander
Heelmeester pijn
Heelmeester pijn is het verhaal van de achttiende-eeuwse Engelse arts James Dyer die merkwaardig genoeg geen pijn kan voelen. Als enige van zijn familie overleeft hij de pokkenepidemie en hij belandt daarna bij een kwakzalver die munt probeert te slaan uit zijn unieke gebrek aan gevoel.

Dyer ontplooit zich - mede dankzij zijn heldere pijnloze blik - tot briljant chirurg, wat hem uiteindelijk bij de tsarina in Sint Petersburg brengt. Maar die onheilspellende reis naar het Russische hof en de ontmoeting met de mysterieuze Mary zullen zijn leven voor altijd veranderen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: Ingenious pain
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789041401748
Uitgever: Ambo | Anthos
Levenslucht
Het is de zomer van 1997. Het jaar van de komeet. Alec Valentine keert terug naar zijn ouderlijk huis op het Engelse platteland om voor zijn ernstig zieke moeder, Alice, te zorgen - een taak die zijn diepgewortelde gevoel van onvermogen versterkt. In San Francisco maakt zijn oudere broer Larry zich ook op voor een bezoek, in de wetenschap dat het moeilijk te verbergen zal zijn dat zijn acteurscarrière naar het ranzige afglijdt en zijn huwelijk wankelt. László Lázár, de Hongaarse banneling wiens toneelstuk Alec aan het vertalen is, lijkt daarentegen in alle opzichten geslaagd: hij heeft een comfortabel huis in Parijs, gunstige kritieken, een liefhebbende vriend en een hechte vriendenkring. Toch kan hij zijn herinneringen aan de opstand van 1956 en de hulpkreet die hij onbeantwoord liet niet van zich afschudden.

Voor alle vier is het moment gekomen om de balans op te maken van de ingeslagen wegen en de gemiste kansen. En allemaal zullen ze spoedig deelhebben aan een daad van bevrijding - hoewel niet noodzakelijkerwijs de voorziene.

In deze prachtig geschreven, adembenemende en tot nadenken stemmende roman worstelen Andrew Millers personages met de essentie van seks, dood, liefde en moraal, op zoek naar het geluk en het antwoord op de belangrijkste vraag: wat is de werkelijke waarde van menselijk succes?
Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: Oxygen
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789041405982
Uitgever: Ambo | Anthos


Puur
Parijs, 1785. Jean-Baptiste Baratte, een jonge en ambitieuze ingenieur uit Normandië, krijgt opdracht van de koning om diep in het hart van Parijs een overvolle en eeuwenoude begraafplaats te verdelgen. Want de graven van de Cimetière des Saints-Innocents vloeien over van de lijken en de stank is tot in het eten en de adem van de omwonenden te ruiken.

Baratte ziet in deze opdracht zijn kans geschiedenis te schrijven en als moderne door de Verlichting aangeraakte man gelooft hij dat de ratio hierin een passende rol zal spelen.

Maar al snel vraagt hij zich af of de vernietiging van het oude kerkhof ook zijn eigen ondergang zal betekenen. Het wordt een jaar vol botten, aarde, keihard werken en gemummificeerde lijken. Maar ook van vriendschap, van verlangen. En van liefde.
Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: Pure
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789401600903
Ebook: 9789401600293
Uitgever: Xander

Dubbel uitgegeven titelsHelder

Zie voor de beschrijving van dit boek: Heelmeester pijn.

Schrijver: Andrew Miller
Oorspronkelijke titel: zie Heelmeester pijn
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789401600088
Uitgever: Xander