Boekenplank:
Kies

Boeken van Nadifa Mohamed

Meer over Nadifa Mohamed

Genre: Roman

Geboren: 1981

Geboorteland: Somalië


Overzicht

  • De tuin van verloren zielen - The orchard of lost souls
  • Zwarte mamba - Black mamba boy

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe tuin van verloren zielen
1988: geruchten over een revolutie waaien rond in de droge wind. Binnen niet al te lange tijd en door de ogen van drie verschillende vrouwen, zullen we Somalië zien breken.

De negenjarige Dego heeft het vluchtelingenkamp waar ze is geboren verlaten, naar de stad gelokt met de belofte van een nieuw paar schoenen. Kawsar, een eenzame weduwe, is aan haar huis gekluisterd nadat ze vreselijk is mishandeld door de politie. En Filsan, een jonge vrouwelijke soldaat, is vanuit Mogadishu naar het noorden getrokken om de rebellen tegen te houden die aan een opmars bezig zijn.

Terwijl hun land uit elkaar valt door een burgeroorlog, raken de levens van deze drie vrouwen met elkaar verbonden.
Schrijver: Nadifa Mohamed
Oorspronkelijke titel: The orchard of lost souls
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022960509
Ebook: 9789044971316
Uitgever: Bruna
Zwarte mamba
Jemen, 1935. Jama is een straatschoffie dat met zijn vriendjes de stoffige markten van Aden afstruint. Wanneer zijn moeder sterft, staat Jama er alleen voor. De oorlog nadert en de fascistische Italiaanse troepen die delen van oostelijk Afrika in handen hebben, bereiden zich voor op de strijd. Toch besluit Jama op zoek te gaan naar zijn vader, die volgens de geruchten die hem via clangenoten bereiken ergens in het noorden als chauffeur voor de Britten werkt.

En zo begint Jama's opzienbarende reis naar Egypte. Een tocht van ruim 1500 kilometer die hij per kameel, vrachtwagen en trein maar vooral te voet aflegt, en die hem door Somalië, Djibouti en het door oorlog verscheurde Eritrea en Soedan naar het noorden zal brengen. Hij trekt van de ene gevaarlijke stad naar de andere, vertrouwend op zijn grote netwerk aan clangenoten om hem onderdak te bieden en de weg te wijzen naar zijn vader, die altijd net een dag of twee reizen buiten zijn bereik lijkt te blijven. Op zijn tocht ondervindt Jama warme menselijkheid en grote wreedheid als hij belandt in de onverschillige, alles vermalende oorlogsmachine.

Zwarte mamba is een afwisselend grappig, schokkend en hartverscheurend verhaal over ontworteling en familiebanden. Deze roman over een jongen en zijn lange tocht naar de vrijheid is tegelijk het verhaal van hoe Afrika heeft geleden onder de Tweede Wereldoorlog.
Schrijver: Nadifa Mohamed
Oorspronkelijke titel: Black mamba boy
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022959749
Ebook: 9789044960365
Uitgever: Orlando