Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • John David Morley

Boeken van John David Morley

Meer over John David Morley

Genre: Roman

Geboren: 1948 / Overleden: 2018

Geboorteland: Singapore


Overzicht

  • De waterhandel - Pictures from the watertrade
  • De zaak Thomas N. - The case of Thomas N.
  • In het labyrint - In the labyrinth

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe waterhandel
De Engelsman Boon woont in Tokyo, waar hij een flat deelt met een japanner. Hoewel hij de vrienden van zijn huisgenoot ontmoet en een verhouding met een Japans meisje krijgt, blijft het echte Tokyo een gesloten boek voor hem.

Daar komt veranderingen in als hij in contact komt met de kleurrijke figuur Ichimonji. Deze introduceert hem in de wereld van de waterhandel: de bars, dancings en bordelen van Japan.

De strenge Japanse opvattingen van sociaal gedrag schrijft in vrijwel alle omstandigheden vormelijkheid en gereserveerdheid voor. Maar in de waterhandel mogen alle remmen worden losgegooid: juist in die etablissementen kunnen Japanners ongeremd dronken worden. Boon kan er, onder de vleugels van Ichimonji, grappen maken, indiscrete vragen stellen en de bezoekers ongegeneerd observeren.
Schrijver: John David Morley
Oorspronkelijke titel: Pictures from the watertrade
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789025414108
Uitgever: Atlas Contact
De zaak Thomas N.
Een jongen van ongeveer zestien jaar oud wordt op zekere dag langs een rivier gevonden. Hij weet niet wie hij is en waar hij vandaan komt. Zijn gang langs politiefunctionarissen, psychiaters en welzijnswerkers leidt hem uiteindelijk naar een nieuw bestaan.

Hij heeft nu werk, een huis én een naam: Thomas N. Maar een normaal bestaan wordt het niet. Thomas N. ontmoet een meisje dat verslaafd is en bezoekt een wild feest. De volgende ochtend vindt hij haar dood en zwaar verminkt naast zich, terwijl hijzelf is overdekt met bloed.

De kwestie van zijn identiteit is nu nog ingewikkelder geworden. Is Thomas N. een moordenaar? Zelf kan hij zich niets herinneren...
Schrijver: John David Morley
Oorspronkelijke titel: The case of Thomas N.
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789025467838
Uitgever: Atlas Contact
In het labyrint
In de Tweede Wereldoorlog heeft Joseph Pallehner, een Duitse zakenman, geld verdiend met de levering van het ijzer voor de rails naar concentratiekampen. Vlak na de oorlog wordt hij opgepakt en naar Dachau gebracht. Daar verneemt hij dat zijn arrestatie weliswaar op een vergissing berust, maar toch wordt hij overgeplaatst naar de beruchte Leopoldov-gevangenis in het oosten van Tsjechoslowakije. Pallehner wordt er beschuldigd van pro-Duitse activiteiten en wordt veroordeeld tot zes jaar gevangenschap.

In deze documentaire roman verteld John David Morley het verhaal van een man die verstrikt raakt in het bureaucratische netwerk van het naoorlogse Europa. Een man die in de gevangenis met spijt terugdenkt aan de geroosterde boterham met honing die achtergebleven is op zijn ontbijttafel. Door Pallehners ogen maken we kennis met andere gevangenen: de oude Hongaarse dief Csaba die regelmatig naar de gevangenis terugkeert voor een warm bed en de angstige priester Heubl die ter dood is veroordeeld.

De gevangenen zitten vast in het eeuwig ronddraaiende wiel van politiek en geschiedenis dat bondgenoot in vijand verandert, deugd in zonde en vrijheid in gevangenschap. Op subtiele wijze toont Morley het morele ontwaken van Joseph Pallehner.
Schrijver: John David Morley
Oorspronkelijke titel: In the labyrinth
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789025467524
Uitgever: Atlas Contact