Boekenplank:
Kies

Boeken van Susanna Moore

Meer over Susanna Moore

Genre: Roman

Geboren: 1945

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Susanna Moore


Overzicht

  • Een laatste blik - One last look
  • Het onbetrouwbaarste ding ter wereld - The whiteness of bones
  • In de snee - In the cut
  • Mijn dwaze moeder - My old sweetheart

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen laatste blik
Het negentiende-eeuwse Calcutta is een ongemakkelijke mengeling van twee totaal verschillende werelden: de mysterieuze, onveranderlijke Indiase cultuur, en de poging tot een Engels bestaan, voortgekomen uit koloniale wanhoop.

In 1836 arriveert een Brits drietal in Calcutta: lady Eleanor, haar zus Harriet en haar broer Henry, de nieuw aangewezen gouverneur-generaal van India, na een reis van de hemel, aan de andere kant van de wereld, naar de hel.

Maar India blijkt niet de hel die hun vrienden hun hadden voorspeld, en voor Harriet en Eleanor - hoewel de laatste zich ertegen verzet - is het zelfs een onweerstaanbaar en verrassend paradijs. Eleanor, die een dagboek bijhoudt, is een scherpe waarnemer van de onstuimige wereld om haar heen, en haar notities zijn levendig en sensueel.

Maar niet minder sprekend zijn de beschrijvingen van de innerlijke zielswerelden: die van haarzelf, waarin zij heen en weer geslingerd wordt tussen vervoering en walging; die van Harriet, die zich openstelt voor het echte India; en die van Henry, die toegewijd is aan het imperialisme - wat Eleanor steeds minder begint te begrijpen, naarmate ze meer en meer in de ban van het exotische raakt.
Schrijver: Susanna Moore
Oorspronkelijke titel: One last look
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044603408
Uitgever: Prometheus
Het onbetrouwbaarste ding ter wereld
De twaalfjarige Mamie Clarke woont op een Hawaïaans eiland, te midden van suikerrietplantages, palmen en bloemen. Maar aan de idylle komt een einde als een oude Japanse tuinman misbruik van haar maakt. Hoewel het incident bijna terloops plaatsvindt, betekent het voor Mamie het einde van haar onschuld. Ze wordt zich ervan bewust dat haar lichaam: 'het onbetrouwbaarste ding ter wereld' is.

Jaren later, als ze van de middelbare school komt, trekt Mamie met haar zusje Claire naar New York. Het nachtleven van Manhattan slokt de meisjes helemaal op: wilde feesten, modellenbaantjes, seks en drugs. De wereld lijkt uit niets anders te bestaan, en het contrast met hun jeugd had niet sterker kunnen zijn. Terwijl Claire van de eindeloze excessen geniet, keert de ernstige en romantische Mamie het oppervlakkige leven de rug toe. En dat blijft niet zonder gevolgen.
Schrijver: Susanna Moore
Oorspronkelijke titel: The whiteness of bones
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789035121096
Uitgever: Bakker
In de snee
Frannie woont in New York. Ze heeft een baan, een appartement met zeven sloten op de deur en ze is alleen - ze heeft geen zin in een man over de vloer.

Wanneer ze, tijdens een avond doorzakken met haar student Cornelius, in het café op zoek gaat naar de wc, loopt ze per ongeluk een kamer binnen waar een vrouw geknield zit tussen de benen van een man. Frannie kan haar ogen niet van de twee afhouden.

De volgende dag wordt de roodharige vrouw gevonden. Dood. In stukken gesneden...
In the Cut - 2003
Regisseur: Jane Campion
Cast: Meg Ryan, Jennifer Jason Leigh, Mark Ruffalo, e.a.
Schrijver: Susanna Moore
Oorspronkelijke titel: In the cut
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789053334638
Uitgever: Prometheus
Mijn dwaze moeder
De herinneringen die Lily Shield aan haar kinderjaren heeft, zijn diep gekleurd door haar even mooie als tragische en ongelukkige moeder Anna: als meisje op het idyllische, exotische Hawaï was Lily haar moeders vertrouwelinge, een liefdevolle en angstige kleine toeschouwer van Anna's terugkerende vlagen van gekte.

Jaren later, als ze zelf moeder wordt, raakt Lily geobsedeerd door haar eigen jeugd en door Anna. Heden en verleden beginnen door elkaar te lopen als zij de dubbelhartige liefde tussen haar moeder en haarzelf naar boven haalt, werkelijk of vermeend verraad, en hun loyaliteit, die op de een of andere manier sterker was dan de pijnlijkste herinnering.
Schrijver: Susanna Moore
Oorspronkelijke titel: My old sweetheart
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789053334928
Uitgever: Prometheus