Boekenplank:
Kies

Boeken van Lars Mytting

Lars Mytting is één van de bestverkopende Scandinavische auteurs. Zijn 'filosofische mannenboek' over houthakken, De man en het hout, stond een jaar lang op de Noorse bestsellerlijst. Het boek is een van de meeste succesvolle Scandinavische boeken ooit.

Meer over Lars Mytting

Genre: Roman

Geboren: 1968

Geboorteland: Noorwegen

Website: Lars Mytting


Overzicht

  • De vlamberken - Svøm med dem som drukner
  • Paardenkracht - Hestekrefter

Hekne

  1. De Zusterklokken - Søsterklokkene
  2. Het Zustertapijt - Hekneveven

Non-Fictie

  • De man & het hout - Hel ved

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe vlamberken

In de herfst van 1971 komt een Noors echtpaar om het leven in een bos in Frankrijk. Hun driejarige zoontje Edvard blijft ongedeerd en groeit op bij zijn grootvader op een afgelegen boerderij in Noorwegen.

Wanneer deze twintig jaar later overlijdt, blijft Edvard alleen achter, met grote, onbeantwoorde vragen. Wat deden zijn ouders in dat afgesloten bos, en was het toeval dat ze op een oude gasgranaat uit de Eerste Wereldoorlog stapten? En wie heeft die prachtige doodskist gestuurd voor zijn grootvaders begrafenis, een ongekend staaltje vakmanschap, gemaakt van een houtsoort die niemand ooit heeft gezien?

Zijn zoektocht naar antwoorden voert Edvard van Frankrijk naar de Shetland-eilanden en naar de duistere krochten van zijn familieverleden, dat nauw verbonden is met de grote Europese tragedies van de twintigste eeuw.

Schrijver: Lars Mytting
Oorspronkelijke titel: Svøm med dem som drukner
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789025445843
Ebook: 9789025445850
Uitgever: Atlas Contact
Paardenkracht

Erik Fyksens benzinestation aan de rijksweg, door zijn ex-vriendin liefdevol gerestaureerd in jaren zestig stijl, is een unicum in de Noorse provincie. Alles is er retro, behalve Eriks kennis van oldtimers en het onderhoud daarvan. Van Thunderbirds tot GTO's, ventilatorriemen tot radiateurslangen, hij weet er raad mee. Buiten werktijd verdrijft hij zijn eenzaamheid met lectuur zoals Power Tuning the Chrysler V8.

De mogelijke verlegging van de provinciale weg dwingt hem uit zijn smeerkuil te komen en zich in een eenmansstrijd met stedelijke vernieuwing te storten. Plotseling moet hij vechten voor wat niet alleen zijn levensonderhoud en het belangrijkste in zijn leven is, maar ook voor het heiligdom van een verloren liefde.

Schrijver: Lars Mytting
Oorspronkelijke titel: Hestekrefter
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025449360
Ebook: 9789025449377
Uitgever: Atlas Contact

HekneDe Zusterklokken

Al zolang de bewoners van Butangen zich kunnen heugen, luiden de Zusterklokken van de staafkerk elke zondag. De klokken werden ooit geschonken door een rouwende vader ter nagedachtenis aan zijn dochters Halfrid en Gunhild Hekne, een Siamese tweeling die tijdens hun korte leven prachtige wandtapijten vervaardigde. Het sonore geluid van de klokken was dermate krachtig dat de eerste koster al na drie missen doof was, en naar verluidt waarschuwden ze de dorpelingen voor overstromingen en andere gevaren. Tot 1880...

In dat jaar krijgt het dorp een nieuwe, jonge dominee, vol grootse plannen en nieuwe ideeën. Hij neemt de twintigjarige Astrid Hekne, een nazaat van de tweeling, aan als dienstmeisje. En in dat jaar duikt ook een vreemdeling uit Duitsland op, die gedetailleerde tekeningen van de staafkerk en haar houten versieringen begint te maken. Als Astrid beseft dat Butangen zijn kerk – en de tweelingklokken - dreigt kwijt te raken, stelt ze alles in het werk om dat te voorkomen - met noodlottige gevolgen.

Schrijver: Lars Mytting
Oorspronkelijke titel: Søsterklokkene
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789025453954
Ebook: 9789025453961
Uitgever: Atlas Contact
Het Zustertapijt

Het is 1903, en er zijn 22 jaren verstreken sinds dominee Kai Schweigaard terugkeerde naar Butangen met de pasgeboren zoon van Astrid Hekne in zijn armen. Jehans is nu volwassen en leeft onder armoedige omstandigheden op een pachtboerderijtje, verstoten door zijn eigen familie. Hij trekt graag de bergen in, waar hij vrij is, om te vissen en op rendieren te jagen. Op een ochtend in augustus schiet Jehans een grote rendierbok en ontmoet hij een Engelse jager met wie hij zich wonderlijk verbonden voelt. De ontmoeting zal het leven van beiden ingrijpend veranderen.

Dominee Schweigaard bezoekt ondertussen trouw het keurig verzorgde graf van Astrid naast de nieuwe kerk van Butangen. Hij wordt gekweld door herinneringen aan Astrid maar ook aan de machtige kerkklokken van Butangen, die ooit door zijn toedoen van elkaar gescheiden werden.

Om het onrecht dat hij Astrid heeft aangedaan ongedaan te maken wil hij de Zusterklokken weer bij elkaar brengen en het Zustertapijt vinden: het legendarische, verloren gewaande wandtapijt dat ooit geweven is door twee met elkaar vergroeide Hekne-zusters, waarin de toekomst - ook die van Jehans en de Engelse jager - wordt voorspeld.

Schrijver: Lars Mytting
Oorspronkelijke titel: Hekneveven
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789025471026
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieDe man & het hout

Het ideale boek voor iedereen (M/V) die een echte man wil zijn...

De man en het hout is een onontbeerlijke en praktische handleiding voor alles wat te maken heeft met het kappen, hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout. Wanneer moet je de boom omhakken om het beste brandhout te krijgen? Hoe houd je een kampvuur eindeloos aan de gang? Wat valt er uit de houtstapel af te leiden over het karakter van de stapelaar? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek een antwoord.

Schrijver: Lars Mytting
Oorspronkelijke titel: Hel ved
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025446123
Ebook: 9789025446130
Uitgever: Atlas Contact